Silivri Facebook
banner88

Çocukları Okulda Yakalayan Hastalıklar...

Çocukları Okulda Yakalayan Hastalıklar...

Okulların başlamasıyla çocuk hastalıklarında artış da başlıyor. Çocuklar kapalı ortamlarda daha fazla bulunuyor, dışarıda daha az vakit geçiriyor. Günün büyük kısmını okulda geçiren çocuklar için ne yazık ki hastalık mevsimi de başlamış oluyor. Okul çağında olan ve haftada 5 gün en az 5 saat kapalı ortamlarda bulunan çocuklar için sonbahar ve kış demek, hastalıkların artması riski demek.

Peki neden çocuklar okullarında sık sık hastalığa kapılıyor, ne gibi önlemler almak gerekiyor? Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay yanıtladı:

Neden çocuklar okulda daha sık hastalanır?

Ani sıcaklık değişimleri, havaların çabuk soğuması ve buna uygun giyilmemesi, çocukların bulunduğu sınıf, oyun alanı ve benzeri diğer ortamlardaki bakteri, toz ve polen miktarı, hasta kişilerle yakın temas ve havasız ortamlar, daha sık hastalanmalarına sebep olur.

Çocuklar okulda en çok hangi hastalıklara yakalanıyor?

1- Üst solunum yolu enfeksiyonları: Bu dönemde en çok üst solunum yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Çocukların sık sık, grip, nezle olması, havasız ortamlarda bakteriler ile tanışmalarından olur. Bunun yanında bademcik iltihaplanması, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları olarak çıkar. Çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının belirtileri ise çoğunlukla ateş, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, ses kısılması, kulak ağrısı ve geniz akıntısı gibi şikayetlerdir.

2- Yüksek ateş: Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz, ancak bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi olabilir. Her ateş yükselmesinde paniklemek doğru değildir. 40 dereceyi geçen ateşte dikkat etmek gerekir. Ateşin süresi 3 günü geçiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Yüksek ateşin neden kaynaklandığı ve hastanın durumu tedaviyi şekillendirir.

3- Alerjik durumlar: Toz ve polene bağlı alerjik durumlar çocuklar ve aileleri için büyün sıkıtı yaratabilir Bu dönemde, çocuklarda öksürüğü sık görürüz, muhakkak takip edilmeli artarsa hekime görünmelidir. Takip edilmezse bronşite çevirme riski vardır.

4- Astım: Mevsim değişiklikleri ve özellikle soğuk hava astım atağının başlamasına sebep olur. Hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren, ataklarla seyreden bir hastalık olan alerjik astımda etkilenen yer hava yollarıdır. İltihaba dönüşürse hava yollarının mukozası şişerek ödem oluşur. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alerjik astımın belirtileri arasında yer alırken, ateş ve koyu renk balgamlı öksürüğün eklenmesi enfeksiyon ihtimalini düşündürtebilir.

5- Mide-bağırsak enfeksiyonları: Mevsim geçişlerinde nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte reflü, gastrit, peptik ülser, ishal, yanma, kusma gibi hastalıklarda artış yaşanır. Karnın üst kısmında ağrı ve yanma, şişkinlik, geğirme, ağza ekşi su gelmesi, bulantı, kusma ve gece uykudan

uyandırabilecek kadar şiddetli ağrı belirtiler arasında yer alıyor. Bu hastalıklardan korunmak için okulda satılan yiyeceklerin kontrolünü iyi yapın, açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmasını söyleyin.

Genel olarak nasıl tedbirler almamız gerekir?

Çocuklarınızın temiz yiyecek ve içeceklere ulaştıklarından emin olun. Mümkün olduğunca evde hazırlanmış yiyecekler ile beslenmesini sağlayın. Her hastalığın düşmanı hareket etmek ve doğru beslenmektir. Çocuklarınızın bol su tüketmelerini ve zararlı beslenme düzenine alışmalarından kaçının. Bulunduğu ortamları kontrol edin, eğer mümkünse temiz ve bakteriden uzak olmasını sağlayın. Ateşi yükseldiğinde hemen antibiyotiğe başvurmayın. Okulda salgın şeklinde hastalık varsa çocuğunuzu göndermemeye çalışın.

Anahtar Kelimeler:
OkulKışHastalıkçocuk

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol