Silivri Facebook
banner88

Dünya Ozanı Aşık Veysel’in 123. Doğum Günü…

Dünya Ozanı Aşık Veysel’in 123. Doğum Günü…

Google Aşık Veysel’in 123. Doğum gününde anlamlı bir Doodle ile açılışını yaptı.

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

Ünlü halk ozanı Veysel Satıroğlu yani mahlasıyla Aşık Veysel 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas'ta dünyaya geldi. İki kız kardeşinide o zamanlar yaygınlaşan çiçek hastalığından kaybeden Aşık Veysel, bu hastalığa 7 yaşında yakalandı ve iki gözünü de kaybetti.

Aşık Veysel, babasının oyalanması için aldığı bağlama ile önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı. Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı.

Eserlerinde Türkçe'yi yalın ve ustalıkla kullanan Aşık Veysel, birçok şiir ve türkülerle unutulmaz isimlerden oldu. Özellikle yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde Türkçe'yi ustaca kullandı. Aynı zamanda doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete eleştiriler yapan şiirler yazan Aşık Veysel, 1973 yılında akciğer kanseri hastalığından dolayı hayatını kaybetti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol