Silivri Facebook
banner88

Şeker Koması Öldürebilir!

Şeker Koması Öldürebilir!

Diyabetik koma olarak da bilinen şeker koması, şekerin düşüklüğü ya da yüksekliği ile meydana çıkan bir şuur kaybı rahatsızlığıdır. Şeker komasına giren hasta, şuuru kayıp olduğu için etrafında ne olup bittiğini bilmez, koma halinde stabil kalır. Şeker koması oluşmasının başlıca nedeninin hastanın insülin kullanımına dikkat etmemesi olduğunu ifade eden Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, şeker koması ile ilgili bilinmesi ve koma anında yapılması gerekenleri anlattı.

Şeker koması neden olur?

En önemli nedenlerin başında şeker hastasının insülin kullanımına dikkat etmemesi gelir. Ayrıca hastanın geçirdiği enfeksiyonlar, diyabetik beslenme ile hayatına devam etmemesi, ishal, bademcik iltihabı, ayağında oluşabilecek bir apse, grip gibi hastalıklar dahi şeker komasına sebep olabilir. Dolayısıyla kişi şeker hastasıysa grip, zatürre ve diğer koruyucu aşılarını yaptırmalı, herhangi bir enfeksiyon problemi olduğunda hemen tedaviye başlamalıdır.

Belirtileri nelerdir?

Şeker yükseldiğinde ya da çok düştüğünde koma görülebilir. Şeker yükselmesi sebebiyle koma oluşmasının belirtileri çok susama, kalp çarpıntısı, karın ağrısı, idrar artışı ve sık tuvalete gitme ihtiyacı, baş ağrısı, halsizlik, bulanık görme, konsantrasyon bozukluğu, gece idrara kalkmanın artması, sinirlilik hali ve huzursuzluk gibi semptomlar olabilir. Şekerin düşmesi belirtileri ise çarpıntı hissi, terleme, huzursuzluk hissi, karın ağrıları, bulantı, kusma, şeker yeme isteği gibidir. Hastanın terlemesi gittikçe artar ve bir şeyler yeme ihtiyacı duyar. Sinirlilik hali ve ellerde titreme olur. Normal şartlarda kan şekeri seviyesinin 125 mg/dl'nin altında olması gerekir iken, şeker seviyesi 125 mg/dl'nin üzerine çıktığında risk başlar ve hatta şeker seviyesi 600-700’leri bulabilir. Bu yüksekliğin hangi safhasında şeker koması gelişebileceği hastaya ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Fakat şeker koması genellikle hastanın şeker seviyesinin 400 mg/dl'nin üzerine çıkması durumunda görülür.

Şeker komasında ilk yardım nasıl olmalı? Öncelikli olarak bir şeker aleti var ise hemen o sırada parmak ucundan şeker seviyesine bakılmalıdır. Hastanın şekerinin neden yükseldiği belli değil ise mutlaka soluk yolu açıklığı sağlanarak ambulansla hastaneye götürülmesi gerekir. Yüksek şeker komasına giren hastaya şuur kaybında olduğu için akciğerlere zarar verebileceğinden su içirilmemelidir. Ancak hasta düşük şeker koması yaşıyorsa şeker ya da meyve suyu gibi içecekler verilebilir. Hasta bilinçsiz kişiler tarafından taşınmamalı, şuur kaybı anında hasta izlenmelidir.

MEDLINE ACİL SAĞLIK Hakkında

Medline Acil Sağlık, kurulduğu 1995 yılından 2009 yılına kadar hastane öncesi acil sağlık hizmetlerini üstlenmiştir. 2009’un ikinci yarısından itibaren sadece acil sağlık alanında değil, hastane dışında kalan “yerinde sağlık” ve “acil durum” ihtiyaçlarını da karşılamaya yönelik çeşitli hizmetleri vermek üzere yapısını yenilemiştir. Esas Holding şirketi olan Medline Acil Sağlık, 365 gün 24 saat Telefon ile Tıbbi Danışmanlık, Revir ve Sabit Nokta Sağlık Hizmeti, Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalı ilk yardım eğitimleri, Bireysel Hizmet Paketleri (eve doktor, evde ya da işyerinde tetkik, checkup), Sağlık Taramaları, Doktorlu Kara Ambulansı, Hava Ambulansı Organizasyonu hizmetlerini vermektedir. Medline Acil Sağlık, 2011 yılının sonundan itibaren Evde Sağlık Hizmetleri alanında da faaliyet göstermeye başlamıştır. Detaylı bilgi için www.medline.com.tr adresini ziyaret ediniz.

Anahtar Kelimeler:
DiabetÖlüm

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol