Silivri Facebook
banner88

Karanlığın Ortasındaki Mum Işığı
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Eğitim- Sen Silivri Temsilciliği, Köy Enstitülerinin 68. kuruluş yıldönümü nedeniyle yazılı bir basın açıklamasında bulundu. Köy enstitülerinin emeğe ve emekçiye saygınlık kazandırdığını belirten, Eğitim Sen Silivri Temsilciliği’nin göndermiş olduğu açıklama şu şekilde;
 
Karanlığın ortasındaki mum ışığı ‘köy enstitüleri’
“Cumhuriyet dönemi eğitim sistemimizin özgün ve devrimci dönemi  “Köy Enstitüleri” dönemidir. Devrimci eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde 1936 yılında başlatılan bu süreç, Milli Eğitim Bakanı H. Ali Yücel’in desteği ile 1940 yılında Köy Enstitüleri’nin Anadolu’nun her yanında açılmasıyla başlamıştır.
 
Anadolu’nun dört bir yanından gelen köy çocuklarının tamamen bilimsel, laik ve demokratik kurallarla, çağdaş yöntem ve tekniklerle yetiştirildiği bu okullar kısa zamanda toplumsal dönüşüme yol açmaya başlamıştı.
 
Köy enstitülerinin eğitimi ile yetişen gençler Anadolu’ya yayılıp, etkin bir çağdaşlaşma ve aydınlanma dönemi başlatarak, yaşadıkları çevreyi dönüştürmüşlerdi.
 
Köy enstitüleri sistemi ayakta kalabildiği 14 yıl gibi kısa bir süre içinde;
Ülkemizdeki feodal üretim ve yaşam biçimini temellerinden sarsmış, bu yüzden toprak ağalarının şiddetli tepkisine yol açmıştı.
 
Sanat, edebiyat ve bilim alanlarında önemli katkılar sunmuş, köy enstitüsünün sağlam temelleri üzerinde çok sayıda sanatçı, yazar, şair ve bilim insanı yetişmiştir.
 
Köy enstitüleri bilimsel düşünen, sorgulayan, üretken ve demokrat bireyler yetiştirmiş ve bu bireyler aracılığı ile toplum sistemi sorgulamaya başlamıştır.
 
Nitelikli işgücü yaratan köy enstitüleri bu özelliği ile emeğe ve emekçiye saygınlık kazandırmıştı.
İşte bu devrimci süreç bir süre sonra egemenleri rahatsız etmeye başlamış ve 1946 yılında program değişikliği ile bir karşı devrim hareketi başlatılmıştır.
 
Önce işlevi bozulan köy enstitüleri, 1950 yılında Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi ile birlikte saldırı alanı haline getirilmiş ve 1954 yılında tamamen kapatılmıştır. Böylece 14 yıllık birikimin yarattığı ışık karartılmıştır.
 
Ancak biz eğitim emekçileri, köy enstitüleri pratiğini yaşatmaya kararlıyız. Köy enstitüleri ile hayata geçirilen parasız, demokratik, laik bilimsel ve kamusal eğitimi mücadelemizin merkezine koyarak bu kararlılığımızı gösteriyoruz.
 
Köy enstitülerinin ve bu okullarda yetişen devrimci öğretmenlerimizin açtığı aydınlık yolda yürümeye devam ediyoruz.
 
Bugün kuruluşunun 68. yılında başta kurucusu İ. Hakkı TONGUÇ olmak üzere, H. Ali YÜCEL ve köy enstitüsü meşalesini tutmuş olan tüm eğitim emekçilerini saygı ile anıyoruz.
 
Eğitim-Sen köy enstitülerinde temelleri atılan parasız, demokratik, laik, bilimsel eğitim için mücadelesine devam ediyor.”
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol