Silivri Facebook
banner88

Silivri ve yerel seçimler (2)

Ara seçimlerden sonra iktidar partisi Anavatanın oylarının gerilemesi üzerine muhalefetinde baskısıyla 29 kasım 1987’de Türkiye’de genel seçimler yapıldı.  Anavatan Partisi bu seçimde de % 36 ile yine tek başına iktidar olurken ana muhalefet partisi % 24 oyla  Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi’nin birleşmesiyle oluşan  SHP oldu.

Bu seçimler öncesi siyasi yasakların kalkması ile siyaset ülke genelinde yeniden şekillendi. HP ve SODEP ’in birleşmesi ile oluşan SHP’de Genel Başkan Erdal İnönü olurken ,  DYP’nin başına da siyasi yasağı kalkan  Süleyman Demirel geldi.
İşte bu siyasi tablo ile 1999 yılında yerel seçimlere gidildi. Silivri’de iktidar partisi  ANAP1984 yılında yaşadığı şansızlıktan sonra ,  1989 seçimlerinde aday tercihinde  bu kez inanılmaz bir hata yaparak  kendi ipini kendi çekti. ANAP aday tercihini hiç Silivri’de yaşamamış ve ilçede oturmayan bir isim olan Umur Emiroğlu’n dan yana kullanınca seçim yarışını başlamadan kaybetti. Bu gözler 12 Eylül darbesiyle kapatılan CHP’nin oylarını toplamak HP ve SODEP’in  birleşmesiyle ile  kurulan  SHP Adayı Selami Değirmenci ve DYP Adayı Şaban Demiray’a çevrildi. Bu seçimde yarışı baştan  kaybetmesine karşın sonuçta belirleyici olan ANAP oyları oldu.

Silivri’de iki parti arasında kıyasıya geçen seçimlerde ANAP’lı oylar seçimin sonucunu belirledi.Kendi adaylarına tepki gösteren Anavatan kurmayları yaptıkları toplantıda hangi adayı destekleyecekleri yönünde fikir birliğine varamamış olsa da , ANAP’ lı genç kuşağın önemli destek verdiği Selami Değirmenci  seçimi 150 gibi az bir oy farkı ile kazanarak ipi göğüslemeyi başarmıştı. İşte bu seçim sonrası Silivri’de Selami Değirmenci dönemi başladı.
1994 yılında Değirmenci bu kez CHP’nin adayı olarak seçime girdi. Anavatan Partisi’nden Ferit Pala, SHP’den Erdoğan Ataç, DYP’den Şaban Demiray ve DSP’den Yılmaz Kandemir’in aday olduğu seçimler büyük bir çekişme içinde geçmesine karşın CHP Adayı Selami Değirmenci bu kez seçimi 350 civarı  oy farkı ile kazandı. Seçimin ilginç yanı ise hiç kuşkusuz İl Genel Meclis oylarından ANAP’ın CHP’den 1000 oy fazla almasına karşın, belediye başkanlığı oylarında 350 oy geride kalmasıydı.  Böylelikle Selami Değirmenci ikinci kez üst üste seçimi kazanma başarısı gösterdi.

İki kez üst üste seçim kazanan Selami Değirmenci 1999 seçimlerinde CHP ile seçime girerken bu kez rakipleri ANAP’tan Ferit Pala , DYP’den Tahir Sert ve DSP’ den Yavuz Çengel oldu. 1999 seçimlerinde de gelenek değişmedi ve Selami Değirmenci bu kez en yakın rakibi ANAP’ adayı Ferit Pala’ya karşı seçimi 1000 oy farkla kazandı. Böylelikle Selami Değirmenci Silivri tarihine üst üste 3. kez belediye başkanı seçilen isim olarak geçti ( Devam edecek )

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol