Silivri Facebook
banner88

Çiftçinin sorunları sürüyor...
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Geçen yıl kuraklığın verdiği sorunlar çiftçiyi büyük ölçüde etkilemişti. Bütün umudunu bu yıla bağlayan çitçiyi, bu kez de maliyet unsurları vurdu. Bu senede gübre fiyatlarındaki artış ve neredeyse her 10 günde bir mazota gelen zamlar, çiftçiyi kara kara düşündürüyor.
 
Konu ile ilgili görüştüğümüz Silivri Ziraat Odası Başkanı Rıdvan Gümüşoğlu genel bir durum değerlendirmesi yaptı. Gümüşoğlu “Herhangi bir yatırım programımız yok. Şu an ki çalışmalarımız içinde piyasayı dengelemek için ucuz satışla ve az karla tohum ve ilaç satışlarımız devam ediyor. Çalışmalarımız genel olarak vatandaşın taleplerine göre.
 
Bu yılın ürün mahsulünün durumu güzel. İnşallah sonu da böyle gider ve geçen seneden borçlarını ödemeyen çiftçimizin yüzü güler. Geçen yıla bakarak kıyaslama yaparsak beklenen yağmurların da gelmesiyle çitçi daha iyi durumda. Nisan yağmurları da sağanak halinde yağmadığı için belirli aralıklarla yağan yağmur toprağa zarar vermedi.” dedi.
 
“Hükümetin yapılan zamlara artık dur demesi gerekir”
Hükümetin çitçiye yardımları hakkında da bilgi veren Gümüşoğlu “Hükümetin doğrudan gelir primleri ve ürün desteğiyle yardımları var. Fakat doğrudan gelir prim destekleri henüz başlamadı. Şu anda vatandaşın elindeki faturaları teslim ettikleri güne göre primleri ödeniyor.
 
Gübre zamları da önemli bir konu. Bildiğiniz gibi gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Fakat hükümetin bu duruma bir dur demesi bir müdahalesi yok. Bu çiftçi için çok önemli. En başta bu soruna bir an önce el atılması gerek. Bugüne kadar hep Avrupa ve Amerikan borsalarını emsal alınırdı. Fakat bu güne bakarak konuşursak çünkü onlardaki maliyet unsurları çok az ama destekleri bize göre çok büyük. Yunanistan’da doğrudan gelir desteğiyle 55 dolar gibi bir verilerken biz 8 dolar gibi bir rakamla ödeme desteği yapıyoruz. Ayrıca taban fiyatlarımızın da onlarla aynı olması mümkün değil. Biz de maliyet yüksek.
 
Hesapları böyle yapacaklarına bunun yerine dışardan bir işçinin aldığı maaşla ve ülkemizde ki bir vatandaşın yâda çiftçinin aylık geliri temel alınsa zaten piyasanın işçinin ve çitçinin durumu belli olacak hesaplar ortaya çıkacaktır.” şeklinde konuştu.
 
Rıdvan Gümüşoğlu çitçinin şu anki durumunu eski bir tabir olan ‘bıldıra gelir, bıldır olur’ deyimiyle benzetme yaparak “Eskiden çiftçi istediği mahsulü alamadıysa bir dahi ki bıldıra buda olmadı seneye diye diye 7 sene umutla beklermiş. Fakat bununda bir dayanma noktası var. Şu anda tıkanma noktasına geldiler.” dedi.
 
Geçen senenin yaralarını kış mahsulünden aldığı karla iyi kötü sarmaya çalışan çiftçi, bu yaz ki mahsulde istediği rakamlara ulaşabilecek mi bunu zaman gösterecek. Geçen sene kuraklığın vurduğu çiftçiyi, bu senede gübre ve mazot zamları etkileyecek gibi gözüküyor.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol