Silivri Facebook
banner88

Kendini Tanı
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Silivri Kaymakamlığı İlçe Halk Kütüphanesi 44. Kütüphane Haftası etkinlikleri, dün Silivri Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen program ile başladı. Sabah 09.30’da Silivri Meclis Salonu’nda yapılan toplantı da okumanın önemini vurgulandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Kütüphane Sorumlusu Yurdanur Özer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Silivri Kaymakamı A.Mesut Demirkol’un konuşmaları ile devam etti.
 
İlk konuşmayı yapan Kütüphane Sorumlusu Yurdanur Özer, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi “Kültür; toplumsal davranış biçimidir. Yaşam biçimdir. Alışkanlık içerir. Kendi gelişim sürecini fark edebilen, kültürünü diğer kuşaklara aktarmak gerekliliği içinde olan insan, eğitilmeli, öğrenmeli, var olduğunu bilmeli, bildirmelidir. Çağlar boyu insan yaşamının gayesi bilim olmuştur. Yunus Emre ‘İlim ilim bilmek, ilim kendin bilmek’ derken; kendini tanımadan, mevcut duygularını ve düşüncelerini fark etmeden dünyayı yeterince anlayamazsın, öyleyse okuduklarından edindiğini yaşamına uygulayabilmelisin ki, başka insanlarda bu birikiminde faydalanabilsin demek istiyor. Buna benzer olarak eski Yunan’ da Apollon Tapınağı’nın kapısında Sokrates’ in ‘KENDİNİ TANI’ sözü yazılıymış.
 
Bu bağlamda Halkın kütüphaneleri, demokratik anlayışta vatandaşlık ilkesinin benimsendiği her toplumda, diğer eğitim kuruluşlarının yanı sıra, halka bu bilinci kazandırmaya, halka sahip olduğu hak ve hürriyetleri koruma, en iyi yönde kullanma zorunluluğu duyurmaya çalışır. Nitekim demokrasinin ancak bilinçli vatandaşlarla korunabileceği, eğitimi yaygınlaştırılmanınsa başlıca çare olduğu inancını taşıyan ülkelerde halk kütüphanesi bir araç olarak başarıyla kullanılmıştır. Bu toplumlar da halk kütüphaneleri ‘ Halk Üniversiteleri’ olarak tanımlanmıştır.
 
Okuyan insan; kişiliğini bulur, değerlerinin farkına varır, var olduğunun tam bilinciyle; kendini düşünmek yerine çevresini ve milletini düşünür.
 
Halk kütüphaneleri de okuyan, sorgulayan, araştıran kendi gelişimini, eğitimini yaşama biçimi olarak seçebilen bilinçli bir toplum oluşturma hedefi yolunda çalışmalar yapan, sosyal – toplumsal kuruluşlardır.
 
Bu gün ülkemizde 1448 halk kütüphanesi olmasına karşın, 286 tane ihtisas elemanı bu kurumlarımızda görev yapmaktadır. Ankara Üniversitesi, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültelerinde ihtisas elemanları yetiştirilmektedir. Ne yazık ki mezunlar maaş yetersizliği ve mesleğin halka tanıtılmamasından kaynaklanan irtibat eksikliği, teknik ve bilimsel olarak devletin eğitim-öğretim politikalarında gerçek yerinin henüz belirlenmemesi vb. haklı gerekçelerle özellikle de halk kütüphanelerini tercih etmemektedir.
 
Var olabilmek, var oluşabilmek için belki öncelikle temel yaşam bilgilerine, yerine ve zamana göre ihtiyacımız vardır. Var olmak gelişmek demektir. Gelişmek için ise okumak…
Atamız da yaşamı boyunca kitap okumakla kalmamış kendisinden sonra ki kuşaklara bırakılması için kitaplar yazmış çeviriler yapmıştır. ‘ Vatandaş için medeni bilgiler, geometri anı deneme ve askerlik mesleğiyle ilgili eserleri’ kaleme almıştır.
 
Ulu Önderimiz Atatürk ‘Kültür okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mana çıkarmak, ders almak, düşünmek, zekâyı terbiye etmektir’ demiştir.
 
Uygarlık ve kültür olgusunun çekirdeği bilgi öğesidir. Kütüphaneler bir bilgi üretim ve tüketim aracı olarak, her toplumda kültürel alt yapıyı oluşturur. Bu nedenle kütüphane hizmetinin kültür-eğitim-bilim politika uygulamasındaki yerini doğru belirlemek, kütüphanelere önemlerine uygun yeri vermek gerekir. Biz kütüphanecilerin insanlığa başlıca borcumuz; bıkmaksızın okumak, üşenmeksizin okumaktır.
 
Başta Sayın Kaymakamımız Mesut Demirkol’ a ve işbirliğini esirgemeyen Milli Eğitim Müdürümüz Halis İşler’ e dinleme nezaketini ve sabrını gösterdiği ve katılımları ile destek olduklarından dolayı tüm okullarımıza şahsım ve kurulum adına teşekkür eder, hepinizi saygı ile selamlarım.”
 
Turan, okumanın önemini vurguladı
Programda konuşan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “1982 ile üniversite sınavına girdiğimiz 1985 yılları arasında Silivri Kütüphanesi’nde geçirdiğimiz günler aklıma geldi. Eğitimle ilgili birçok noktada Silivri Kütüphanesi’nden faydalanmamız oldu. O zamanki Silivri ölçeğinde bizim için lüks bir eğitim yeriydi ama artık çocuklarımız, evlatlarımız kitapla tanışmak yerine internetle tanıştılar. Artık bilgiyi internetten araştırıyorlar. Buna da araştırma deniyor ama araştıran kendileri değil, google araştırıyor. İnternet özellikle kitap okunmaması konusunda en büyük destekçi oldu. Çağın gereği, ayak uydurulması gerekiyor ama çocuklarımızın, gençlerimizin kitap okumalarını vurgulamak istiyorum.
 
4 senedir vakitle ilgili çok büyük problemimiz var. Okumamız gerekiyor. Tarih kitaplarını çok seviyorum. Makam aracıma tarih ve sosyal konularla ilgili kitap koyduruyorum. Bilenler unutur ama kitaplar unutmaz. Gelecek kuşaklara okumanın ne kadar önemli olduğunu anlatmamız gerekir. Birileri durup dururken teknolojik ve çağdaş bakımdan önem geçmemişler. Bunun okumakla alakası olduğunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin sonsuza kadar yaşaması için okumanın ne kadar önemli olduğunu geçmişimizden ders alarak vurgulamak istiyorum.
 
Mayıs ayında inşallah Kültür Merkezi’nin temeli atacağız. Temel atmayla birlikte İlçe Kütüphanesi’ne yeni bir yer tahsis edilmesiyle ilgili girişimimiz olacak. Kütüphanemize her türlü desteği verdik.
 
Okumayan toplumlar kendi farklılıklarını ayrışım olarak gören toplumlardır. Farklılıklarımızı ayrışım olarak değil birleştiren görmemiz için çok daha fazla okumamız gerektiğini belirtmek istiyorum.” dedi.
 
Silivri Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan program, 26. Geleneksel Türk Masalları Yarışması’na Silivri İlçe Halk Kütüphanesi’ni temsilen katılan okuyucu, şiir ve kompozisyonları seçilen öğrenciler ve İlçe Halk Kütüphanesi üyelerinden en çok kitap okuyanlara ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.
 
Şiir dinletisi ve resim sergisi
Silivri İlçe Halk Kütüphanesi’nde yapılan etkinlikler gün boyu devam etti. Kütüphane’de Silivrili Ebruzen Vedat Vaytaş ve Silivrili Mali Müşavir Hüseyin Dertop’un ebru çalışmaları da sergilendi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Uluslar Arası İlişkiler Öğrencisi Mert Fırıncıoğlu tarafından müzik dinletisi yapıldı.
 
Silivri Kaymakamlığı İlçe Halk Kütüphanesi’nin 44. Kütüphane Haftası etkinlikleri Silivri Belediyesi, Sarten Ambalaj Sanayi ve Tic. A.Ş., Cemre Sanat Evi, Ünlüler Döşeme, Murat Döşeme, Altınbaşak Unlu Mamüller Gıda San. Ltd.Şti’nin katkılarıyla hafta boyunca devam edecek.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol