Silivri Facebook
banner88

Tatil onlarında hakkı

Okulların tatil olmasıyla birçok aile çocukları ile tatile giderken dar gelirli ailelerin çocukları sokaklarda ekmek parası peşinde koşuyorlar

Okulların tatil olmasıyla birlikte sokaklarda çalışan çocukların çoğaldığını son günlerde gözlemliyoruz. Değişim gazetesi olarak bu çocuklar neden sokakta çalışıyor? Çalışma sebepleri ve çocukların sorunlarını kendilerine çalışmak zorunda bırakan etkenleri çocuklarla konuştuk. Çocukların kişilik ve rencide olmamaları için yüzlerini kapamak zorundayız. Son günlerde hızla Silivri sokaklarında, sahil şeridinde ve plajlarda azımsanmayacak sayıda çocuğun çalıştığı görülmekte.
Daha çocukluklarını yaşamadan aile bütçelerine ekonomik katkı sağlamak için sıcak altında; sokakla da ayakkabı boyacılığı, sahil şeridinde ve plajlarda simit ve mendil satan çocuklarla karşılaşmadığımız gün yok. Sokaklarda oyun oynaması gereken bu çocuklar neden çalışmak zorunda kalıyorlar. Akranları yaz okullarına gidip spor ve çeşitli etkinliklere katılırken bu çocuklar çalışmak zorunda kalıyorlar.
  Onların yaşamları oyun
Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) yaptığı araştırmalara göre sokaklarda çalışan ve çalıştırılmak zorunda kalan çocukların suç işlemeye daha yatkın olduğu ve bir nevi suç işleme teşvik edildiği açıklanmasına rağmen bu çocukların çalıştırılmasına kimse dur demiyor.
Silivri sokaklarında çalışan çocuklar; ailelerine katkı sağlamak için çalıştıklarını belirterek. Anne ve babalarının işsiz olduğu kendilerin mendil, simiz satarak ve ayakkabı boyacılığı yaparak ailelerine destek olduklarını belirttiler. Birçoğu gündüz ayakkabı boyacılığı yaptığını akşamları da sahilde mendil sattığını belirtti. Çocuklara çalışmak zorunda olmazsanız ne yapardınız? Diye sorduğumuzda. Hepsinin farklı hayalleri olduğu anlaşılıyor. Gurbetçi ailelerin çocukları memleketine gidip akrabalarıyla tatilini geçirmek isterken. Diğer çocuklarda arkadaşlarıyla top oynayıp spor yapmak istediklerini söylediler. 

Uzmanlar; çocuklara para vermeyin

Silivri Emniyet Müdürlüğü çocuk büro amirliği ekipleri zaman zaman çocukların yasal olmadan çalışmalarını fark ederek aileleri çocuklarını çalıştırmamaları önünde uyarılarda bulunsa da çocuklar çalışmak zorunda oldukları gerekçesiyle yinede sokaklarda çalışıyorlar. Sokaklarda çalışan çocuklara para verilmemesini isteyen uzmanlar. Çocuklara her ne koşulla olursa olsun para verilmemeli. Biz yetişkinler bu çocuklara ayakkabı boyatarak, onlardan simit alarak katkı yaptığımızı düşünsekte, aslında büyük bir hata yaptığımızın farkına varmıyoruz. Sokakta çalışarak para kazanan çocuklar eğitim ve öğretimlerini aksatıyorlar. Eğitimlerini yarıda bırakarak sokaklarda satış yapıyorlar. Bu çocukların ailelerine iş vererek bu çocukları sokaklardan kurtara biliriz. DPT’nin yaptığı araştırmalarda bu çocukların suç işlemeye aşırı meyilli oldukları ortadır. Ekonomik sıkıntı içerisinde olan aileler çocuklarından umut beklerken aslında onları gelecekte büyük bir felaketin içine atıyorlar.    

 

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol