Silivri Facebook
banner88

Neyi bekliyoruz?
 
HABER: Müge CESUR
 
Silivri Kale Parkta bulunan Aziz Nektarüs’un adlı bir papazın yaşadığı yıkık ev 4 senedir yetkilerin el atması için bekleniyor. Bir zamanlar burası ile ilgili çalışmalar yapan Selami Değirmenci o dönemde mecliste bulunan belediye yetkililerin buranın müzeye çevrilmesi ile ilgili hem fikir olduğunu, ama 4 senedir bir şey yapılmadığını ifade etti. Buranın Kale Parkta bulunan tarihi eserlerden tek farkı ise Ortadoksaların burayı ibadet yeri olarak sayması ve müzeye çevrilmesi halinde de Silivri’ye turist çekme açısında faydaları olacağı söyleniyor. Zira bir dönemler Yunanistan’dan ve Amerika’dan da bu yıkık arsaya gelip dua eden Ortadokslar oluyormuş.
 
“Mevcut belediye yönetimi müze yapmaya sıcak bakmıyor”
 
Belediye Başkanlığı döneminde yaklaşık 6 sene burası ile ilgili çalışmalar yapan Selami Değirmenci şu anda herhangi bir girişimin yapılmadığının belirterek şu açıklamalarda bulundu : “Rumlardan kalma eski bir evin kalıntısı olan bu arazi de Aziz Nektarüs diye biri yaşamış.
 
Burada doğmuş ve 9 yaşına kadar burada kalmış. Sonra buradan bir Yunan Adasına göç etmiş. Yunanlıların çok önem verdiği bir din adamı konumuna gelmiş. Bizim zamanımızda da orası yıkık bir arsaydı ve Yunanlılar bu boş arsayı ziyaret ediyorlardı. Biz Dış İşleri Bakanlığına müracaat ederek burasını müze yapalım dedik. Bir müze ve konferans salonu için girişimlerde bulunduk. Kültür Bakanlığından projeleri onaylattık. Dış İşleri Bakanlığından gerekli yasal izinleri aldık. Fakat bizim dönemimizde oradaki arsa sahiplerinden biri dava açmıştı.
 
Ben görevde olduğum süre içinde istimlâk işi de bitmemişti. Sonra ne yaptılar bilmiyorum. Ama projeleri hazırlandı ve Kültür bakanlığına imzalatıldı. Tüm kamu kurumlarının da izinleri tamamlandı. Sadece istimlâk işini bekliyorduk. Arazide 3 ayrı parsel vardı. 2 tanesinin istimlak bitmişti. Ben bu işle 6 sene kadar uğraştım. Bizim görevimiz bittiğinde de bir kişinin mahkemesi devam ediyordu. Duyduğuma göre mevcut belediye yönetimi oraya müze yapmaya sıcak bakmıyormuş. Hâlbuki biz o projeyi oluştururken, o zaman meclis üyemiz olan Metin Karakaş’ın, Hüseyin Turan’ın ve diğer partililerinde onayı vardı.
 
Oy birliğiyle bunun kararını almıştık. Dolayısıyla bizim dönemimizde sıcak baktıkları bir olayı sonradan yapmadılar. Ama neden yapmadılar bilmiyorum. Bizim dönemimizde devam eden davanın bittiğini tahmin ediyorum. 4 senedir herhangi bir şey yapılmıyor. Belli ki belediye oraya sıcak bakmıyor. Aziz Nektarüs evinin yapılması ile ilgili belediye meclisinin o dönemde almış olduğu kararlar vardır. Burasını bir müze haline getirebilseydik binlerce Ortadoksu buraya çekecektik.”Şeklinde konuştu.
 
Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ise Silivri’nin turizminin canlanması gerektiğini söyleyerek “Buranın müzeye çevrilmesi ile ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor. Biz sahip çıkmazsak kaybolup gidecek. Bizim için bir anlam taşımasa da burası Yunanlılar tarafından önemli bir yer. Turizmi canlandırmak için bir şeyler yapılacaksa işe önce bu tip yerlerin hayata kazandırılmasıyla başlanmalı. Gerekli restore çalışmaları yapılmalı ve ziyaretçiye açılmalı diye düşünüyorum” Şeklinde yorumda bulundu. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol