Silivri Facebook
banner88

''Sergiyi 10.000'den fazla insan ziyaret etti''
 
Kaynak:Değişim Gazetesi
 
Mali Müşavir Yılmaz Kandemir, 40 gündür devam eden “Silivri’nin Dünü ve Bugünü” konulu resim sergisi ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Sergiyi 10.000’den fazla kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Kandemir, sergiyi dolaşanlardan olumlu tepkiler aldığını hatta bir profesörün ‘Ben Silivri’de doğup, Silivri’de yaşlanmak isterdim’ sözü karşısında çok mutlu olduğunu ifade etti.
 
Değişim: Kaç fotoğraf ile başladınız? Şimdi elinizde kaç fotoğraf var?
 
Kandemir: 3 Haziran’da sergi açıldığında 480 fotoğraf ile başladık. 1985’ten bu yana 23 yıldan bu yana Silivri halkından toplandığım fotoğraf sayısı 480 civarındaydı. Bu fotoğraflarla sergiye başladım. 40 günlük süre içinde sergiyi gezen Silivri halkının bu işin ne kadar ciddi olduğunu görmesiyle birlikte 700’e yakın fotoğraf artışı sağlandı ve şuan fotoğraf sayısı 1200 civarına çıktı. Bu sevindirici bir durum.
 
Silivri açısından ve benim açımdan sevindirici bir durum. Ben 23 sene uğraşarak, bir emek sarf ederek, bu fotoğrafları biriktirdim. Silivri halkını gösterdikleri bu ilgiden dolayı ve sergiye bana fotoğraf getirmelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Silivri halkı bu olaya sahip çıktı ve sahip çıkmaya devam ediyor.
 
Değişim: Sergiye ilgi nasıl?
 
Kandemir: Sergiye ilgi beklediğimin de üzerinde. Ben 1993 senesinde Akbank’ta sergi açtığımda 200 civarında fotoğrafı 2000- 3000 kişi gezmişti. Bugün burasını gezen sayısı tahmini 10.000’i çok geçtiğini tahmin ediyorum. Sınıflarla gezen öğrencileri bu sayının içine katmıyorum. Sergi çok beğeni topladı. Tahminimden çok daha fazla bir ilgi var. Sergiyi uzatmamın nedeni de bu.
 
Değişim: Sergiyi gezenlerin duygu ve düşünceleriyle ilgili unutamadığınız anılarınız var mı?
 
Kandemir: Bir iki tane özel anım var. Onları sizlerle paylaşayım. Bir profesör arkadaşımız Trakya ile ilgili bir araştırma yapıyormuş. Tesadüfen bu sokaktan geçerken, sergiyi görmüş. Sergiyi gezdikten sonra, bu serginin Türkiye’de ilk defa yapıldığını söyledi. Bir ilçenin caddeleri, sokakları ve genel görünümleriyle ilgili sergi açıldığını ancak, o bölgede yaşayan insanlarla o bölgeyi anlatan bir sergiyi Türkiye’nin hiçbir yerinde duymadığını, görmediğini söyledi. Bu benim için gerçekten çok önemliydi.
 
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden üç tane profesör gelerek sergiyi gezdi. Giderken bir tanesi ‘Yılmaz Bey, Silivri çok güzelmiş. Ben Silivri’de doğup, Silivri’de yaşlanmak isterdim’ dedi. Bu çok ilginç ve çok güzel bir söylemdi.
 
Değişim: Serginize eleştiriler var mı?
 
Kandemir: Evet, bazı eleştiriler alıyorum. Neden Silivri’de yaşayan ve fotoğrafını getiren herkesin fotoğrafını neden koyuyorsun gibi bir eleştiri var. Ben bunları eleştiri olarak kabul etmiyorum. Benim için önemli olan, Silivri’de yaşamış olmasıdır. Ben Silivri’de yaşamış olan her bireyi bu büyük ailenin bir parçası olarak görüyorum.
 
Bu çok fakir bir insanda olabilir, çok zengin bir insanda olabilir. Önemli olan Silivri’de yaşamış olmasıdır. Fotoğraflarda bulunan insanlar bu sokaklarda, bu caddelerde, bu evlerde yaşamışlar, kim olursa olsun Silivri’nin havasını solumuşlar. Kim olursa olsun, aile büyüklerinin fotoğrafını getiren herkesin fotoğrafı sergide ve kitapta yer alacaktır.
 
Diğer bir eleştiride sergide, bayanların fotoğrafının daha az kullanılmasıydı. Bu başlangıçtan beri bu şekilde devam ediyor. Silivri’nin ileri gelenlerinin, Silivri’ye hizmeti bulunanları ve sokaklarına isminin verildiği kişileri araştırdım. Bu şekilde erkeklerle başladığı için bu şekilde devam ediyor ama bayanların sergide yer almayacağı anlamına gelmiyor. Sadece bayanların yer aldığı fotoğraflarda sergide mevcut.
 
Değişim: Silivri’de yaşamış ve vefat eden insanların portre fotoğraflarını hangi kriterlere göre sergiye koyuyorsunuz?
 
Kandemir: Bunu hep söylüyorum. 1975 yılına kadar Silivri’ye Kafkaslar’dan, Anadolu’dan, Rumeli’den, nerden gelirse gelsin Silivri’de yaşamış Silivri’de vefat etmiş ve Silivri’de gömülü olan aile büyüklerinin fotoğrafları bana getirildiğinde sergiye, web sayfasına ve kitaba mutlaka girecektir. 1975 senesini sınır olarak aldım. Bu seneden sonra Silivri’de çok büyük bir göç başlıyor. Seneyi uzatsam, ne sergi salonları ne de kitaplara bu fotoğrafları sığdıramam.
 
Değişim: Sergide ki fotoğrafları kitap olarak bastıracağınızı biliyoruz. Bunun dışında farklı projeleriniz var mı?
 
Kandemir: Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesinden yola çıkarak, benim elimde olan bu fotoğraflar bende kaldığı sürece hiçbir şey ifade etmez. Ben her üç senede bir bu fotoğrafları çoğaltarak bir sergi yapsam bu da hiçbir şey ifade etmez.
 
Önemli olan bu fotoğrafları Silivri halkıyla paylaşmak. Bunun içinde bugünkü teknolojiyi de kullanarak, hem internet sitesi oluşturmayı, hem DVD olarak dağıtmayı, hem de kitap halinde bastırmayı düşünüyorum. Bu bilgilerin belgeler halinde ileriki yıllara aktarılmasını sağlayacağız. Sponsorla kitabı bastıracağız ve Silivri halkına ücretsiz olarak dağıtacağız. DVD ise, Silivri’nin yerel televizyonu olan Trak Tv ile 12 saat süren bir çekim gerçekleştirdik. Bu çekim DVD halinde çoğaltılarak, satışa sunulacaktır.
 
Değişim: Hangi tarihe kadar fotoğraf toplamaya devam edeceksiniz?
 
Kandemir: Silivri’de yaşayan aileler, 20 Temmuz’a kadar bana fotoğraf getirebilir. 20 Temmuz’a kadar eski yoğurthaneye, 20 Temmuz’dan sonra 20 Ağustos’a kadar olan bir aylık süre zarfında da, Özel İdare binasında ki muhasebe büroma fotoğrafları getirebilirler.
 
Melis AVCI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol