Silivri Facebook
banner88

Değirmenci: Demokratik Mücadele Verildi...
 
Silivri CHP İlçe Başkanı Selami Değirmenci bugün bir basın toplantısı düzenleyerek  Silivri ve Türkiye referandum sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye genelinde çıkan evet oyu ile Silivri’de çıkan hayır oyunun eşit şekilde olduğunu söyleyen Değirmenci,
 
"Silivri’de İlçe Örgütü olarak üzerimize düşen görevi yapmış olmanın vicdani rahatlığı içinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Ama sonuçlardan da çok mutlu olduğumuzu söyleyemeyiz” dedi.
 
CHP geneline yönelik öz eleştirilerde de bulunan İlçe Başkanı Değirmenci,  Türkiye genelinde çıkan sonuçla ilgili yaptığı değerlendirmesinde,  “Sonuçta ne olursa olsun demokratik bir mücadele verildi. Bunu kabul etmek zorundayız. Saygı duyuyoruz” dedi.
 
Puanımızı Cezaevi Düşürdü
Referandum sonrası basın mensuplarının karşısına geçen CHP Silivri İlçe Başkanı Selami Değirmenci Silivri’de ki referandum sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; 
 
“Silivri’de 99 Bin 985 olmuş son seçmen sayısı. Buradaki değişkenlik cezaevinden kaynaklanıyor. Aslında 93 Bin civarında ve 244 sandıkla sabitlenmiş seçmenimiz vardı. Ama cezaevi değişkendir. Onunla beraber bize verilen listelerde 100 Bini geçmişti. 99 Bin 955 olarak seçmen sayısı var. 79 Bin 560 kişide oy kullanmış oluyor. Bunlardan 32 Bin 722 tanesi Evet demiş. 45 Bin 359 tanesi de Hayır demiş. Toplam % 58 Hayır, % 42’ de Evet var. Yani Türkiye’deki genel sonucun tam tersi aynı oy oranlarıyla Silivri’de çıkmış oluyor.”
 
AKP Gidici, MHP, BDP Evet dedi…
 
Türkiye’de ki çıkan sonuç tabii ki beklentimiz bu ölçüde değildi. Türkiye geneline baktığımızda daha iyi netice bekliyorduk. Ama mevcut iktidarın olağan üstü rüşvet dağıtması, çıkar temin etmesi, menfaat temin etmesi, ramazan ayına gelmesi nedeniyle de iftar yemekleriyle insanları maalesef duygusal olarak sömürmesi, aşırı tehdit ve şantaj bu oyun bu ölçüde alınmasında etkili oldu genel iktidar açısından. Sonuçta ne olursa olsun demokratik bir mücadele verildi. Bunu kabul etmek zorundayız. Saygı duyuyoruz.  Ama bu sonuç bile gösteriyor ki AKP önümüzde ki genel seçimde kesinlikle gidici. Çünkü bu hayır oyları içinde hepiniz takdir edersiniz ki MHP’nin desteği çok az oldu. MHP’nin çok büyük bir bölümü evet konusunda destek verdi.  Saadet Partisi yine aynı şekilde evet’e destek verdi.  Buda AKP’nin iktidardan gideceğinin habercisidir. Ben konuşmalarımda her zaman söylüyordum. Bakmayın BDP’nin boykot çağrılarına aslında bir anlaşma söz konusu demiştik. Büyükşehirlerde de gördüğünüz gibi BDP’li vatandaşlarımızın çoğu bırakın protesto etmeyi evet konusunda AKP’ye destek verdiler. Bu oylar bir genel seçimde tabii ki kendi mecrasına kayacaktır. Olacak ilk genel seçimde AKP’nin sonunun göründüğünü çok açık bir şekilde görüyoruz. Başbakan’ımızın telaşı da  ondan aslında.
 
Silivri özeline dönersek Silivri’de % 60 civarında bir oy beklediğimizi son günlerde  söylemiştik. İki ay önce genel merkezimize verdiğimiz bilgide de % 55 hayır oyu alacağımızı söylemiştik  % 58 oldu. Düşüren faktörlerden bir tanesi cezaevi. Cezaevin de her zaman olduğu gibi yine evet oyları çoğunlukta. Bir buçuk puan civarında oradan bir düşüş oldu.
 
Sonuçta Silivri açısından başarı var mıdır yok mudur bunu kamuoyu değerlendirecek. Biz ilçe örgütü olarak elimizden gelen gayreti gösterdik. Ama bir gerçek var ki Cumhuriyet Halk Partisinin geneline baktığınızda 2001- 2002’den sonra örgütlerin tamamen ortadan kaldırılmaya yönelik çalışmış olması pasifize edilmesi, siz çalışmayın biz nasıl olsa gereğini yaparız anlayışı, örgütlerin sadece delegelere sahip çıkın gerisine karışmayın anlayışıyla çalışmaz pasifize hale getirilmiş yapısı bu referandum da harekete geçirmemizi çok zorlaştırdı.   Maalesef örgütü arzu ettiğimiz seviyede hareketlendiremedik. Başta üzerine görev almış insanlar dahil yeterince bir gayret içinde olmadılar. Silivri için söylemiyorum genel anlamda söylüyorum. Bizim % 58 oyumuz küçümsenecek bir oy değil. Bu referandumun bizim açımızdan en önemli özelliği de önümüzde ki  yapılacak olan genel seçimle ilgili başta sandıklara sahip çıkmak açısından diğer örgütsel çalışmalarda ki eksiklerimizi çok net olarak gördük. Bundan sonra hemen bugünden itibaren derlenip toparlanıp eksiklerimizi çok iyi bir şekilde tespit yapıp bu hataları genel seçimde tekrar etmemeye çalışacağız. Daha çok başarılı olmaya çalışacağız. Sonuç olarak Silivri İlçe Örgütü olarak üzerimize düşen görevi yapmış olmanın vicdani rahatlığı içinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Ama sonuçlardan da çok mutlu olduğumuzu söyleyemeyiz.
 
Basın Mensupları Sordu...
BDP Silivri’de boykot etmedi. Hatta sandık başında AKP için mücadele verdiler.  CHP’li Belediye Başkanının referandumda etkisi ne olduğunun değerlendirmesini yapmak biraz zor olabilir. Ama şunu da kabul etmek gerekir ki görevdeyken bu tür seçim çalışmalarına girmek biraz dezavantaj oluyor. Beklentisi gerçekleşmeyen insanlar, iş beklentisi diyelim veya sorunları çözülemeyen veya belediyeden aşırı beklentisi olan insanlar çıkar gurupları bu tür durumlarda çok açık bir şekilde karşıya geçip çok sert bir muhalefet yapıyorlar. Burada gördüğümüz şu oldu 2009 yerel seçiminde destek veren bazı büyük gurupların tam karşımızda olduğunu gördük. Herkesin gerekçesi farklıdır. Geçmişte bende yaşadığım için iyi biliyorum. Herkesin her beklentisine cevap verebilmeniz sorunlarını çözebilmeniz imkânsız. Dolayısıyla iş istemiştir olmamıştır. Çocuğunu kızını işe aldırmak istemiştir olmamıştır. Yolu bozuktur olmamıştır. Vatandaş kendine göre bir gerekçe buluyor doğal olarak. O tür sıkıntılar oluyor. Onun yanında lehte olan gelişmelerde vardır mutlaka. Belediyeye sempati duyan çalışmalarından memnun olan geçmişte oy vermemiş bir çok insan da belediye orda olduğu için destek vermiştir. Kesin sayı vermek mümkün değil. Ama iki türlüsü de olabiliyor.

 
 

Sandıklara İtiraz Ettiniz mi

Yok! sadece bir sandıkta itirazımız oldu. Biliyorsunuz yasa gereği Yüksek Seçim Kurulunun Genelgesi gereği sandıklarda veya okullarda görev yapan kolluk kuvvetleri polis bulunduğu sandıkta daha önce kayıtlı olduğu sandıkta ki seçmen bilgi kartını göstermek şartıyla oy kullanabiliyor. Yani örneklemek gerekirse polis daha önce Çorlu da’ydı Silivri’ye tayin oldu veya o gün içi Silivri’ye görevlendirildi burada hangi okulda görevliyse seçmen bilgi kağıdını vermek suretiyle oy kullanabiliyor. Bizde İstanbul’da tespit edildi ki birçok polis bu okulda görevliyim diye birkaç okulda birden oy kullandılar. İlden bu konuda bize ihbar geldi bunlara dikkat edin polislerde böyle bir olay oluyor diye. Bizde onun tedbirini aldık. söylemiş olmamıza rağmen Selimpaşa’ da 6 tane polis arkadaşımız seçmen bilgi kağıdı olmadan oy kullandırıldı. Yasa çok açık olmasına rağmen. Biz ona itiraz ettik İlçe Seçim Kuruluna. Sandık Başkanına itiraz ettik ama gereğini yapmadı. Ne olmuş oldu o sandıkta fazla oy çıkmış oldu. Fazla oy çıktığı zaman yasa gereği yapılması gereken sandık kapatılır. Diğer oy kullanan seçmen sayıları belli olur. Oy pusulaları sayılır fazla oy pusulasını eksiltmek için. Oy pusulaları açılmadan 6 tane fazla oy kullanılmışsa 6 tanesi içine bakmadan yırtılıp atılır. Öyle bir işlemde yapmadı sandık başkanı. Polislere orada yasal olmayan bir şekilde oy kullandırdı. Selimpaşa İlköğretim Okulunda 1153 nolu sandıkta ki sandık görevlisi polislere yasa dışı oy kullandırdı. Onun dışında itirazlık bir sandık yok.
 
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol