Silivri Facebook
banner88

BASIN AÇIKLAMASI

Özel Olimpiyatlar Futbol Takımı Portekiz Futbol Oyunları öncesi ilçemizde kampa giriyor. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Engelleri Kaldıralım Derneği Başkanı ve Özel Olimpiyatlar Temsilcisi Can DAĞAŞAN “Özel Olimpiyatlar futbol takımını Silivri’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını, Silivri’nin bundan böyle özel olimpiyatların merkezi olacağını ifade etti. Eylül ayında Özel Olimpiyatlar Avrupa Futbol Şampiyonasında 16 ülkeye ev sahipliği yapacaklarını ifade eden Dağaşan, bu konuda iki yıldır çalıştıklarını ve en sonunda Belçika’dan gelen heyetin Müjdat Gürsu Stadını uygun görmesi ve İlçe Spor Müdürlüğü’müzün organizasyonu üstlenmesiyle özel olimpiyatların Silivri’de gerçekleşmesi kararının alındığını belirtti. Özel Olimpiyatların uluslar arası bir organizasyon olduğunu belirten Dağaşan şu bilgileri verdi.
Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli gençlere ve erişkinlere çeşitli spor dallarında eğitim ve yarışma olanağı sağlayan uluslararası bir spor programıdır.

1960’lı yıllarda eski ABD Başkanı John F. Kennedy’nin kız kardeşi Eunice Kennedy Shriver zihinsel engelli kardeşleri Rosemary’nin evin havuzunda oynarken daha mutlu ve hareketli olduğunu farketti. Bu ona zihinsel engelli kişilerin spor yoluyla hayata daha kolay katılabileceği fikrini verdi ve bir yaz kampı uygulaması başlattı. Zihinsel engellilerin değişik spor ve fiziksel aktivitelerde yeteneklerini gösterebilmeleri için başlatılan bu yaz kampı, Özel Olimpiyatların (Special Olympics) çekirdeğini oluşturdu ve 1968 yılında Özel Olimpiyatlar resmen kuruldu.

Chicago’da yapılan ilk Özel Olimpiyat Yaz Oyunları’nda yaklaşık 1000 zihinsel engelli atlet, atletizm ve yüzme dallarında yarıştı. Özel Olimpiyatlar, bugün 160 ülkede, 1.5 milyon zihinsel engelli sporcusu, 250.000 antrenörü, 1 milyonu aşan izleyicisi, 3 milyon aile ferdi, 1 milyon gönüllü çalışanı, 5 milyondan fazla finansal destekçisi ile dünyanın en büyük amatör spor organizasyonu haline geldi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından da tanınan Özel Olimpiyatlar bünyesinde 26 Olimpik spor dalında* her yıl 16,000’den fazla yarışma düzenleniyor.

Uluslararası Özel Olimpiyatlar programı çerçevesinde her dört yılda bir Uluslararası Yaz ve Kış Oyunları ve yine 4 yılda bir Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika Özel Olimpiyat Oyunları gerçekleştiriliyor. Her ülkenin Ulusal Oyunları ise 2 yılda bir düzenleniyor.

Atletizm, Badminton, Basketbol, Binicilik, Bisiklet, Bocce, Bowling, Buz Pateni, Futbol, Golf, Halter, Hentbol, Paten, Hokey, Jimnastik, Kayak, Masa Tenisi, Roller Skate, Softball, Su sporları, Tenis, Voleybol, Yelken branşlarında etkinlikler düzenleniyor.
Özel Olimpiyatlar özünde bir spor eğitim programıdır ve sporcularına özel eğitilmiş antrenörlerle çeşitli spor dallarında yıl boyu eğitim sağlar. Özel Olimpiyatlarda her yetenek seviyesindeki sporcunun katılımı teşvik edilir ve her sporcunun performansı kabul görür.

Özel Olimpiyat yarışmalarını diğer spor yarışmalarından ayıran temel özellik “yetenek düzeyine göre sınıflandırma” sistemidir. Bu sistemde sporcular ve takımlar yarışma öncesi performansları alınarak sadece cinsiyet ve yaşa göre değil performans düzeylerine göre yarışma gruplarına ayrılırlar. Bu gruplar oluşturulurken gruptaki en yüksek ve en düşük performans arasındaki farkın % 10’u geçmemesine azami özen gösterilir. Yarışma gruplarının en az 3 en çok 8 yarışmacı ya da takımdan oluşması hedeflenir; böylelikle sporcular sadece benzer yetenekteki sporcularla yarışırlar.

Özel Olimpiyatlar, sporcuların tüm yetenek düzeylerinde adil koşullarda yarışmalarına ve kazanma şansı elde etmelerine olanak verir. Böylece Özel Olimpiyat sporcularının hepsi kendi düzeylerine uygun sporcularla son derece adil koşullar altında rekabet etme ve yarışma imkanı bulur ve herkes kazanma şansı elde eder.

 

Özel Olimpiyatların amacı; 8 yaşın üzerindeki zihinsel engelli gençlere ve erişkinlere çeşitli Olimpiyat sporlarında düzenli eğitim ve yarışma olanakları sağlayarak bu kişilerin

- fizik kondisyonlarını, becerilerini ve yeteneklerini geliştirmeleri,
- özgüven kazanmaları,
- kişisel karar verme becerisinin artması,
- cesaretlerini sergilemeleri,
- başarının mutluluğunu yaşamaları,
- arkadaşlar, çevre ve aile ile ilişkilerin güçlenmesi,
- bağımsız bir yaşama ve çalışma hayatına hazırlanmaları,
- topluma uyum sağlamaları,
- toplumda üretken bireyler olarak kabul görmeleri Özel Olimpiyatların Temel Amaçlarıdır.
 
Özel Olimpiyatlar şu anda 1,5 milyon zihinsel engelli insana ulaşıyor. Dünya genelinde 170 milyon zihinsel engelli kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. 
Tüm dünyada zihinsel engelliler ile ilgili negatif düşünceleri ve yanlış bilgileri değiştirerek pozitif düşünce ve doğru bilgilere dönüştürmek amaçlanıyor.

Zihinsel engelli kişiler sosyalleşmekte zorluk çekiyor, toplum tarafından dışlanıyor ve kendi dünyalarında yaşamak zorunda kalıyor. Aileler zaman zaman çocuklarının bu sorununu toplumla paylaşamıyor. Zihinsel engelli çocuklarla birlikte aileleri de kendi içlerine kapanıyor.

Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli sporcuya fizik kondisyonunu geliştirmek, sağlıklı olmak, cesaret, disiplin ve özgüven kazanmak, mutlu olmak, arkadaş edinmek ve başarılarıyla alkışlanmak için sınırsız olanaklar tanıyor. Bu olumlu gelişmeler Special Olympics sporcunun evdeki, okuldaki ve toplum içindeki gündelik yaşantısına da yansıyarak yakın çevresiyle daha yakın ve sağlıklı bir iletişim kurmasını sağlıyor.

Özel Olimpiyatlar zihinsel engellilerin neler başarabildiklerini sergileyerek, toplumun onları tanımasına, yaşama sevinçlerine ve azimlerine tanık olmasına yardımcı oluyor.

Özel Olimpiyatların sporculara sağladığı bu eğitim, onlara iş olanağı ve bağımsız yaşama şansı yaratıyor.Bu kadar önemli amaçları olan bu organizasyona tüm Silivri’nin sahip çıkacağına inanıyor,saygılar sunuyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol