Silivri Facebook
banner88

Ekklisía Alexíou Apokáfkou - Selymría Silyvrí Fatích Tzamí

Αφού η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε μεγάλη επιτυχία και κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη, πέρασε στην περίοδο της ανόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και στις επόμενες περιόδους, πολλές από τις εκκλησίες της περιοχής μετατράπηκαν σε τζαμιά.

Ένα από αυτά τα τζαμιά είναι η εκκλησία του Αλεξίου Απόκαυκου. Δεδομένου ότι η εκκλησία ήρθε στην περίοδο μετά την άλωση, μετατράπηκε σε «Τζαμί Φατίχ» ή, σύμφωνα με φήμες, «Τζαμί Φετιγιέ» και παρουσιάστηκε στον κόσμο για προσκύνηση.

Ωστόσο, το Τζαμί Φατίχ αναφέρεται ως «Τζαμί Χουνκάρ» στο Ταξιδιωτικό Βιβλίο του Εβλιγιά Τσελεμπή.

Σύμφωνα με τα αρχεία του ιδρύματος, το τζαμί συντηρούνταν από τους μουσουλμάνους. Ωστόσο, όταν οι μουσουλμάνοι έφυγαν από το κάστρο και εγκαταστάθηκαν στην ακτογραμμή, κανείς δεν φρόντισε το τζαμί.

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, που διήρκεσαν για 9 μήνες μεταξύ 1912 και 1913, και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ 1914 και 1918, το Τζαμί Φατίχ παρέμεινε ως εγκαταλελειμμένο τζαμί στα χρόνια της ελληνικής κατοχής, η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια. .

Μετά το πέρας της κατοχής, το κτίριο, το οποίο αρχικά μετατράπηκε σε εκκλησία και στη συνέχεια σε τζαμί, κατεδαφίστηκε ολοσχερώς λόγω παραμέλησης και χτίστηκε ένα νέο Τζαμί Φατίχ το 1980.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol