Silivri Facebook
banner88

17 YAŞINDA İZMİR KIZI NE YAPAR? (NECLA COŞKUN)

TRAKYA ÇİÇEĞİ

Buğday sarısı saçlar, mavi gözler, zarif bir İzmir kızı ve onun ak pak küçücük ellerinde gördüm ince narin, alçak gönüllü Trakya çiçeğini. Yıllardır yanı başındayım çok başka bir yerde başka şekilde çıktı karşıma tanıyamadım.

Kız 17’sinde, gözler ışıl ışıl. Yaz uzun hayalleri umutları var. Üniversite diyorum. Bu yıl 12.sınıf oluyorum benim Türkçem Matematiğim iyidir çok çalışıyorum diyor.17‘sinde kızlar yaz tatilinde ne yapar diye soruyorum kendi kendime. Kitap okur, dinlenir, yüzer, onların söylemiyle arkadaşlarıyla takılır, müzikle kopar(!) liste uzuyor; ama önümdeki liseli, tutsam kırılacak, biraz mahcup çocuk masumluğunda bana bakıyor. Üniversite diyor hayallerini sıralıyor, ellerine yüzüne bakıyorum duymuyorum onu evet diyorum o daha bir çocuk.

Yıllardır boynunu bükmüş güne bakanları görürüm Trakya’da ve ayçiçeği denildiğinde gündöndü, güne bakan, gün çiçeği gibi adlarıyla birlikte aklıma pek çok çağrışım gelir: İnsanların ayçiçeği tarlalarında çektirdiği fotoğraflar, çekirdek reklamları, dostlarla iki lafın belini kıralım derken elimizden düşüremediğimiz çekirdeğin dudaklarımızı şişirmesi, ‘insan başlayınca bırakamıyor ’ klasiği çağrışım çok. Hatta Fibonacci,  altın oran mucizesi ayçiçeği bunun mükemmel bir örneğidir çünkü.

O küçük güzelinin gözlerine bakarken ise ay çiçeğinin kendini büyütüp geliştirmek için yüzünü güneşe dönmesi geldi aklıma. Bu çiçek bilindiği gibi bedenindeki oksin adlı hormon sayesinde bunu yapar. Bu öğrenci de bu çiçek sayesinde hayata tutunup, yaşamın üstesinden gelmeye çabalıyor. Yaz sıcağında sabah 7 akşam 5 çiçek tarlasında çalışıyor. Bütün gün sıcağın alnında yaptıkları işi anlattı da, bir şey söyleyemedim. O söyledi kazanacağı para ile daha fazla kaynak alacak. O parayı okul için harçlık yapacak. Belki de gün olup devran dönecek ve gün döndü onu üniversiteye taşıyacak.

Benim için o daha bir çocuk! Bundan sonra ayçiçeği tarlalarına bakınca bir çocuğun gözlerini hatırlayacağım.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol