Silivri Facebook
banner88

Adaylar ve Kumburgaz'da Nazım Hikmet Ran

“… Çalıyorum kapınızı
Amca teyze bir imza ver
Çocuklar öldürülmesin
Şekerde yiyebilsinler”

“… Çocuklara kıymayın efendiler
Bulutlar adam öldürmesin”

Bu dizeler tahmin edeceğiniz gibi büyük şair Nazım Hikmet’e ait. O bir muhalif, o bir devrimci, o bir enternasyonalist,  o bir komünist, o yalın Türkçesiyle yurduna olan sevgisiyle büyük bir yurtsever.
Ülkemizin ve dünyanın bütün acılarını yüreğinde taşırken geleceğe olan umudu hiç kimse, hiçbir zindan, hiçbir zalim elinden alamadı.,

Bizim kuşak ve daha öncekiler, dünyanın dört bir köşesinden insanca bir yaşam için devrime koşanlar onun dizelerinden moral buldular. Dünyanın bütün dillerinden Nazım vardır. Hiç kimse Türkiye’nin ulusal kurtuluş kavgasını onun kadar yalın, güzel, anlamlı anlatamadı. (Kurtuluş Savaşı Destanı)
Amerikan yanlısı 12 Eylülcülerin zindanlara doldurduğu binlerce demokrat, devrimci yurtseverin işkence tezgahların da etleri ve ruhları paramparça edilirken yanlarında dost Nazım vardı.
İşkencecilerin suratlarına “Akın var  akın,  güneşe  akın – Güneşi zapt edeceğiz güneşin zaptı yakın…” İşkencecilerin ruhlara ve bedenlere açtıkları yaralara Nazım merhem oluyordu. “ Onlar umudun düşmanıdır sevgilim”  “… Ve bir gün yıkılıp gidecekler ve elbetteki sevgilim elbet dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya işçi tulumuyla bu güzelim memlekette hürriyet”
Herkes için hürriyeti içine sindirmeyenler vatan haini iddiasıyla yurttaşlıktan çıkardılar onu. Şiirlerini suç saydılar. Ama bu toprakların çocukları hiç dilinden düşürmedi onun dizelerini, Feleğin garip cilvesi en çok ona düşman olanlar onun dizelerini okumaya başladılar.

“Dörtnala gelip uzak Asya’dan
Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan
Bu memleket bizim”

Bizim bölgemizde de Nazıma duygu ve gönül borcu olduğunu düşünenler bir çığır açtılar. Dr. Gürbüz ÇAPAN Esenyurt’ta bir Nazım anıtı yaptırdı. Belediye yönetimi değişince çok tartışıldı. Saldırılara uğradı. Yerinden söküldü.  Kamuoyu baskısıyla yeniden dikildi Nazım anıtı.
Yine zamanın CHP ilçe Başkanı Dr. Ali ŞEKER’in  maddi manevi katkıları ve Dr.Hüseyin ÇORBACIOĞLU’nun desteğiyle Kumburgaz’da E-5 karayolu üzerinde minik bir  “Barış Parkına” bir Nazım anıtı daha yaptırıldı.
Akşam sabah evime giderken bakıyorum yerinde duruyor mu diye. Yanına M. Akif ERSOY’un anıtını da koydular. Her halde bir denge oluştursun diye. Şimdilerde bir inşaat çevre levhaları anıta dayanmış minik park daha da küçülmüş. Yine kaderin cilvesi ki AKP iktidarı tarafından yurttaşlığa yeniden kabul edilen Nazım Hikmet RAN’ın Kumburgaz’daki geleceği ne olacak?
Büyükçekmece Belediyesi sınırlarının içine alınan Kumburgaz’da yeni seçilecek olan Belediye Başkanı Adayları başta Dr. Hasan AKGÜN olmak üzere, İlker GÜRBÜZ, Dr.Hüseyin ÇORBACIOĞLU, Rıdvan YAVUZBİLGE’den Kumburgazdaki Nazım anıtının geleceği ile ilgili görüşlerini açıklamalarını bekliyoruz. Büyükçekmece ve Türkiye hatta dünyada Nazım’a hayran okurlarının beklentilerine cevap vermiş olurlar diye düşünüyorum.

“… Dostlarım var taa Alaska’dan Hindistan’a kadar
Yürekleri benim yüreğimin yanında…”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol