Silivri Facebook
banner88

Kumburgaz Barış Parkı ve Nazım Hikmet Anıtı

Sayın Çifçi,
25/02/2009 tarihinde,Haberdar gazetesi köşe yazınızla gündeme getirdiğiniz Kumburgaz Barış Parkı ve Nazım Hikmet Anıtı’nın geleceği ile ilgili yapacaklarımızı , Büyükçekmece ve İstanbul kamuoyu ile paylaşmak isterim.
Siirlerini zevkle okuduğum, evrensel bakışıyla bizde ve dünyada dilimizin ve kültürümüzün temsilcisi Nazım Hikmet’e olan vefa borcumuzu ödemenin geç de olsa gerektiğine inanıyorum.

1-Vatandaşlık; askerlik yapmak, oy kullanmak, vergi verme işidir.Oysa Nazımın bıraktığı eserler  vatandaşlık hakkından da öte evrenseldir.Bu güne kadar Nazım Hikmet için yapılanlar ona yurttaşlık hakkı vermekten öte gidememiştir. Çektirilen acılar da ayrı bir konu. Ülkemize ve dünyaya  yakışır  Büyükçekmece’ye kurmak istediğimiz Üniversite de  onun adına bir akademi kurmak için çalışmalar yapacağız.
2- Atatürk Kültür Merkezi’nde edebiyatçı ve şairlerin yer alacağı Nazım Hikmet adını taşıyan bir merkez oluşturulacaktır.Tüm eserleri bu merkezde sergilenecektir.
Türkçe’nin en yalın haliyle dünyadaki temsilcisi olan başta Nazım Hikmet olmak üzere edebiyatçı ve şairlerimize, kültür ve sanat temsilcilerize vefa borcumuzdur.
3- Büyükçekmece’yi eğitim ve kültür merkezi yapma hedefimizin bir sonucu olarak Kumburgaz’daki Barış Parkı ve Nazım Anıtı mevcut  durumundan kurtarılıp Nazım Hikmet’in ve Mehmet Akif  Ersoy’un adına yakışır içinde Kütüphanesinin de yer alacağı şairin rölyefleri yapılarak yerli ve yabancı tüm ziyaretçilere açık  Kültür ve Sanat Merkezi haline dönüştürülecektir..
 Büyükçekmece – İstanbul – Türkiye ve Dünya kamuoyuna duyurulur. Sizlerinde yerel basın olarak konunun takipçisi ve destekçisi olacağımızdan şüphem yoktur.
                                         Dr.Hasan AKGÜN CHP Büyükçekmece Başkan Adayı

“bütün soruları sorabilmeli
bütün ışıkları derebilmeli
yol başlarında durabilmeli
kilometre taşları gibi şiirlerimiz”

Sn. Baki Çifçi
25 Şubat 2009 tarihli Haberdar Gazetesi’ndeki köşenizde bizim için çok hassas bir konuya değinmişsiniz.
Yazınızı dikkatle okudum ve sizi duydum…
Türk dilinin, Türk şiirinin en büyük ve en önemli kilometre taşlarından biri kabul ettiğim Nâzım Hikmet’in Kumburgaz’daki heykelinin akıbetine ilişkin bizim açımızdan herhangi bir soru işareti yok.
Yurduna hasret giden büyük şairin, aslında hiç ihtiyacı olmadığını bilsek de Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığının iade edilmesi onuru AK Parti iktidarına nasip olmuştur.
Yurttaşlık iadesi, bu ülkenin en büyük şairleri arasında yer alan Nâzım’a borcuydu ve ne mutlu bize ki, bu borç, Nâzım’ı her fırsatta kendilerine mâletmeye kakışanlarca değil, O’na büyük saygı duyan AK Parti iktidarı tarafından ödendi. Bunun büyük gururunu ve sevincini taşıyoruz.
Sn. Çifçi
Elbette ki Koca Nâzım’ın sanatçımız İhsan Alpaslan tarafından yapılan heykeli yerinde duracak. Bunun aksi düşünülemez. Bilakis gerçek bir kültür-sanat kentine dönüştüreceğimiz Büyükçekmece’ye armağan edeceğimiz tematik parklar arasında yer alacak olan Ozanlar Parkı’nda Nâzım Hikmet’in de yeni bir heykeli bulunacak.
Sanat, hayatımızı lezzetlendiren, katlanılır kılan ve hayata sarılmamıza yardım eden çok önemli bir ayrıntıdır. Gündelik rutin içerisinde sanattan söz etmek, sanatı hayatı güzelleştiren bir ayrıntı olarak önemsemek bazılarına lüks gelebilir. Ama biz biliyoruz ki sanatın hayatı güzelleştiren, hayatı dönüştürebilen bir gücü var. Sizlerin, gazeteci ve yazarların, aydınların bizlere bunu hatırlatmak, uyarmak ve sürekli gündemimize taşımak sorumluluğunuz bulunuyor. Tıpkı şu anda yapmış olduğunuz gibi…
Size böylesine önemli bir konuda görüşlerimi aktarabilme fırsatı yaratacak bir yazı yazdığınız için teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
                                     İlker Gürbüz AK Parti B.Çekmece Belediye Başkan Adayı

SAYIN : BAKİ BEY BARIŞ PARKI İLE İLGİLİ HABERİNİZ GÜZEL
FAKAT BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINDAN ŞAHSIMI ÇİZMİŞSİNİZ.
BİZ DEMOKRAT PARTİ OLARAK DİYER ADAYLAR İLE EŞİT ŞANSA SAHİBİZ
GAZETENİZ BÖLGEMİZDE HER NOKTAYA ULAŞMAKTADIR. GAZETENİZ OLARAK
PARTİMİZİ YARIŞTAN KOPARDIĞINIZI GÖRMEK BİZİ ÇOK ÜZDÜ
LÜTFEN YENİ BİR HABER İLE TELEFİ EDİNİZ
SAYGILARIMLA

                 TURHAN BAŞARANOĞLU DEMOKRAT PARTİ BÜYÜKÇEKMECE  BELEDİYE BAŞKAN ADAYI
Yazarı Notu:Dikkatsizliğimi hoş görmenizi diler.Başarılar dilerim

SAYIN  BAKİ ÇİFÇİ
Geçtiğimiz günlerde köşenizde yer alan ‘’Barış Parkı’’ ne olacak!’’ başlıklı yazınızla ilgili açıklamamız ektedir. Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dilerim. Öncelikle duyarlılığınız için teşekkür ederiz. Söz konusu parkın ve içine konulan Nazım Hikmet Anıtı’nın ne olacağı konusundan başlamak gerekiyor. Barış Parkı gibi anıtta aynı yerinde kalacak.Şu anda orada Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ tarafından, tünel ile atık suların denize ulaşmadan toplanmasını sağlayacak proje kapsamında bir kazı yapılmaktadır. Bu nedenle de Barış Parkı içinde de bir taşma söz konusu olmuştur. Bu tamamen geçici bir durumdur. İnşaat bittiğinde ‘Barış Parkı’ yeniden düzenlenecektir. Ve Vatan Şairi Nazım Hikmet’in  Türkiye’deki en büyük anıtı, Milli Şair  Mehmet Akif Ersoy anıtıyla birlikte parkın içinde kalmaya devam edecektir. Çok iyi bilirsiniz ki Esenyurt Belediyesi’nce yerinden sökülerek bir kenara atılan Nazım Hikmet anıtını sosyal demokrat anlayışımız gereği beldemize biz yerleştirdik. Bir yıl sonra da İstiklal Marşı’nın yazarı ‘’Milli Şair’’ Mehmet Akif Ersoy’un da anıtı konuldu. Yazınızın ilgili bölümünde üzülerek okuduğumuz bir değerlendirmenize de kesinlikle katılmadığımızı  bilmenizi isteriz. Mehmet  Akif Ersoy, her Türk’ün gönlünde yer etmiş bir şairdir. Yani ‘’Denge olsun’’ diye oraya o heykeli dikilmemiştir. Biraz tarih bilginiz var ise her iki şairinde çok önemli bir ortak özelliklerinin bulunduğunu da bilirsiniz. ‘Vatan Şairi’ Nazım Hikmet, o dönemin iktidarınca sürgün edildiği, Mehmet Akif  Ersoy’un da yine aynı şekilde sürgün edilmiş olması en azından önemli bir ortak özellikleridir. Burada biri ölümünden kısa süre önce yurduna gelip can vermiş  diğeri ise vatanına hasret çekerek yurtdışına yaşamaını yitirmiştir. Ayrıca iki ulusunu milletini seven yurtseverin  aynı parkta  birarada olması olsa olsa kültür adına, ülke adına bir güzelliktir. Yanlışlıkla dediğinizi umduğum  ‘’Herhalde bir denge olustursun’’ diye değil. Bu duygularla sevgi ve saygılar sunar.Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

                                                                    Oktay APAYDIN/ Kumburgaz Belediyesi Başkan Danışmanı
Gösterilen ilgiye teşekkür eder konunun takipçisi olacağımızı kamoyuna duyururuz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol