Silivri Facebook
banner88

NEREDE YANLIŞ YAPIYORUZ? (CAN DAĞAŞAN)

Fenerköy’de Ehliyet Almanın İnanılmaz Hafifliği…!

     Her zaman olduğu gibi trafik kazaları gündemimizden hiç düşmüyor. Gün geçmiyor ki kaza haberi eksik olsun. Rakamlar bize terörde verdiğimiz canların kat ve katını trafikte yollarda verdiğimizi gösteriyor. Son 10 yılda teröre verdiğimiz can, verilere göre 815 iken yine son 10 yılda trafik terörüne verdiğimiz can  45.000.Evet yanlış okumadınız hatta küsuratı da var yazmadım. Yüz binlerce vatandaşımız da kazalar sonucu engelli durumda. Kaza ve ölüm oranlarında Avrupa’da ve dünyada en ön sıralardayız maalesef. Anlayacağınız üzere Türkiye’nin en önemli sorunu trafik terörüdür diyebiliriz.Peki gerçekler bu kadar net iken neden bu sorunun üzerine bir türlü gitmiyoruz ya da gidemiyoruz. Bu konu üzerinde durmak istiyorum.Bu kazaları yapanlar sürücüler.Veriler gösteriyor ki kazalar yüzde doksan beş oranla sürücü hataları ile meydana geliyor.Diyebiliriz ki kazalardaki asıl sorumlu ve sorunlu sürücüler.Peki bu sürücüler nasıl direksiyona geçiyor.Bu süreci iyi tahlil edebilirsek Türkiye’nin en önemli sorununun kaynaklarını bulmuş oluruz.

 

VARAN1:Trafik ve İlkyardım Dersinin Etkin Bir Şekilde İşlenmesi

Milli Eğitim sistemimiz içerisinde trafik dersi 5.sınıfta verilmektedir. Hatta yeni düzenleme ile bu sene  4.sınıfta da verilecektir.Bu dersin müfredata girmesi önemlidir.Ancak bu derse giren öğretmenin bu konuda eğitim alması şarttır.Yoksa sadece öğretmenin boş olan dersini doldurmak için bu ders verilirse etkili bir sonuca ulaşmamız mümkün değildir.

VARAN2:Sürücü Kurslarının Kurumsallıklarının Güçlendirilmesi

Yaş 18 oldu ve gencimiz ehliyet almak istiyor. Ne yapacak? Bir ehliyet kursuna yazılacak. Kıyasıya bir rekabetin olduğu kurslar arasında seçimini yapacak. İçlerinde tabii ki işini iyi yapan kurslar var ancak ülkemizde sürücü kurslarının kurumsal bir yapıya kavuştuklarını söyleyemeyiz. En azından bu kadar önemli bir işlevi yapan kursların çok daha profesyonel olması beklenirken “kar-zarar” denkleminde savaşan bu kurumların nitelikli bir eğitim vermesi imkânsızdır. Sürücü kurslarına devlet tarafından gerekli teşvikler mutlaka verilmeli bu kurumların öncelikleri personel maaşlarını ödemek değil en iyi şartlarda sürücü eğitimi vermek olmalıdır.

 

VARAN3:Sürücü Kurslarının Etkin Denetimi Sağlanmalıdır.

 

Sürücü kurslarında verilen eğitimlerin etkin denetlenmesi gerekmektedir. Kurslarda verilen teorik eğitimlerde devamsızlık yapılıp yapılmadığı ve bundan da önemlisi sürücü adaylarına verilen direksiyon eğitiminin tam olarak verilip verilmediğinin çok iyi denetlenmesi gerekir.

 

VARAN4:Sınav sistemi bir an önce değiştirilmelidir.

 

Ehliyet için yapılan teori ve uygulama sınavı bir ana önce değiştirilmelidir. Sürekli aynı sorular sorulduğundan adayların bu sınavdan geçmesi için soruları ezberlemesi yeterlidir.Zaten kurslara devamsızlığın ana sebebi de budur.Nasılsa ezberler geçeriz anlayışı.İkincisi ise uygulama sınavı.Diğer ismiyle direksiyon sınavı.Sürücü adayları akan trafiğin içine girmeden sınavı kolaylıkla geçebilmektedir.Bu durumu ortadan kaldırmak için sürücü adaylarına farklı yoğunluktaki yollara girerek buralarda sınav yapılması gerekmektedir.

 

VARAN5:Sağlık kuruluşları tarafından verilen sağlık raporları daha dikkatli hazırlanmalıdır.

 

Geçen hafta basına da yansıdı.Uyku hastalığı olduğunu doktora söyleyen bir sürücü adayı bile E sınıfı ehliyet için olumlu rapor alabilmiştir.Hatta gözleri görmeyen insanların bile sağlık raporunu ücret karşılığı kolaylıkla alabildiğini görüyoruz.Bu durumun bir an önce sonlandırılması ve bu kadar önemli bir konuda sürücü adaylarının ayrıntılı sağlık kontrolünden geçirilmesi ve bu işlemlerin de denetimi gerekmektedir.

 

Geleyim yazımın başlığına.Genel bir sorunun çözümü yerelde yapılacak düzenlemelerle mümkündür.Silivri’de direksiyon sınavları yıllardır Fenerköy’de yapılmaktadır. Ne kadar büyük bir köy olursa olsun trafik yoğunluğunun olmadığı bir yerde direksiyon sınavı yapmak ne kadar doğrudur?Bu konuda umarım bir düzenleme yapılmıştır ya da yapılacaktır.Silivri kamuoyunu bu konuda hassas olmaya ve trafik terörünün Fenerköy’de verilen ehliyetlerle çok yakından ilişkisi olduğunu  belirtmek isterim. Saygılarımla.

 

 

 

                                                                                                                                                         Can DA?AŞAN

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol