Silivri Facebook
banner88

FESTİVAL ÖNCESİ IŞIK VERDİ...

FESTİVAL KONUKLARI AÇILIŞ YEMEĞİNDE BULUŞTU
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, 50. Geleneksel Silivri Yoğurt Festivali için Silivri’ye gelen yabancı misafirlerini, festival öncesi Garden Restoran’da düzenlediği tanışma yemeğinde ağırladı. 

50. Geleneksel Silivri Yoğurt Festivali’ne Arnavutluk, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Senegal, Slovakya, Slovenya ve Tayvan’dan gelen toplam 400’e yakın misafir için tanışma ve kaynaşma yemeği düzenlendi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ev sahipliğinde, Garden Restoran’da gerçekleşen geceye Bulgaristan Aytos Belediye Başkan Yardımcısı Margarita Çolakova, Meclis Başkanı Zeycan Ali, CHP Silivri İlçe Başkanı Hüseyin Şahin ve İlçe Yöneticileri, Uluslararası Folklor Örgütleri Konseyi (CIOFF) Türkiye Başkanı Savaş Tuğsavul, Uluslararası Folklor Örgütleri Konseyi (CIOFF) Genel Sekreteri Muammer Arslan, Silivri Belediye Başkan Yardımcıları, Silivri İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Sofya Kültür Müdürü Neli Boteska, oda başkanları, sivil toplum ve kamu kurumu temsilcileri, iş adamları ile basın mensupları katıldı.

Tanışma yemeğinde en çok ilgiyi Senegal ekibi gördü, gösteri danslarının sonunda uzun süre alkışlandılar…

IŞIKLAR; “YOĞURT KÜLTÜRÜMÜZ 500 YILLIK”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar gecede yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Festivalimizin bu yıl 50.’sini gerçekleştiriyoruz. Kent yaşamlarında 50 yıl çok kısa bir zaman. İnsan ömrünün üçte ikisine tekabül ediyor ama şehirlerin, ülkelerin yaşamlarında 50 yıl çok uzun bir zaman değil. Festivalin 50.yılını kutlamaktan çok büyük mutluluk duyuyorum ama yoğurdun getirdiği kültür bu bölgede 500 yıldır devam ediyor. 500 yıldır Osmanlı’nın Bizans’la buluşmasından ve Osmanlı kültürünün bu topraklara hâkimiyet kurmasından bu yana, iki kültürün birleşmesinden oluşmuş ve Orta Asya’dan getirdiğimiz kültürün burada Bizans kültürü ile birleşerek bir ticaret hareketi başlatmıştır.

FESTİVALİMİZİ EĞLENCEDEN ÖTEYE TAŞIMAK İSTEDİK
Yoğurt, o dönemlerde buranın en büyük gelir kaynaklarından birisi olduğu, ticari hareketlenme yarattığı ve beslenme ihtiyacı olduğu için, doğal bir kültür yapısı oluşturdu. Yoğurt bizim kentimizin en önemli hatıralarından, en önemli faktörlerinden biri olduğu için ve biz Yoğurt Festivalini yaparak, üzerinde yaşadığımız bu toprakların tarihi izlerini diri tutma amacını taşıyoruz. Bizler iki medeniyete ev sahipliği yapmış topraklarda yaşıyoruz. Birbirinden değerli tarihi eserlerimizle ilçemizi tanıtmak ve Silivri’yi dünyaya duyurmak arzusundayız. Festivalimizin esas amacı bu. İlçemizin, kültürel değerleriyle, barış ve huzur içerisinde yaşanan bir şehir olduğunu kanıtlamak istiyoruz.

HEPİNİZ HOŞ GELDİNİZ
Bir konserden, eğlenceden öteye taşımak için, diğer ülkelerdeki komşularımızı da üzerinde yaşadığımız bu toprağın kültürlerini tanıtmak için ilçemize davet ettik. Onların da, burada sevgi ve dostlukla geçirecekleri bir haftanın izlerini, gittikleri ülkelerine taşıyacaklarına inanıyorum. Onlara misafirperverliğimizi gösterme fırsatı verdiği için başta CIOFF yöneticilerine, katılan ülkelerden gelen tüm yavrularımıza, kardeşlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum ayaklarına sağlık, hepiniz hoş geldiniz.”

 

EKİPLER GÖSTERİLERİYLE GECEYE RENK KATTI
Gecede festivale katılan tüm ekipler, 10’ar dakikalık yöresel halk dansları
performansı sergiledi. Renkli kostümleriyle dikkat çekerek, geceye renk katan ekipler arasında özellikle Senagal’den gelen ekibin gerçekleştirdiği dans gösterisi büyük alkış aldı. Gecede sahne alan Türk ekipleri Ahenk Sanat Kulübü, Silivri Turizm Kültür Derneği ve Silivri Romanlar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin dans gösterileri de yabancı grupların ve diğer misafirlerin beğenisini topladı.

KARŞILIKLI HEDİYELER VERİLDİ
Ekip liderleri gerçekleşen gösterilerinin ardından, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a ülkelerinden getirdikleri yöresel hediyeler takdim etti. Kendisine ülke logosu, şarap ve ülkeleri tanıtan hediyeler takdim edilen Başkan Işıklar, tüm ekiplere eski yoğurt satıcılarını simgeleyen Yoğurtçu Heykeli ve Silivri’nin tarihini anlatan üç ciltlik Bir Şehir Monografisi isimli kitap setinden hediye etti.

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol