Silivri Facebook
banner88

IŞIKLAR: BU BİNA ÇOCUKLUĞUMUN HAYALİYDİ...

IŞIKLAR SİLİVRİ’DE BİR İLKİ DAHA HAYATA GEÇİRDİ

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, eski yoğurthane binasının bulunduğu yerde aslına uygun olarak yaptırdığı; nikâh törenleri, toplantılar, sergiler ve tiyatro oyunlarının da sahnelenebileceği çok amaçlı salonun açılışını gerçekleştirerek tarihle sanatı buluşturdu.

 

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yapımı 16. yüzyıla dayanan, cumhuriyet döneminde yoğurthane binası olarak kullanılan alanda restorasyon çalışmaları yaptırarak Silivri’ye çok amaçlı bir salon kazandırdı. İlçede bir ilk olarak hayata geçen tarihi bina, nikâh törenlerine, toplantılara, sergilere ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapacak. Nikâh ve Sergi Salonu’nun açılış programına; CHP İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Mevlüt Aslanoğlu, Silivri Kaymakamı Salih Keser, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, MHP Silivri İlçe Başkanı Şenoğlu Türkyılmaz, DP Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, Saadet Partisi Silivri İlçe Başkanı Mahmut Hamdemirci, CHP İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri, CHP Silivri İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, sivil toplum kuruluşu ve dernek temsilcileri, esnaf ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

IŞIKLAR; “BU BİNA BENİM ÇOCUKLUĞUMUN HAYALİYDİ”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında şunları söyledi; “Bu güzel akşamda, güzel bir vesile ile bir araya geldiğimiz için çok mutluyum, hepiniz hoş geldiniz şeref verdiniz. Burada 16. Yüzyıla dayanan, Piri Mehmet Paşa külliyesine ait bir yapı olduğu bilinmekteydi. Daha sonraki geçmişinde Silivri’de yaşayan Rumlara ait olduğu bilinen yoğurthane binalarının cumhuriyet döneminden önceki işlevi bilinmemektedir. Cumhuriyet dönemi sırasında Silivrili İzzet Bey ve Tevfik Onater’ler tarafından uzun süre yoğurthane olarak kullanılmış. Bu yapının benim hayatımda farklı bir anlamı var. İki bina önde, yaklaşık 50 metre ötesinde kırk yılım geçti. Dükkânımız oradaydı ve çocukluğum da bu harabe yapının içinde oyunlar oynayarak geçti. Burasını aslına uygun olarak düzenleyip, bir tiyatro salonu, müze yapmak gibi bir hayalim vardı. Bugün başlangıcını yapmış olduk.”

 

“ŞEHİR EVİMİZ İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN”

Işıklar konuşmasına şu sözlerle devam etti; “7000 yıllık tarihiyle, 1700’lü yıllarda İstanbul ile yarışır güzellikte, azamette ve zenginlikte olan, kültürel etkinliklerde de önemli bir yeri olan ilçemizin bu tarihi mirasını korumak ve geleceğe taşımak konusunda önemli çalışmalar yaptık. Öncelikle Osmanlı Arşivi’nde Silivri ile ilgili belgeleri bulmakla başladık, ilçede 135 tarihi çeşme bulduk, Kanuni’nin ve Yavuz Selim’in yazlık saraylarının ilçemiz sınırlarında olduğunu öğrendik ve yerlerini tespit ettik, Anastasia Surları üzerinde çalışmalarımız var, iki tane yer altı şehri var ki bunlar dünya mirası sayılacak değere sahip, Ortadoks eserleri ve kiliseleriyle çok önemli bir tarihi zenginliğimiz var. Bu binadan dört tane olacak. Kamulaştırması, Anıtlar Kurulu ile yapılan görüşmelerle proje çiziminin gerçekleşmesi, betonerme bina yapımı gibi kolay olmuyor. Bu salonumuzu çok amaçlı olarak kullanacağız, yan tarafta yine aslına uygun olarak inşa edeceğimiz binamız Tiyatro Salonu olacak. Ondan sonraki iki yapımızı da ilçemizde bir ilk olacak Etnografya Müzesi olarak hayata geçireceğiz. Yaklaşık 4 bin metrekarelik tarihi bir külliyenin tamamını restore ederek, ilçemize kazandıracağız. Bir şehir evi gibi kullanacağımız salonumuz, ilçemize hayır uğurlu olsun.” Ekip arkadaşlarına da teşekkür eden Başkan Işıklar, Şengül İnşaat Yetkilisi Alper Şengül’e de projenin hayata geçirilmesindeki katkıları için plaket vererek teşekkür etti.

 

KESER; “ORTAK KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Silivri Kaymakamı Salih Keser ise açılışta yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Silivri Belediyemizin sizlerin hizmetine sunduğu bu tarihi yapı, içinde yapılan aktivitelerle daha büyük bir anlam kazanacak. Silivri’nin kültürel hayatında önemli bir yer işgal edecek, bunun yanında sosyal hayatta da önemli bir işlevi yerine getirecek. Milletleri millet yapan en önemli değerlerin başında ortak kültüre, sahip çıkmak geliyor. Kültürümüzü yaşatmak için bu gibi yerlere ihtiyacımız vardı, belediyemiz de bu eksikliği ilçemizde görerek bunu yerine getirdi. Belediye Başkanımız bir tarihçi olması nedeniyle tarihi eserlere sahip çıkarak, mesai arkadaşlarıyla beraber bu eseri meydana getirdi. Kendilerini ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum. İlçemize ve siz değerli Silivrililere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

 

KÜLTÜR MERKEZİ’NDEN MÜZİK ZİYAFETİ

Gerçekleşen açılış merasiminin ardından, Silivri Belediyesi Kültür Merkezi kursiyerleri açık havada keman resitali verdi. Piyano ve keman eşliğinde yapılan açılış kokteylinin ardından, Nikâh ve Sergi Salonu’nun içinde gerçekleşen konser programına geçildi. Şef Ahmet Tekin Kumaş yönetiminde olan koro, Fasl-ı Muhabbet ismiyle gerçekleştirdiği konseriyle Silivrililere müzik ziyafeti yaşattı. Konser programını TRT’nin kurucularından emekli sanatçı aynı zamanda Mustafa Sandal’ın dedesi Hüseyin İleri ve Sandal’ın annesi Tülin İleri de izledi. Konser sonunda ayakta alkışlanan ekip, Silivrililerden bir kez daha tam not aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol