Silivri Facebook
banner88

GAZETECİLER BİRLİĞİ ŞAŞIRTTI... (ÖZCAN BÜYÜKOĞLU)

 

GAZETECİLER BİRLİĞİ ŞAŞIRTTI…

BİLGİN ENERJİ  adlı  firma, Şarköy’de  DOĞALGAZ ile çalışıp  elektrik üretecek  bir santral kurmaya karar verir. Ne var ki  bu  yatırıma karşı çıkanların  sayısı  akıl almaz boyutta  olur.

Gerekçe  olarak bu  firma  denize  yakın  alanda yapacağı  santral DOĞALGAZ ile değil , Şarköy de ucuz olan  kömür ile  çalıştırılacağı  düşüncesidir.

Firmanın ilk işi değil bu. Türkiye de  rüzgarın en bol olduğu  Bandırma tepelerinde  ilk kez 126 adet  Rüzgar  gülü (2006  yılın da) tesis kurarak  önemli bir imza atmış. Kendini ispat etmiştir.

Türkiye de  hakikaten ciddi manada elektrik sıkıntısı var.Kurulacak  çevreye  zararsız  elektrik  santrallar ile   bu açık  kapatılmaya  çalışılıyor..Yurt  sathında  binlerce  RÜZGARGÜLÜ    hizmet veriyor.Ne  yazık ki  buradan üretilen elektrik,Türkiye ihtiyacının ancak %1.1 i.

Bilgin  Enerji adlı  firma,benzeri  daha evvel   ENERJİ-SA  tarafından Bandırma  da  faaliyete  geçirilen DOĞALGAZ ile  çalışan  santralın daha  büyüğünü  Şarköy de  yapmaya  karar  verir.

Önce  deniz den 170 mt.geride ki  arzileri satın alır.Soğutma   deniz suyu ile olacakdır. Yunanistan’dan gelen Doğal gaz borusu   santralın hemen yanından  geçmektedir.

Devlet  daha evvel ERERJİ/SA ya  ruhsat  verdiğine göre, kendilerinin de  alacağına inanmaktadırlar.

Şarköy de  kuvvetli  tepki  olmasına  karşı  ,BİLGİN ENERJİ   Başta AKP liler olmak üzere CHP liler  ve hatta  kaymakam ile vali bey  bu  çalışmaya  şimdi  EVET derken  ,Namık Kemal Üniversitesinden   bir doçent   karşı  çıkmaktadır.

Gerekcesi de  santralın  kurulacağı bölgede   creata  kablumbağlarının yumurta bırakmaları ile Akdeniz foklarının  bu sahillerde rastlanılması.

Tepki  gösterenlerden  bir diğeri de  CHP li Nazmi Duygu adlı  İl Gn.Meclis üyesi.Ne var ki  yapılan gezi sonrası  dönüşe  geçildiğinde  ,FİRMAYI  DESTEKLEDİĞİNİ  ve  FİKRİN DE DÖNÜŞ  YAPTIĞINI   RESMEN AÇIKLADI.

Yukarki  açıklamadan  sonra  esas  konumuza  gelelim:

Tekirdağ  Gazeteciler Birliği  Baş.Naci Akyazı ile  Gn.Sekreter Nijat Ayvaz    baş başa  verir  ve  il  bazında  tüm  gazetecilere SMS atarak  2 gün sürecek bu  geziye üçretsiz  katılmaları   için  davetiye yollar.   Gazeteciler  birliğinin  125  üyesi  vardır. Seyahate  sadece 10 üye  katılır.

Bu  10  üyeden  kendileri  düşülürse geriye 8 kalır.Şarköy de ki AA  muhabiri  diz üstü pantolon    ve plaj  giyimi üstünde,eşi ve kızıyla  katıldı.ve tanışmak kısmet olmadığım  7  üye daha.

Geriye  katılanlar arasında Silivri Çevre  Derneği Baş. Ali  Korsan ve idare heyetinden 3  toplam 4 kişi,Büyükçekmece gazetesinin  açar muhabiri  Cemile Kayar da katıldı.

Bana gelince,Tekirdağ  valiliği veya Bel.Baş.lığından  gazeteciler listesi alınmış olsa gerek   bu şekilde  ben de çağrılmış oldum.Gitmeye karar verdim.

Cumartesi sabahı  50 kişilik bir grupla , önce  hedef Bandırma Rüzgar Güllerinin  en  çok olduğu  tepedeki  bölgeye gittik.

BİLGİN ENERJİ  yaptığı açıklama da  Türkiye’nin  en büyük  rüzgar  alanının  bu tepe olduğu  söylendi. 2006 yılında da  ilk  RÜZGAR GÜLLERİ  buraya montajı yapılmış.

Esas  giriş yapmadan  BİLGİN ENERJİ  ile  GAZETECİLER  BİRLİĞİ  yetkilileri  nasıl tanışmış  orasını  bilmiyorum. Birlik Baş. Naci Akkaya  ile Gn.Sekreter Nijat AYVAZ 

canla-başla çalıştılar.Hatta  o kadar ki   çalışma  10 gün öncesi  köyler  tek tek dolaşılmış,olaya  devamlı  iyi niyetle  yaklaşılmış.

İyi  niyetle  yaklaşıma rağmen   ,üye gazetecilerin  geri  kalan  115  üyesi, yöneticilerini menfaat temin etmekle suçlamışlar.Hatta  vazgeçirmeye  çalışmışlar.Gazetecilerin   oraya gitmelerinin  mesleğe  aykırı  olduğunu  iddia etmişler.Bu konuda gazetelerinde  yazılar çıkmış

Gazeteciler Birliği Gn.Sekreteri  Nijat Ayvaz  onları     tepkilerinden  vazgeçirmek için  çok uğraşmış.Netice  alamamış.Sonra da  başkan  Naci Akyazı ile  kolları sıvamışlar.

Bilgin Enerji ; başta  patronun oğlu olmak üzere  tümü genç  teknik elaman.İşi  biliyorlar.Kanaatimce  , bazı pürüzler  çıksada  hal edebiliyorlar.

Görüşüme göre  MEDYA  onlar için çok önemli.Böyle bir gezi yapılırsa  ve gazetelerde sayfa sayfa  destek yazılar   çıkarsa,bu  yazılar belge mahiyetinde olacak fikrindeler.

İşi  ,Tekirdağ Gazeteciler birliği Başkanlığına devir etmişler.Başkan Naci Akyazı ile özellikle  dünyayı  bedava dolaşan ve gezen, gn.sekreter Nijat Ayvaz     el ele  verip,meslektaşlarının  muhalefetine rağmen  son derece başarılı,profesyonel  tanıtım   firmalarından farksız  bir çalışma yaptılar.

2 günlük geziden  notlar:

Milyon liralık   rüzgar gülleri   özel  eğitilmiş köpeklerce korunuyor.Gece 200 mt den koku alabilen bu köpekler  çok sevimli.

Bandırma  sahilden   rüzgar güllerine  kadar  olan  dolambaçlı  yol  çok uzun.Hızlı gitme   imkanı yok.Yol,BİLGİN ENERJİ  tarafından yapılmış.Tepe de su yok.Kuyu açılsa da,arteziyen çalışması yapılsa da  su bulunamıyor.Tankerlerle  ihtiyaç karşılanıyor.Tarım işi  bu bölgede  susuzluk  nedeniyle yapılamamakta.

Burada ki üretilen elektrik ,ana  kumandaya  veriliyor.Firma  misal Diyarbakır da bir fabrika ile anlaşma yapmış.O firma  ,Bilgin Enerjinin  elektriğini kullanabiliyor.

Akşam  üzeri   Bandırma  gar binası  karşısında  4 yıldızlı 1997 açılışlı  bir otelde ağırlandık.Evli gelenler aynı odada,geri kalanlar ise tümü tek odayı terçih etti. Pek çok misafir 3  yataklı  odalarda tek başına yattı.

O gece  çatı katında yemek yendi.Son derece  kaliteli bir yemek.İçki  serbestdi. Boşalan bardaklar  sorulma gereği duyulmadan   dolduruldu.Genellikle  rakı içildi. 15 kişi  içki kullanmadı.Diğer  35 kişi için ,görevli nin  açıklamasına göre 17 adet  70 cc lik 

benim yemekden ayrılışım 21.05 e  kadar  bitmişdi.İçkiden ötürü  nahoş bir hadise olmadı.Hatta  uzun süredir alerji nedeniyle içki  kullanmayan  gazeteci Cemile Kayar  havaya uydu  2 kadeh  içti.Cemile Kayar ile otobüs de yan yana yolculuk yaptık.Bütün gün  elinde telefon  düşmedi.Ertesi akşam eve döndüğümde Facebook’u görünce anladım.Nereye gittisek Facebook a not aktarmış.Dostları  merak etmesin diye.

14 Eylül Cemile hanımın doğum günü .Çok arıyan oldu.Hatta  geç de olsa  Melis Avcı  ertesi  gün arayıp kutladı. Ben  çıktıkdan sonra  Gazeteciler birliği  Gn.Sekreteri  ufak da olsa  keman konserini yarıda kesip Cemile Kayar’ın  doğum  günü olduğu söylemiş ve alkışlarla pasta kesilmiş.Hediyeler verilmiş.

Ertesi  sabah   Silivri ekibinden  sadece 1 misafir uyanıp -kalkamadığından  ,50 kişi  otobüs içinde yarım saat beklemek zorunda kaldı.Nihayet  uyandırdıklarında ,geçmiş olsun  dendiğin de –Madem öyle ,neden telefon etmediniz diye payladı.Oysa o’nun telefonunu  nereden bilecekdik ki?

İçki  faslı  hızla  devam ederken   ,içki içmeyen Ali  Korsan  çok bozukdu.Yemeğin  sonunu beklemeden  ayrıldı.

Dönüş Pazar  öğlenleyin  Bandırma  -Erdek  sahillerini  denizden  dolaştık.3 saat sürdü.Öğle yemeği motorde BALIK  ziyafeti   hazırlanmışdı.

Deniz çok güzeldi. Akıl almaz büyüklükte  deniz  anaları  Marmarayı  doldurmuş.Vakit te  geçikiyor. Arabalı  vapur  beklemeleri  filan derken,Birlik Baş ve Gn.Sekreter   tepki olmasına rağmen  1-EdincikBeldesi ile  eski adı  ÇİRKİN KÖY olan yeni adı Şirin Çavuşlu  köyüne  götürüldük.

Tahmin ediyorum ki  daha evvel buralar gelinmiş.Her 2 yerde  de  kahvede çok  olmasa bile 10-15 vatandaş  bizleri beklerken gördük.

Oradaki  vatandaşlar  sanki ezberlemiş gibi  DOĞAL GAZ lı ENERJİ  santrallerinin  zararı olmadığı  anlatıldı bize. Edincik belde Bel.Başkanı  yanına Birlik Başkanı  Naci Akyazı ile  birlikte  santralın  kurulmasınd mahzur  olmadığını  açıkladı. Tabii  bu sözler belgesel oldu. Naci bey  hayatından  memnundu.Yorulmasına değmişdi.

Allaha şükür,kazasız belasız 48 saat süren  yolculuğu  Tekirdağ da sonlandırdık.Ve de  gece yarısı  benim evime  vasıta olmadığından  Ali Korsan’ın  otosunda  kuçak kuçağa   Yeni Çiftliğe kadar  geldik.Teşekkürler Ali Korsan…

 

Özcan BÜYÜKOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol