Silivri Facebook
banner88

KURBANLAR TIĞLANACAK AŞURE YAPILACAK...

KURBANLAR TIĞLANACAK AŞURE YAPILACAK...

 
4 Kasım Pazartesi Günü 1. gündür ve 15 Kasım Cuma Akşamı bitecektir toplamda 12 gündür Muharrem orucu(Yass-ı Matem)

 

Cumhuriyet Mahallesi Murat Çeşme Mevkii 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu altında Zeybek Sokakta bulunan Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi 2. adresinde 12 gün 12 akşam boyunca Muharrem Sohbetleri olacaktır

Proğram her akşam saat 17:00 başlayıp 17:30-19:00 arası Lokma vermek isteyenlerin veya lokma getiren canların lokmaları dualanıp sohbete katılmak için gelen canlara oruçların açılması için ikramda bulunulacaktır 19:00-20:00 arası sinevizyon görüntüleri izlenip Dedelerin sohbetlerine saat 20:00 de başlayıp sohbetin akışına göre kaçta biterse o zaman sonlandırılacaktır bu şekilde 12 akşam boyunca Çok çeşitli çok yönlü Alevilik Oniki İmamlar yol hizmeti v.s. konularına çok çeşitli bir şekilde yer verilecek ve birlik beraberlik ve Muharrem Orucu önemi özellikle anlatılacaktır. Her akşam Divanda duruma göre 4 tane  Dedemiz yani Yol önderimiz  ve 12 akşam boyunca İstanbul’da bulunan Çeşitli Cem evlerinin önde gelen dedeleri misafir edilecektir. 16 Kasım Cumartesi günü Kurbanlar tığlanacak Aşureler yapılacak ve akşamında birlik Cemi yapılacaktır.

Bu akşamki proğramımız

17:00-19:00 arası iş adamları veya canların getirdiği lokmaların dualatılıp orucun açılması

19:00-20:00 arası sinevizyon izletilmesi

 

20:00-21:30 arası dedelerimizin sohbet etmesi

  

Muharrem Orucu nedir? Bu oruç neden tutulur?

Muharrem ayı Hicri takvime göre (bu takvimin bir diğer adı da Kameri/Ay takvimidir) birinci aydır ve Muharrem orucu da bu ayın ilk gününden başlar.
Muharrem orucunun tarihi Adem peygambere kadar gider. Hz. Muhammed de Muharrem orucu tutmuştur.
Muharrem orucu, insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine davettir. Nefsini terbiyeye, Hacı Bektaş Velininde buyurduğu gibi nefsini bilmeye vesiledir oruç.
Muharrem orucu biz Aleviler için Adem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir. Bunun yanı sıra başta Hz. Hüseyin olmak üzere On İki İmamların şahadetlerinden dolayı aynı zamanda bir yas’tır. Bundan dolayıdır ki Muharrem orucunun diğer bir adı da Yass-ı Matemdir.
Aleviler olarak Muharrem orucu ile Hz. Adem’den günümüze gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zamanda Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeytte temsilini bulan insanlık değerlerine bağlılığımızı yineliyoruz. Yezide ve yezitte sembolleşen bütün kötülüklere lanet ediyoruz.
Muharrem orucu, bütün bu özellikleriyle biz Aleviler için önemli bir ibadettir.

 

Alevi Kültür Derneği

Silivri Şubesi Yönetim Kurulu

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol