Silivri Facebook
banner88

Silivri'nin Kültürü: Silivri Yoğurdu!

Silivri Yoğurthanelerden Başlayalım.

Silivri denince akla gelen ilk şeylerden biri hiç şüphesiz ki Silivri yoğurdu. Yaklaşık 130 yıllık bir geçmişe sahip olan Silivri yoğurdu döneminin en meşhur yoğurtları arasında yer alıyor. 1870 'li yıllarda sadece yoğurt yapmak için Silivri 'de yoğurthane adı verilen özel binalar yapılarak, buralarda üretilen yoğurtlar deniz yolu ile İstanbul 'a taşınır ve dağıtımı yapılırdı. 1930 'lu yıllarda alanını genişleterek İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere de gönderilmeye başlanan Silivri yoğurdu mandıra yoğurtlarının en ünlüsü olarak günümüzde bile hala popülerliğini korur.

Silivri Yoğurdu Koyun Sütü Mü, Manda Sütü Mü?

Silivri yoğurdu ilk üretildiği yıllardan 1960 'lı yıllara kadar sadece koyun sütünden üretiliyordu. Koyun sütünün zor bulunabilir oluşu ile zamanla yoğurt manda sütü ile üretilmeye başlandı. Türkiye 'de en çok mandaya sahip olan ilçe Silivri 'de kaliteli otlar ile beslenen mandalardan alınan sütler üç farklı fabrikada hazırlanarak lezzetli Silivri yoğurdu haline dönüşüyor.

Silivri yoğurduna lezzetini veren bir başka etken de yapılış tekniği. Hayvanlardan alınan sütler büyük kazanlarda kaynatılarak oluklu kovalara alınıyor ve hususi ocaklar üzerine sırası ile dizilmiş olan karavanalara dökülüyor. Dökme işlemi yüksekten ve köpürterek gerçekleştiriliyor.

Közlü ateş serpilerek pişirilmeye bırakılan süt hafif ateş ile yavaş yavaş kaymak bağlamaya başlıyor. Karavanalar bir süre sonra soğumaya bırakılarak sütün mayalanacak sıcaklığa gelmesi bekleniyor. Süt yeterli sıcaklığa ulaştığında cam bir şırınga ile dört bir yandan ve hızlı bir şekilde yoğurt mayası karıştırılıyor.

Mayalanan süt üstü geniş tahtalar ve temiz çuvallarla örtülerek 4 -5 saat kadar bekletilerek tutması sağlanıyor.

1980 'li yıllarda toprak kaplarda yapılan Silivri yoğurdu daha sonralarda büyük toprak çömlekler içerisinde üzerinde bir kaymak tabakası bağlatılarak büyük şehirlere gönderilmeye başlanmış. Özellikle İstanbul halkı tarafından oldukça rağbet gören Silivri yoğurdu, halk tarafından o kadar çok benimsenmiş ki zamanla yoğurt çiçekler ile süslenerek, şarkılar eşliğinde gezdirilirmiş.

Geçmişten bu güne ünü ve lezzeti ile sofraları taçlandıran Silivri yoğurdu, her yıl Temmuz ayının ortalarında yapılan Silivri Yoğurt Festivali ile kutlanır. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen konukları ağırlayan festivalde Silivri yoğurdu tanıtılarak, kültürel bir etkileşim sağlanması amaçlanır.

Festivallerde turnuvalar, yarışmalar, çocuklar için etkinlikler, sergi ve seminerler, halk oyunları gösterileri, konserler organize edilerek ilçede ekonomik ve sosyal canlılık yaratılır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol