Silivri Facebook
banner88

'Ödül kazanan projeyi rafa kaldıranlar utansın'

“Ama olma olasılığı varken, olmama olasılığı da var. 2010-2014 yılları arasında bir deprem olma olasılığı açısından yüksek bir zaman aralığıdır” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan CHP Silivri Belediye Başkan Adayı Özcan Işıklar Sayın Işıkara Türkiye’nin ‘deprem Dedesi’ unvanını almış değerli bir bilim adamımızdır. Söylemleri mutlaka bilimsel verilere dayanmaktadır. Dikkat edecek olursanız “ olabilme olasılığı var” derken “ olmayabilir de” diyor. Tüm deprem uzmanları ya da Jeoloji  Bilim insanları Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde olduğu konusunda halkımızı aydınlattılar ve bunu artık ilköğretim çocuklarımız bile biliyor. Depremin olması değil, ‘o afetten zararsız nasıl kurtuluruz? Ya da en az hasarla ve can kaybı yaşamadan nasıl geçiririz ?’ bilincini kazanmamız gerekir.” Dedi. Deprem konusunda Devletin bir çok önlem aldığını ve Yerel Yönetimlerin ve merkezi yönetime bağlı mülki amirliklerin gerekli çalışmaları yapmaya çalıştığını belirten CHP Silivri Belediye Başkan Adayı Özcan Işıklar “ bunları tamamen Devletin sırtına bırakarak ‘Devlet baba bizi korur’ mantığından kurtulmamız gerekir.” Bu konuda Sivil Savunma Müdürlüklerinin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşlarının da konuya ilişkin eğitimler almaları gerektiğini belirtti. Silivri’de yerel yönetimin bu konuda da diğer konular da olduğu gibi çok zayıf kaldığını belirten Işıklar “ Ne yazık ki ne Silivri Belediyesi ne de Büyükşehir Belediyesi Silivri için konuya ilişkin ciddiyetli çalışma yapmamışlardır. Sayın Turan 5 yıl boyunca verdiği hizmetlere ilişkin kendi yapmadığı işleri kendi yapmış gibi göstermiştir. Deprem haftası içindeyiz ve bu beş yıl her an bir deprem riski ile yaşadık. Sayın Turan bu konuya ilişkin ne yapmıştır?
 
Silivri’yi depremden Kadir Babaları mı kurtaracak?

Hiçbir şey yapmadığını biliyoruz. Ancak 29 Marttan sonra beklenen depremin Silivri ve civarına etkisi ve yan etkilerini araştırmak öncelikli hedeflerimizdendir.
Düşük standartta , denetimsiz gerçekleşen yapı adedini tespit edip, oralarda oturan yurttaşlarımızın daha sağlıklı ortamlarda yaşamlarını sürdürmelerine katkı vereceğiz.
Taşıyıcı sistemi değiştirilen bina sayısını tespit edip, konunun uzmanları ile denetimlerini yapacağız.
Düşük şiddetli sarsıntılarda yıkılma riski olan binaları tespit ettirmiş midir?
Olası kayıpların tahmini sayısal verileri oluşturulmuş mu ve bu tespitlerin asgariye çekilmesine ilişkin girişim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmış mıdır?
Bu saydıklarıma daha onlarca madde eklenebilir. Fakir Fukara sırtından oy hesapları yapan AKP’li yöneticiler, kare kare fotoğraflar çektirerek yardım yaptığınız insanları doğal afetlerden korumak için ne yapmıştır. Silivri’de olası bir depremden Halkı Kadir babaları mı kurtaracak?” diye sordu.
 CHP Silivri Belediye Başkan Adayı Özcan Işıklar Belediye yönetimine geldikten sonra konuya ilişkin gerçekleştireceği doğal afet planlamasını da sözlerine ekledi. Afet Yönetim Sisteminin bir bütün olduğunu belirten Işıklar, “Görevi devir aldıktan sonra ilk işlemlerimizden biri de halkımızın her türlü afete karşı hazırlıklı olmasına ilişkin çalışmalar başlatılacaktır. Bunun birinci ayağı olan ‘Yerel Doğal Afet Konseyi’ ile bir konsey kurulacaktır. Bu konseyde  Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra STK temsilcileri ve halkımızın gönüllülerinden oluşacaktır. Bazı arkadaşlar bunun var olduğunu iddia edebilirler. Ancak sadece göstermelik olan bir gruptan öteye gitmemiş olan bu grupcuktan söz etmiyoruz.
Yerel Afet Konseyi kurulmalı
Bir konsey oluşacağını söylüyoruz. Kimse bunu birbiri ile karıştırmasın lütfen” dedi. Bu konsey ile birlikte Afet Yönetim Stratejik Planlaması hazırlanacağını belirten Işıklar, deprem riski alanlarının tespit edilerek, risklerin tanımlandığı bir imar planlaması yapılacağını, bunun hemen ardından  Coğrafi Bilgi sistemi  oluşturulup  bina envanteri ve nüfus verilerinin işleneceğini ve devamlık kazandırılacağını belirtti. Işıklar “ Bu konuda kent bilgi sistemi adı altında bir çalışma tamamlamış ve belediye Başkan Yardımcılığım dönemimde bu proje ile ödül kazanmıştım. AKP iktidarı ve sayın Turan yönetimindeki Belediyecilik anlayışı ne yazık ki bunu anlayamamış ve bizim çalışmalarımızı rafa kaldırmış, bu önemli bilgi sistemini atıl durumda bırakmıştır. Buna tekrar işlerlik kazandıracağız” dedi. 

Bizi Allahın yardımı ve bilimin ışığı korur

İçinde bulunduğumuz Martın ilk haftasının ‘Deprem Haftası’ olduğunu hatırlatan Işıklar, “ Allah tüm halkımızı bu tür felaketlerden korusun. Dileğimiz bu tür olumsuzluklar yaşamamaktan yana elbet. Ancak sadece dua ederek korunamayacağımızı biliyoruz. Önlemlerimizi almamız gerekiyor. Biz de önce Allahın yüce korumacılığına sığınıyoruz ve bilimin ışığında da  halkımızın bu tür afetlerden zararsız biçimde kurtulmasının yollarını araştırıyoruz. İşte bu anlattığım plan ve projeler çerçevesinde önemli planlamalarımızdan biri de Risk Azaltmka Yönetim Planıdır. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında alınması gereken önlemler öncelikli olarak ele alınacak ve oluşturulacak konsey denetiminde bunlar yurttaşlarımız ile paylaşılıp onların bilinçlendirilmesi sağlanacaktır. Planlama içinde Ses, metin ve görüntü iletişimi, yetenekli tek numara ile haberleşme  sistemi kurulacak kurumlar arası eşgüdüm oluşturulacaktır” dedi.   Bu konuda en büyük sorumluluğun mahalle Afet Gönüllüleri adı altında kurulacak olan her mahalledeki gönüllü yurttaşlara düşeceğini belirten Işıklar “bu arkadaşlarımız Sivil Savunma müdürlüğümüzün katkıları ve konunun uzmanı bir çok bilim insanının eğitimi ile bilinçlendirilecek ve afetler ile mücadele bilinci sürekli canlı tutulacaktır” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol