Silivri Facebook
banner88

Silivri'nin yeni planı tanıtıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Nazım İmar Planı, 13 Şubat 2009 Cuma günü İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile onaylandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’lilerin ret oylarına rağmen oy çokluğu ile onaylandı. Artık Silivri’ye havaalanı, üniversite, metro, hızlı tren ve sağlıklı gelişme imkanı sağlayacak planlama ile ilçe merkezi ve köyler planlı büyüyecek. İstanbul 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Nazım İmar Planı ve Silivri merkez ve 17 mahalle ve köyün 1/5000’lik planlamasını da içeren İlçe Nazım İmar Planı, Silivri Belediye Meclisi’nde düzenlenen toplantı ile ilçe kamuoyuna tanıtıldı.Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkan Vekili Metin Karakaş ile birlikte yönettiği toplantıya Silivri Kaymakamı A.Mesut Demirkol, Silivri Garnizon Komutanı Yarbay Hasan Koçyiğit, Silivri Emniyet Müdürü Ömer Duman, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri, köy ve mahalle muhtarlarının yanı sıra Silivri Belediyesi Eski Başkanı Selami Değirmenci de katıldı.

TURAN: SİLİVRİ’MİZ İSTANBUL’UN YENİ YÜZÜ VE YENİ MERKEZİ OLACAK

Toplantının açılışını yapan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, planlamanın İstanbul ve Silivri açısından önemini vurguladı. Turan, “1/100.000’lik plan daha önce bildiğiniz gibi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmişti ve mahkemeler tarafından yürütmeyi durdurma ve iptal kararı ile birlikte tekrar İstanbul’umuzda bu çalışmalar yapılmıştı. 2004 Temmuz’da 5216 sayılı yasa ile biz Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandık. Bu süreç ile birlikte temmuz ayında 1/50.000’lik ve 1/25.000’lik planlarımız Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan geçmiştir. Tabi İstanbul ile bir olunca, bütün olunca bu planlar bizi de çok önemli bir şekilde  etkiliyor. Bu planlarla ilgili özellikle en büyük payın Silivri’nin aldığı konuşuluyor. Tabii ki buradaki amaç İstanbul’un tek merkezden daha çok, çok merkezli İstanbul’un yönetilmesi ve çok merkezli bir İstanbul’un olması. Doğrusu da bu, çünkü İstanbul’da bugün ulaşım, altyapı ve bir çok sıkıntının ana sebebi İstanbul’un geçmişte tek merkezli olarak yönetilmesinden dolayı çok büyük sıkıntıların oluşması ve artık çözemeyeceğimiz problemlerle uğraşmanız gerekiyor. Bu planla birlikte göreceksiniz ki İstanbul Çevre Düzeni planı ile birlikte İstanbul çok merkezli haline geliyor. Bu çok merkezlilik ile birlikte Silivri’miz ile özellikle bizi ilgilendiren kısmı ile Silivri’miz havalimanı ile üniversiteleri ile sağlık ve ticaret alanları ile birlikte Silivri’miz İstanbul’un yeni yüzü ve yeni merkezi olacak.
Diğer bir konu Silivri’mizin bu planlar çerçevesinde kamu görüşleri de alındıktan sonraki süreç ile birlikte 1/5.000’lik çalışmaları ve bu çalışmalarda da kontrollü ve düzenli şehircilik  açısından planlamanın bir bütün olarak değerlendirilmesi, noktasal ve mevzi plan yerine bir plan bütünlüğünde değerlendirilecek.
Köylerimiz ile ilgili ilk defa bir plan yapılıyor. Köy yerleşik alanlarının büyütülmesi ile ilgili bu planlar yapıldı. Köylerimizde 30- 40 seneden beri ilk defa köy yerleşik alanlarının büyütülmesi bu plan sürecinde yapıldı. Çünkü köylerimiz nüfus olarak ciddi manada büyüdü, ticaret olarak da büyüyen köylerimiz var ancak köy yerleşik alanları eskiden olduğu gibi plan olarak köy yerleşik alanlarının kalması doğru değildi. Bunun çalışması yapıldı. Bu çalışmalar yapılırken de köy muhtarlarımız ile bilgilendirme ve değerlendirme toplantıları yaparak onların da görüşleri alındıktan sonra bu planlar yapıldı. Bu yapılırken de yine İSKİ havzasında olan köylerimiz ile ilgili de nüfusun gelişmesi ile ilgili kriterler ve normal alanlar ile ilgili bütün kriterler tek tek değerlendirildikten sonra bu planlar yapıldı.” şeklinde konuştu.

KOCABAŞ: SİLİVRİ’YE HAVAALANI VE METRO GELİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş ise konuşmasında İstanbul bütünlüğü ve bu bütünlüğe uyumlu Silivri planlaması hakkında bilgi verdi. İstanbul’un hem kendi içinde hem de çevresiyle planlandığını belirten Kocabaş, “İstanbul’un geçmişinden bugüne kadar sadece bir kez Sayın Başbakanımızın İBB Başkanlığı döneminde 50 bin ölçekli planlar yapılmış. Onun haricinde İstanbul’un tamamını kapsayan hiç bir dönem içerisinde planlama olmamış. İlk defa bu dönem içerisinde il sınırı Büyükşehir’in ilgi alanı olunca kanun ile birlikte tamamı tek parça olarak 100.000 ölçekli planlar çerçevesinde ilk defa bu dönem içerisinde planlandı. Bundan önceki dönemler içerisinde Silivri kendi planları yapmış. Beşiktaş planlama yapmış ama birbiri ile hiçbir ilişki kurulmamış. İstanbul’un bölge içerisindeki yüklenici fonksiyonları hiçbir zaman düşünülmemiş, bir plan yapılmamış. İlk defa bu dönem içerisinde bu planlar yapıldı. İstanbul’un öncelikle çevre illerle olan ilişkileri iyi olacak. Yani Bursa, Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova, Kocaeli, Kütahya, Eskişehir hattı dahil olmak üzere tamamı bu planlarda değerlendirildi. Bu planlarla ilişkileri kuruldu. Sanayi nerede olmalı, turizm nerelerde olmalı, uluslar arası taşımacılıkta İstanbul’un rolü ne olmalı. Bu planlarda onaylı kararlar verildi. İstanbul bilindiği gibi bundan önceki dönemlerde tek merkezli bir yer idi. İstanbul’un ticaret merkezi Laleli, Sirkeci, Beyoğlu’nun bir kısmını kapsayan merkezdi. İstanbul’un ticaret merkezi orasıydı. Bütün insanlar oraya doğru hareket ederlerdi. Çok merkezli bir kent olmak yerine tek merkezli bir kentti İstanbul. Dolayısı ile ulaşım ile ilgili çok büyük problemleri vardı. Bundan sonra bu planla birlikte İstanbul çok merkezli bir kent olacak. Kadıköy, Kartal birinci derece merkez, Ümraniye Üsküdar arası yine birinci derece merkez, Silivri-Bakırköy birinci derece merkez ve Bakırköy havaalanının olduğu yer birinci derece merkez. Diğer bölgeleri ikinci derece ve alt merkezler olarak adlandırabiliriz.

Birinci derece merkez olmanın ne özelliği var? Diyoruz ki İstanbul’un mevcut sanayisi mevcut hali ile durdurulsun. İleri aşamalarda da rehabilite edilsin. Çerkezköy’e gitsin, Çorlu’ya gitsin, Kütahya’ya Bozöyük’e gitsin. İstanbul ticaret, turizm, kültür ve finans merkezi olsun.
Silivri bu planlamalar içerisinde bizim için öncelikli olan yerlerden birisi olarak belirlendi. Çünkü İstanbul’u kuzeyden güneye ortadan ikiye ayırdığımızı düşündüğümüzde Selimpaşa ve Gümüşyaka ikinci merkez, Silivri birinci merkez ama bunlar da ikinci merkez. Bu bölgelerde havaalanı konuldu. Rezerv havaalanı. Bizim Çorlu ve Çerkezköy sanayisinin yanında Çorlu Havaalanı var. Bu uluslar arası düzeye getirilmiş bir havaalanı bu, aynı zamanda Tekirdağ Limanı ile de ilişki kurulduğunda Çorlu Havaalanı artık kargoya da hizmet edebilecek uluslararası kargo taşımacılığında da gerçekten önem taşıyacak öneme sahip havaalanlarından birisi konumuna geliyor. Birinci derecede merkez olduğundan İstanbul’a üçüncü bir havaalanı ihtiyaç duyulduğunda bu da Silivri ile Çatalca arasında bir bölgede yapılması ile ilgili karardır.

Yine aynı şekilde burada uluslararası boyutta hastane projesi var. Üniversite ile bağlantılı olan bir proje. Onun ile ilgili de Çatalca ile Silivri arsında bir nokta. Yine lojistik alanlarımız var. TIR’larımızın ve kamyonlarımızın karayollarını çok fazla kullanmasını istemiyoruz. Ro-Ro taşımacılığında burada önemi çok büyük. Deniz taşımacılığının vasıtası ile taşımacılığın yapılmasını istiyoruz.
Metronun 2023 yılında Silivri’ye gelmesi planlanıyor. Metro ağının tamamlanması ile İstanbul’un her yeri birbirine metro ağı ile örülmüş olacak. Silivri’nin 100.000’lik planından sonra Silivri’nin aynı zaman da iki karayolu arasındaki bölümün 1/5000 ölçekli planları da meclisimizden geçti.” dedi.

KARAKAŞ: ULAŞIM CİDDİ  BİR KRİTERDİ

Silivri Belediye Başkan Yardımcısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkan Vekili Metin Karakaş da konuşmasında, “Yaklaşık 4 yıl önce bu çalışma başlatıldı. Konunun uzmanları tarafından yaklaşık 350 kişilik bir ekip çalışması ile üniversiteler ile birlikte bir planlama merkezi kuruldu. Yaklaşık 3 yıldır Silivri planları üzerinde çalışıyoruz. Silivri planlarını değerlendirirken şu şekilde değerlendirdik. Bir Silivri E-5 kenarında olan bir Silivri merkezimiz var. Bir de Silivri’nin büyümesini öngören kuzey istikamette bir durum söz konusu planlama açısından. Dolayısı ile bu planlamayı yaparken de çok ciddi kriterler söz konusuydu. Bu kriterlerin en önemlisi ulaşım yolları ile ilgili çünkü havalimanı Silivri’ye ön görülüyordu. Bu yaklaşık 3 yıl önceki planlarda da yeri tespit edilmişti. Teknik arkadaşların, uzman arkadaşların kararı ile bu değerlendirilmişti. Yine İstanbul merkezleri ile sadece lastikli araçlar ile iletişim sağlanabilmiş hatta deniz ile talebin çok az olması dolayısı ile ciddi adımlar yapamamıştık. Yeni yaptığımız planlamaların en önemli sebeplerden bir tanesi raylı sistemi iki aşamada düşünmüş olmamız. Diğeri ise hızlı tren dediğimiz bir de şehrin kendi içerisinde sirkülasyonu sağlayan metro hattını söyledik. Bu arazilerin özellikle metronun ve hızlı trenin geçtiği hatların birçoğu boş durumda. Bu hatların yani raylı sistemin geçtiği hatların hepsi hiç kimse planlama noktasında mağdur olmasın diye sağlanmış oldu. Yani bugün burada yapılacak olan imar düzenlemelerindeki terk alanları ulaşım ile arsalar oluştuktan sonra sağlanacaktır. Dolayısı ile bunların önünü açabilmek için 1/100.000 Çevre Düzeni Nazım İmar Planı’nın geçmesi gerektiğinden dolayı Silivri planlanarak çarpık yapılaşmanın önüne geçildi.
Yaklaşık 2,5 ay kadar önce 9 kadar köyümüzün planı geçmişti. Cuma günü de 8 tane köyümüzün planı geçti. Köyün kendi içerisindeki pozisyonu, yine köyün diğer köylerle bağlantısı, yine köyün 25-30 yıl boyunca yürüme periyotlarına göre ve bunlarda devlet istatistik kurumundan alınan verilere göre değerlendirilmeler yapılmıştır.” ifadesini kullandı.

PLAN SİNEVİZYONLA ANLATILDI

1/100.000’lik planların ardından 17 mahalle ve köyün 1/5000’lik planlamasını da içeren İlçe Nazım İmar Planı, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehir plancıları tarafından sinevizyon eşliğinde anlatıldı. Planların Tarım Müdürlüğü görüşü doğrultusunda mutlak tarım alanı ve yerleşik alan şartı doğrultusunda hazırlandığı vurgulandı. Toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol