Silivri Facebook
banner88

Bütçe tamam kavgaya devam

Haber:Müge CESUR

Dün saat 14.30’da Belediye meclis salonunda gerçekleşen Ekim ayı 3. meclis toplantısı hareketli saatler yaşandı. 2009 yılı tahmini plan ve bütçe raporunun görüşüldüğü meclis toplantısında Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Namık Öndeş ile Genç Parti meclis üyesi Faruk Can arasında polemik yaşandı.
 
Maşalacı, Faruk Can’ın yanına oturdu
 
Meclis toplantısına katılan Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Maşalacı, salonda girdiğinde Başkan Turan’dan “Başkanım,ben burada oturabilirmiyim,Faruk Can’ın hakkından ben gelirim” diyerek Ak Parti safları yerine, Genç Parti Meclis üyesi Faruk Can!ın yanına oturdu ve bir süre toplantıyı buradan izledi. Bu durum meclistekilerin gülüşmelerine neden oldu.
 
Gündemin birinci maddesi Silivri, Yenimahalle, 80 ada ve etrafının 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve bölge plan tadilatının görüşülmesi ile ilgili imar komisyon raporunun görüşülmesi ile ilgili karar oy birliği ile kabul edildi. Gündemin ikinci maddesi olan 2009 Mali  yılı bütçesi ile ilgili Plan ve bütçe komisyon raporunun görüşülmesi konusuna geçildiğinde Belediye Başkan Yardımcısı Namık Öndeş gelir ve giderler bütçesini okumak için kürsüye çıktı.
 
Faruk Can’dan plan bütçe raporuna ardı ardına ret oyu
 
İlk olarak 2009 yılı tahmini giderler bütçesi okundu.Tahmini gider bütçesi 55.495.391 lira olarak belirlendi. CHP Meclis üyeleri özel kalem müdürlüğü  ve çevre temizlik müdürlüğü ile ilgili bütçe raporlarının ayrıntılarını istedi ve ardından ret oyu verdi. Genç Parti Meclis üyesi Faruk Can ise okunan bütün giderler bütçesi ile ilgili raporlara ret oyunu kullandı. Giderler bütçesi planlaması oy çokluğu ile kabul edildi. Ardından okunan gelir bütçesi de oy çokluğuyla ile kabul edildi.
 
Can: “Namık Öndeş, daha güvenilir olduğun için mi 80 milyar lira onun hesabına yatıyor?”
 
Faruk Can  söz isteyerek araya girerek arazi satışları ile ilgili verilen rakamlara itiraz etti. Başkan Turan bunun tahini bütçe olduğunu ve 2008 yılını kapsamadığını söyledi. Ardından beyaz masanın hiç bütçesi yok mu diye soran Can’a ,Namık Öndeş “Böyle bir para varsa ispatlayın” dedi. Bu konuşmanın ardından ise salonda gergin dakikalar başladı.. Yanındaki gazetleri gösteren ve hazırlıklı geldiği gözlenen Faruk Can “Basından 80 milyar gibi bir rakam duyduk. Bu para neden Silivri Belediyesinin hesabına girmiyorsa sizin şahız hesabınıza yatırılıyor? Zaten belediyenin kasası olduğunuzu, bu konuda yetkili biliyoruz. Ama nedenini merak ediyorum. Namık Öndeş daha mı güvenli de onun para onun hesabına yatıyor? “ diyince Öndeş’in sert çıkışıyla karşılaştı.
 
Öndeş: “Ben belediyenin kasası değilim”
 
Öndeş’in “Yanlış konuşuyorsunuz.Eğer basını okursanız çekleriyle birlikte o paranın nereye gittiğini görürsünüz.Ben belediyenin kasası değilim.” Diyerek karşılık verirken Can konuşmasını sürdürdü.
 
Can ateş altında kaldı
 
“Şaban Dişli meselesinden sonra en büyük olay budur. Almanya’daki Deniz feneri olayı kadar bu mesele önemlidir. Hemen bir komisyon kurulası gerek. Namık Öndeş’in hesaplarına bir bakalım. Bu sizinle başladı. Daha sonra ikinci başkanınız Metin Karakaş, ardından da Namık Öndeş. Daha sonrada Sancak Dolar’a gelecek.Ardından meclis üyelerinize sıçrayacak.  “ Dedi. Sibnirli olduğu gözlenen Namık Öndeş, Can’ın bu tutumuna olan bize oluyor sana olan bişe yok, Rahatsızlığınız varsa dilekçenizi verirsin.” diyerek tepkisini dile getirdi. Metin Karakaş da “Can ‘ın beni bu kadar sevdiğini bilmiyordum” demesi salonda gülüşmelere sebep oldu. Ardından gergin havayı dağıtmaya çalışan Başkan Turan “Türkiye’de hak var hukuk var. Böyle bir iddianız varsa eğer gerekeniz yaparsanız. Bakın ben nasıl yaptım. Ben dava açtım kazandım. Sizde yapın. Yanlış varsa sadece siz zor durumda kalıyorsunuz kimse kalmıyor. Gerekli açıklamalar yapıldı.Karşıda da adliye var. Başka konulara girmeyin. Burada bütçe konusunu tartışıyoruz. ” Dedi.
 
Mecliste saz kavgası
 
Yatırımlarla ilgili görüşmeye geçildiğin de  Toplam 8.496.105 YTL’lik yatırım programı okundu. Söz alan Muharrem Aydoğan “Bize geçen seneye göre bu artış neden onu merak ediyoruz.Geçen sene plan bütçesi 58 Trilyondu. Kamuoyu ve basından herkes bunu merak edebilir. Söz konusu 20 trilyonu bize bağlanan beldelerimizi bağlı olması nedeniyle ayrılmış. Geçen seneye oranla Silivri Belediyesinin bütçesinde 8 trilyonluk bir atış oluş bunun sebebini merak ediyoruz.Komisyon başkası açıklasın.”dedi ve mecliste saz polemiği başladı.
Osman Nuri Karabulut araya girerek, “Aydoğan, yine sazı eline aldı  konuşuyor. Muhalefetle olduğunu bil ona göre tavrını takın.” Dedi. Ardından Metin Karakaş ise”Muharrem Bey sazı iyi çalar. 4.5 yıl önce bütçenin ne halde olduğu belli. Geçmişi çok çabuk unuttuğu için hatırlatıyorum. Bu hem bizim hem de CHP’li meclis üyelerinin başarısıdır.”Dedi. Aydoğan’ın bu konuşmalara cevabı ise sizin demokrasi anlayışınız budur.”oldu.
Toplantı sonunda yatırımlar ve tarifeler oy çokluğuyla kabul edildi. Öğrenci burslarında kişi başına 100 YTL, acizlerde de 175 YTL olarak belirlendi.
 
Gündem dışı Ergenekon davası
 
Toplantı sonunda Muharrem Aydoğan gündem dışı söz alarak dün başlanan Ergenekon davası ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Wc ihtiyacı ve gelenlerin oturması için hazırlanması gereken oturma düzenlemesi karşılayabilirdik diyen Aydoğan eksiklikleri hakkında görüşlerini ifade etti. Başkan Turan “,Biz zaten 3 gün önce gerekli yerlere wc koydurma talebinde bulunmuştuk. Fakat Jandarma tarafından istenmedi. Bugün ihtiyaç olduğunu söylediler.Zaten hazır durumda olan 10tane hazır vc’yi gönderdik.Oturma yerleri ile ilgili olan isteğimizi de emniyet güçleri istemedi. Cumartesi günü ilçemize gelen İl Emniyet Müdürümüz, valimiz,jandarma komutanımız gerek yok dediler. Güvenlik açısından farklı grupların karşı karşıya gelmemesi adına böyle bir şey düşündüler zannediyorum. Bugün yağmur yağsa canlı yayın araçlarının su altında kalacağını söylüyorlar. Bu araçlar cezaevinin hemen karşısında Cezaevinin karşısındaki yer özel mülk. Canlı yayın araçları bu girişte duruyor. Asfalt kırığı döktürdük. Buraya yapabileceğiz bir şey yok.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol