Silivri Facebook
banner88

Işıklar Projelerini Anlattı, Soruları Yanıtlası
 
Işıklar, belde belediyelerinin mahalle statüsüne dönüşmesiyle sorunlar yaşandığını ama zamanla bu entegrasyonun sağlanacağını ifade etti.
 
Silivri sahili Piramit Çay Bahçesi’nde yapılan toplantıya Silivri Belediyesi Başkan Yardımcıları Yılmaz Kandemir, Elif Uzun ve Ayhan Otlatıcı, Silivri Belediyesi Özel Kalem Müdürü Emine Tarin, Silivri Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Sebahattin Çetin, Silivri Belediyesi Başkanlık Koordinatörü Zafer Ercan, Silivri Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hasan Solak, Silivri Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Zerrin Budak ile Silivri Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Berrin Papila da katıldı.
 
Bugüne kadar yapılanları ve yapılacak çalışmalarını anlatan Başkan Işıklar, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
IŞIKLAR: “EN BÜYÜK PROJEMİZ İNSAN”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, toplantının açılışında;
 
“Değerli basın mensubu arkadaşlarım, 1 Nisan gününden bu yana mazbatamızı aldığımız 76. günü tamamlamış bulunuyoruz. Göreve gelişimizin 100. gününde bir basın toplantısıyla çalışmalarımızı paylaşacaktık ama sizlerden gelen taleplerden sonra, bu toplantıyı yapmayı uygun gördük.
 
Bizim yapmak istediğimiz, Silivri’nin sosyal bir proje laboratuarına dönüştürülmesine yönelik bir öngörüdür. Bugüne kadar yapılmış bütün çalışmaları reddetmeyen, bunları da içine alan ama farklı bir anlayışla yeniden bir konumlandırma yapılmasını öneriyoruz.
 
Zaten hepiniz takdir edersiniz ki, siyasete giriş biçimi budur. Siyaset, kalıcı üstünlükler yaratıp, bunu bir noktaya taşımaktır. Biz bu işe bir iddiayla girdik. Kentin dokusuyla ilgili kaynakları yapılabilir halde projelendirip, bu projelere de insan odaklı kısmından bakarak yaklaşıyoruz. Bizim en büyük projemiz insandır.
 
İşin tek bir taraftan bakılması doğru değil. Seçimden önce konuştuğumuz neyse, şu an onları yapmak için buradayız, sözümüzün arkasındayız. Bir yönetişim anlayışı kurmak istiyoruz ama bu tek taraflı bir yönetişim olmamalı. Beraber paylaşarak, bir yönetişim anlayışı kurarak, bu kenti beraber yönetmek istiyoruz” dedi.
 
“BEKLEMEDİĞİMİZ BİR MALİ TABLOYLA KARŞILAŞTIK”
Belde belediyesi statüsünden kaldırılarak mahalle statüsüne dönüşen eski belediyeler hakkında açıklamalar yapan Başkan Işıklar şunları söyledi;
 
“Silivri’nin genel bir yönetim anlayışına ihtiyacı var. Büyük bir çoğunluğunu teslim aldık. Selimpaşa’nın kış nüfusu 12.000 yaz nüfusu 33.000, Gümüşyaka’nın kış nüfusu 6000 yaz nüfusu 30.000, Büyükçavuşlu’nun kış nüfusu 3700 yaz nüfusu 4500, Değirmenköy yaz kış nüfusu merkez olarak değişmiyor, Kavaklı’nın kış nüfusu 4000 yaz nüfusu 7000, Çanta’nın 6000–16000, Ortaköy 7400–16500. Selimpaşa ve Gümüşyaka %175,  %400’e varan farklılıklarla değişir nüfuslu olan beldelerimiz.
 
850 km2’lik bir alanımız var. İstanbul’un yüzölçümü en büyük ikinci ilçesi olduk. Silivri’nin mevcut durumuna, sosyal bir kent anlayışına, yapılanmaya dönük verilerin oluştuğu raporlar düzenledik. Biz beldelerde, 50 yıllık belediyeleri devir almadan önce çok detaylı bir kontrol yaptık. Kanunlara göre gerektiği gibi devir almaya çalışıyoruz.
 
Bu raporlarda beldelerin geçmişte yaptığı uygulamaları, alan ve alt yapı bilgilerini, envanterini hazırladık. Bu rejim uzun bir süreden beri ilk defa karşılaşılan bir durum. Aslında şuan birçok sıkıntıyı bir arada yaşıyoruz. Silivri’nin bütçe anlamında sorunları var. Silivri’nin yeniden yapılanmaya ihtiyacı var, bütünleşmeyi algılama sorunu var. Tabi bu sorunlar şu anda yeni olmasından kaynaklanıyor.
 
1960’tan bu yana yapılan seçimlerde en yüksek oy oranını alarak seçilmiş bir yönetim olduk. Geldiğimiz noktada, beklediğimizin üzerinde mali bir tabloyla karşılaştık. Bana teslim edilenleri incelediğimde, Silivri’de ihalesi yapılmış ama bize fatura edilmemiş bazı ödemeler olduğunu gördük. Zaman alarak halledebileceğimiz bir borç ve alacakla karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıllarda bu sorunları aşarak, sosyal kültürel yapıyı üstünlüklere taşıyacağımıza inanıyoruz. Bunun da stratejik planlamayla gerçekleşeceğini düşünüyorum.”
 
“STATÜSÜ DEĞİŞEN YENİ MAHALLELERİMİZİN ENTEGRASYONUNU SAĞLAYACAĞIZ”
“Silivri yeni bir yasa ile karşı karşıya. Biz Silivri’nin gelişmesi için diğer kurumlarla da işbirliği yapacağız. Özellikle Büyükşehir’e taşınacak büyüklükteki projelerimizde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeye başladık. Çeşitli projelerimizi örneğin; şehrin iki yakasını bir araya getirecek dediğimiz katlı yol projesi ortaya konuldu ve o projenin hayata geçmesine sıcak bakılması, bizi de heyecanlandırdı. Hayata geçmesinin hızlanmasıyla, hizmet sektörlerinin geliştiğini ve ticari hayatın değiştiğini, trafik ve birçok yoğunluğun düzeldiğini göreceğiz.
 
Halkımızın geleceğini etkileyecek kararların, mutlaka halkımız tarafından verilmesi gerekmektedir. Ancak yol alabilecek bir durumu yeni yeni oturtabildik. Takdir edersiniz ki yoğun bir dönemle karşılaştık. Beldelerden gelen iş gücü ve sorunlar, büyük bir zaman kaybı oldu. Ben özellikle arkadaşlarıma belediyede büyük bir özveriyle, insanüstü bir gayretle çalıştıkları için teşekkür ediyorum.
 
Yeni mahallelerimizde iki tane yönetim merkezi oluşturduk. Personelin araç ve giderleri ekonomik kullanımı açısından Selimpaşa ve Gümüşyaka olarak merkez birimler kurduk. Alibey veya Fatih Mahallesi’nin durumu neyse, diğer mahallelerimizde de aynı entegrasyonu sağlamak istiyoruz. Hemşeri bilincini bu yapıya ulaştırmak zorundayız. Bu süreç yılsonuna kadar tamamlanacaktır. Oradaki halkın kendini buradaki bir mahallede yaşıyormuş gibi hissetmesi çok önemlidir. Bunu mahalle halkına hissettireceğiz.”
 
“HAYATA GEÇİRECEĞİMİZ CİDDİ PROJELER VAR”
Göreve başlamasının 100. gününde bir basın toplantısı yaparak, projelerini ve yapılan çalışmaları daha geniş kapsamlı şekilde aktaracağını ifade eden Işıklar:
 
“Önümüzdeki aylarda hayata geçirmeye başlayacağımız ciddi projeler yapılıyor. Acil bir eylem çalışması içerisinde, beldelerin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak gündemi oluşturuyoruz. Toplantılarımızı farklı yerlerde yaparak, eksiklerini yerinde görüyoruz ve bütün amirlerimizle beraber, daha sonra hizmetin yerine ulaşmasını sağlıyoruz. Şu güne kadar yapılan en önemli çalışma bir envanter oluşturma çalışmasıydı. Özellikle bunu mülkiyetler anlamında yaptık ve biz nelere sahibiz bunu görerek, eksiklikleri tespit ediyoruz.
 
İkinci olarak Silivri’nin yeşil alanını oluşturan parklar ve bahçeler konusunda bir envanter oluşturduk. Bu konuda da ciddi çalışmalar yaptık. Bunları sizlere takdim edeceğiz. Bu çalışmaların sonunda Silivri’nin nasıl bir büyüklüğe sahip olduğunu göreceğiz. 300’ün üzerinde yaşam alanı tespit ettik ve bunlara bakım yapılıp onarıldığında, Silivri ön plana çıkacak bir hale gelecek.
 
Tarihi yapıların korunmasıyla ilgili olarak ta çok ciddi çalışmalarımız var. Tarihi yapının korunmasının kent kültürünü geliştirdiği ve medeniyet ölçüsü sayıldığı bir dönemde, bu çalışmanın acil olarak yapılması için uğraşıyoruz.
 
Yapılan kent envanteri sonrasında, iş gücüne katılamamış, sosyal kuruma girememiş, dar gelirli olan vatandaşlarımız için oluşturacağımız Gıda Bankacılığını hayata geçireceğiz. Gıda bankacılığını da ileride şehrin dışında insanları rencide etmeden ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayacağız. Bunu ileride vakıf adı altında bütünleştirmekte mümkün olabilir. Vatandaşımızın düşkünlüğünü yüzüne vurmadan yardım edebilme amacındayız.
 
Bir sonraki projemizi de engelli ve yaşlıların bakımına yönelik planladık. Yaşlılarımızın evinden alınarak, bakımının yapılmasını sağlayacağız. Sosyal ve kültürel projeler olarak yeni bir kültür evi kurulana kadar, bu geçiş süresi içerisinde gerekirse tarihi evlerimizden birini kursların ve aktivitelerin verileceği yerler halinde getireceğiz. İstihdam birimi olacak ve bu birim işsiz olana eğitim ve desteğin verileceği bir birim haline gelecek.
 
Yapacağımız kent envanterinde bütün ihtiyaçları giderecek bir yapı oluşturma yolundayız. Kent meclisimiz ilk defa bu kadar aktif bir yönetim içerisinde yer alabilir. Biz bunu bağışlarla, bütün kültürel faaliyetleri bir çatı altında toplayarak ve insanımızın günlük hayatını kolaylaştıracak bir hizmeti sunarak yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“ÜNİVERSİTESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”
Silivri’ye üniversite getirilmesi için görüşmelerini sürdürdüğünü ifade eden Başkan Işıklar:
 
“Silivri’mizin hizmet sektörüne yönelik Almanların bir projesi var. Daha önce Fener’de yapılması düşünülen projenin yeri Silivri ve Sarıyer arasında düşünülüyor. Ben geçtiğimiz hafta bu konuda Bakanlarla bir görüşme gerçekleştirdim. Sarıyer ve Silivri arasında bir karar verilecek ama gereken arazi, bizim burada mevcut olduğu için bize uygun olarak bakılıyor. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne arazi üretme çalışmalarımızı ilettik. Silivri’miz için şuanda 2–3 tane fakülte söz konusu. İbrahim Arıkanlı’nın da ilçemizde bir üniversitesi yapması söz konusu. Ulusoyların ve Aydın Üniversitesi’nin de aynı şekilde girişimleri var. Bunların hayata geçmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ” dedi.
 
“BASIN, YÖNETİM VE YÖNETENİ OLARAK BİR TAKIM OLACAĞIZ”
“Halkla ilişkiler Müdürlüğümüz bilgi akışı konusunda belge ve duyuru olarak açıktır. Basın, yönetim ve yöneteni olarakta yapı içerisinde uyumlu ve açık olacağız. Eğer bir aksaklık olursa da basın 4. kuvvet olarak bunu bize aktaracaktır. Biz bu kenti yaşadığımız özlemlerle yönetme görevindeyiz. Bu kenti hak ettiği yere getirmeye çalışacağız. Bunu hep birlikte göreceğiz. Ben bu görevi açık, saydam, dürüst, kin tutmayan, toplumun bana verdiği yetkiyi topluma karşı, kimseye karşı kullanmadan yönetmekten yanayım. Bazı hizmetleri belediyenin dışına da çıkararak, basın sayesinde belediyenin heba edilmiş kaynaklarını açığa çıkarmak istiyorum.”
 
İşgal sorunu
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
 
Ulaşım ve trafik, sağlık, deprem ve bir çok konuyla ilgili basın mensupları tarafından sorulan soruları cevaplayan Işıklar;
 
Gerçek Medya Silivri Temsilcisi Fatma Sarıbıyık’ın Çanta Huzureviyle ilgili projeniz nedir, Çanta Hizmet Binası Milli Eğitime ait bir okulda hizmet veriyor. Yeni bir hizmet binası yapmayı düşünüyor musunuz ve Kamuya ait yerler birileri tarafından kullanılıyor işgal ediliyor. Bu uygulama belediyenin bilgisi dahilinde mi? Sorularına ise Başkan Işıklar; 
 
“Çanta Mahallesi’ndeki Gökhan Kurtuluş Huzur evi mevcut yapısı korunacak. Ancak düşkünler evi olarak ta değerlendirilebilir şeklinde projelerde düşünülüyor.
 
Çanta mahallesi ek hizmet binası şu an yine okulda hizmet verecek. İleriye doğru yeni bir hizmet binası yapılması planlanıyor.
 
Feribot yok tramvay olacak
Dünya gazetesi Silivri Bölge temsilcisi Gülistan Yıldırım;
 
“Silivri Bakırköy’e feribot seferlini neden yapılmıyor”? Sorusuna Başkan Işıklar;
 
“Feribot arz talep meselesi bu konuyla ilgili anket çalışması yapılmış ve İstanbul’a gidip gelen hemşehrilerimiz bir kereye mahsus gidebilir diye cevap vermişler. Maliyeti yüksek olduğun feribot seferlerini düşünmüyoruz. Fakat ileriye dönük olarak Büyükşehir belediyesi ile Tramvay projemiz var”dedi.
 
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol