Silivri Facebook
banner88

Melis AVCI

CHP Silivri Belediye Başkan Aday Adayı Yavuz Çengel, gazetemize yapmış olduğu ziyarette özel açıklamalarda bulundu. “Siyaset mevcut şartları lehine çevirme sanatıdır” diyen Çengel, yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

Değişim: “6 aday adayı içerisinde şansınızı nasıl görüyorsunuz?”

Çengel: “Tabiî ki en güçlü kendimi görüyorum. Öyle görmesem aday adayı olarak çıkmazdım. Bütün aday adayları da kendilerini bu şekilde görüyordur muhakkak, onlara da saygı duyuyorum. Aday adaylığı konusunda iddialı bir şekilde yoluma devam ediyorum. Bir kuralım var hiçbir zaman için etik dışı davranış içine girmeyeceğim. Ben belediye başkan aday adayıyım. Sadece belediye başkanlığı için varım. Onun dışında belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği gibi hiçbir talebim yok.”

Değişim: “Adaylar arasında ki tercihler hangi kıstaslara göre yapılacaktır?”

Çengel: “Öncelikle kamuoyu oylamaları yapılıyor ve yapılmaya devam edecek. Partinin eğilim yoklamaları yapılıyor. Partinin önde gelenlerinin, siyasi önder dediğimiz kesimin görüşleri alınıyor. Bir de aday adaylarının geçmişine bakılıyor. Özgeçmişimize, geçmişte yaptıklarımıza bakılıyor. Bunlar içerisinde en uygun şartları taşıyan arkadaşımız aday olacak diye biliyoruz. Doğrusu da budur. Genel merkezin vermiş olduğu karara saygı göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum.”

Değişim: “Aday adayı olmanızda Mustafa Değirmenci’nin etkisi var mı?”

Çengel: “Ben bu kararımı açıklamadan önce, Sayın Mustafa Değirmenci’nin de fikrini aldım. Bu benim yapımdan da kaynaklanıyor. Mustafa Bey ile birlikte çalışıyoruz ve iyi bir dostluğumuz var. Kendisine böyle bir beklentim olduğunu ifade ettim. O da ‘bu işe en yakışan kişi olarak seni görüyorum’ diyerek bana tam destek verdi. Beraber çalıştığınız kişinin referansı olmazda, diğer hiçbir şeyin bir önemi olmadığını düşünüyorum.”

Değişim: “Sizi diğer aday adaylarından farklı kılan özellikleriniz neler?”

Çengel: “Ben öncelikle aynanın karşısına geçtim kendimi sorguladım. Sonra etrafımı sorguladım. Ben bu işi yapabilir miyim konusunda ki sorgulamalarım hep pozitif çıktı. Bu işi yapabileceğim konusunda da yeterli olduğumu düşünüyorum. 18 yıl Silivri Belediyesi’nde deneyimim var. Bunun 8 yılı başkan yardımcılığı görevi yaptım. Arkasından bir adaylık var, onda da yanlış yaptığımı düşünmüyorum. Daha sonra İstanbul’da asaleten 4 yıl İl Müdürlüğü yaptım. Onu da başarıyla yaptığımı düşünüyorum ki, çevre gibi hassas bir konuda, çok önemli işler yaptığımı düşünüyorum. Yine de Avcılar gibi bugün 350.000 gibi büyük bir nüfusun yaşadığı bir yerde de başkan yardımcısı olarak önemli işler yapıyorum. Kendimle gurur duyuyorum, geriye baktığımda anlatamayacağım bir şey olmadığını düşünüyorum. Silivri’de de böyle bir mizansende yerim olduğunu düşünüyorum. Şimdi tüm yurttaşların önüne çıktık. Hepimiz kendimizi anlatıyoruz. Bu bir kantar, insanlar hepimizi tartıyorlar. Bizlerin arkasından konuşarak karar verecekler. Aday adaylığı çokluğunu zenginlik olarak görüyorum. Daha fazla da olabilir. Herkesin seçme ve seçilme hakkı var.”

Değişim: Selami Değirmenci’nin adaylığının kesinleştiği yönünde çıkan haberleri nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Çengel: “Tabi biz sürekli ilçede ki, ilde ki ve genel merkezde ki büyüklerimizle görüşüyoruz. Bu saydığım kurumlar arasında herhangi bir tercih yapılan ya da işaret edilen kişi yok. Buna bende dahilim. Tercih yapılmadığı sürece bu haberler spekülasyona dönük haberler. Doğru bulmuyorum. Çünkü çok ciddi gazetelerde çıkıyor. Gazetelerin istihbarat şeflerine, genel yayın yönetmenlerine soruyoruz ‘kaynağınız neresi’ diye? Onlardan da genel merkezden açıklanmış bir bilgi gelmediği için, bunların spekülasyona dönük haberler olduğunu düşünüyorum. Doğru da bulmuyorum. Ben haberde ismi geçen kişiye de yararlı olacağına inanmıyorum. Tam aksine ters tepki de gelir diye düşünüyorum. Doğal akışın içinde olmayan bir şey. Ben doğallıktan yanayım. Bu tür konuları doğru bulmuyorum. Bence medya da dikkat etmeli. Cumhuriyet Gazetesi’nin irtibat şefine ulaştığımızda, kendisi de haberi okuduğunda şaşırdı ve ‘nasıl bu kadar kesin yazmışız’ dedi. Silivri üzerinden büyük oyunlar oynanmak isteniyor. Silivri İstanbul’un en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Bunu kaldırabilmek lazım ve çıkan bu haberleri de bu yüzden doğru bulmuyorum.”

Değişim: Sizden başka çıkan biri aday olursa onu destekleyecek misiniz?”

Çengel: “Tabiî ki destekleyeceğim. Bunda hiçbir şekilde bir tereddüt olmaması lazım. Partinin adayıdır sonuçta. Ben partimin göstereceği adayın yanında olurum. Bunların konuşulması bile doğru değil. En uygun şartlarda olan da tercih edilecektir.”

Değişim: CHP’nin kendi arasında bölünmüş durumda olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Çengel: “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yönetimle ilgili bazı zafiyetleri var. Biz toplum olarak da, parti olarak da bu zafiyetlerden etkileniyoruz. Bunu Silivri’ye küçültürsek, Silivri’de de bana göre bir mutsuzluk var. Yönetim anlamında bir sıkıntı var, toplumun beklentileri farklı. Silivri’de layık, demokratik, hukuk düzenini seven ve ona gönülden bağlı insanların bir çatı altında birleşmesi gerekir. Bu seçim, bir önceki seçimler gibi değil. Bunun dışında hareket edenler önce Silivri’ye sonra ülkesine ve milletine zarar vermiş olur. Her aday adayının etrafında gruplar oluşabilir. Bunlar demokrasi kuralları içerisinde olması gereken şeyler. Geçen yerel seçimlerde bu sıkıntı yaşandı ve şuan hala bunun bedelini ödüyoruz. Bundan bir ders çıkması lazım. İnsanlar o günlerde yaşananları, bugün zaten değerlemede bulunuyor. Bu konu genel merkeze de yansımış bir konudur. Toplumun, siyasi önderlerin ve genel merkezin değerlendirmesinde bunlar da göz önünde bulunduracağını düşünüyorum. Bu dönem aday olamazsam, bundan sonra siyasi anlamda adaylık gibi hiçbir beklentim olmayacak. Bunu doğru bulmuyorum. İlla Yavuz, Yavuz da olmaz ki. Ben aday adayıyım, eğer aday olamazsam belediye başkan adaylığı defterini kapatacağım. Bunu da ilk defa söylüyorum.”

Değişim: “99 yerel seçimlerinde aday olduğunuz parti seçimi kaybetti. O günden bugüne ne değişti?”

Çengel: “1999 seçimlerinde DSP içerisinde bazı sorunlar yaşandı. İlçe yönetimi, kadın kolları boşaldı. Onları toparlayalım derken, dağınık bir görüntü verdik. O dönem biz birçok proje ürettik ama bunları insanlara duyuramadık, kendimizi anlatamadık. Benim ondan önce siyasi geçmişim yoktu. Fakat kimseyle kavga gürültü etmedik. O zamandan bu zamana 10 sene geçti. Bu süre içinde büyük bir gelişme aldığımı düşünüyorum. İstanbul gibi büyük bir yerde İl Çevre Müdürlüğü yaptım ve başarılı olduğuma inanıyorum. Avcılar Belediyesi’nde çok büyük sorumluluklar taşıdım. Dolayısıyla insanlarla ilişkilerim gelişti. Bu sürecin bana çok şey kattığına inanıyorum. Merdivenleri sırayla çıktığımı düşünüyorum. Bu süreç içinde yaşadığım tecrübelerle, bugünkü Yavuz Çengel’in çıktığını düşünüyorum.”
İlçeyle olan ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu belirten Çengel “İlçeyle uzun zamandır bir ilişkim var. İlçe başkanımız, ilçe yönetimimiz ve partili arkadaşlarımız olsun, hiçbirinle bir problemim yok” dedi.
Türban konusunu değerlendiren Çengel “Dünya projektörü yeni bir gelişmeye doğru gidiyor. Yeter ki ülkenin temel değerleri sarsılmasın. Bir ülkenin sınırları, iki ülkenin yapısında laiklik, hukuk gibi temel değerler sarsılmasın. İnsanların kendi inançları var, bunlara saygı göstermek zorundasınız. Bunlar üzerinden bir siyasi çalışma gerçekleştiriliyor olması bizi rahatsız eder. Genel Başkanımız Deniz Baykal’ın çarşaflı bir bayana rozet takması doğru olan bir davranıştır” şeklinde konuştu.

Değişim: “Belde belediyelerinin birleşmesinin olumlu ya da olumsuz ne gibi sonuçları olur?”

Çengel: “Siyaset mevcut şartları lehine çevirme sanatıdır. Dolayısıyla bizde bu şartları lehine çevirmek için uğraşacağız. O şartlarda proje üretip, ona göre hareket edilmesi gerekir. Burada uygulanacak proje çok önemlidir. Ben bu konuda kendimi çok şanslı görüyorum. Silivri’yi köy köy, belde belde gezdim. Ortaya doğru proje koyarsak, sorunlar çok daha kolay çözülebilir.”

Değişim: “Göreve gelirseniz ilk yapacağınız iş ne olacak?”

Çengel: “Ben seçilirsem, göreve geldiğimde derhal bir yapılandırma içerisine gireceğim. Belde belediyeleri kapatıldığı için, belde sorunları ile ilgili projelerimize bakacağız. Yatırımlara, ihalelere bakacağız. Bir süre işe birden başlayacağız. Köylerde ki sorunlar ayrı, beldeler de ki sorunlar ayrı ve merkezde ki sorunlar da ayrı olacak. Bunlara göre tek tek hizmet ağı kurulacak. Daha ayrıntılı anlatmam şimdiki süreçte doğru olmaz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol