Silivri Facebook
banner88

Müge CESUR

Yeni Mahalle Muhtarı Mahmut Alkan hafta başında verdiği seçmen listelerinde çıkan 1 ölü ve 18 yaşını doldurmamış kişilerin olduğu haberlerine açıklık getirdi. Yanlış anlama olduğunu söyleyen Alkan ölü seçmenin listeden çıkarıldığını, 18 yaşını doldurmamış kişilerinde çıkmadığını söyledi ve “Bu yeni sistemde bazı aksaklıklar olsa da eskiye nazaran daha sağlıklı bir seçim olacağını düşünüyorum” dedi. Alkan’ın açıklaması şu şekilde:

“Ulusal medya vatandaşın kafasını karıştırmış olabilir”

Alkan’ın açıklaması şu şekilde: “Konuyla ilgili vatandaşın kafası oldukça karışık. Bu yüzden açıklamalarımla ilgili tekrar bir şeyler söylemek isteği duydum. Bizim listelerimizde özellikle ben 18 yaşından küçük kimseyi görmedim. Yanlış ifade ettiğim ve anlaşıldığım için bunu düzeltmek istiyorum. Ama ulusal medyada bununla ilgili her gün haberler yapılıyor. Bu bizim listelerde çıkmadığı için özellikle vatandaşın kafası karışabilir. Bizde sadece bir tane ölen kişi yer almıştı ve seçim kurulu bunu düzelterek listesini de bize gönderdi. Bundan dolayı vatandaş ölen kişiler ya da 18 yaşını doldurmamış kişilerin isimlerinin olduğunu zannetmesin. Sistemde 1. adres ve diğer adres olmak üzere ki adres şıkkı var. Bir kişi birden faza bir yerde ikamet edebiliyor. Yanlız bizim listemizde diğer adres diye yazılan adreste çıkmayanlar var. Bunu da nüfus idaresine ve seçim kuruluna bildirdik. Düzeltilmesi yapılacak. Vatandaş bazen ailesinde ölen insanları nüfus idaresine bildirmiyor. Bildirmediği içinde listede yer alması doğal. Sistem yeni oturduğu için ufak tefek karışıklar olabilir.”

“Eskisine nazaran bu sistem saha sağlıklı”

“Seçim esnasında muhtarlıklarla ilgili olan yükümlükler fazla. Bütün bu sistem muhtarların üzerine yük olarak geliyor. Muhtarların bu şekilde adres tespitleri yapma konusunda verilen yetkide çok sıkıntılı. Özellikle benim mahallem göç anlamında önemli olduğu için ve en çok kiracıların tercih ettiği bir mahalle olduğu için sürekli adres değişiklikleri var. Vatandaşın beyanını esas kabul ediyoruz. Hem seçime yazılmak için hem de adres beyanına bulunmak için nüfus idaresine gidiyor. Daha sonra nüfus idaresi bize o vatandaşın oturup oturmadığını öğrenmek için yazılanların listesini gönderiyor. Bizde oturup oturmadıklarını tespitini yapmaya çalışıyoruz. Fakat büyük sıkıntı yaşıyoruz. Fazla zamanımız olmuyor. Özellikle nüfus yoğunluğu fala olan yerlerdeki muhtarların bu konuda büyük sıkıntıları var.

Ama çok büyük bir emek sarf ederek, mesaimizi çok fazla harcayarak, kişilerin o adreste oturup oturmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bunun dışında bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Örneğin eski listelerde bundan 10 sene önce göç etmiş insanların oyları çıkıyordu. Adres değiştirdikleri halde birden fazla yerde, listelerde isimleri çıkıyordu. Ayrıca ölen kişilerin isimleri geçmiş dönelerdeki seçmen listelerde daha fazlaydı. İsim ve soy isimlerde de eksiklikler vardı. Şu anda seçmen listeleri daha düzenli. Şu an çok rahat bir şekilde siyasi partiler bile adrese dayalı olduğu için tespiti kolaylıkla yapabiliyor. Ufak tefek eksikliklerde olsa bütün bunlar göz önüne alınırsa bu sistemin daha sağlıklı olduğunu söyleyebilirim.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol