Silivri Facebook
banner88

KANDEMİR'DEN ALIŞILMAMIŞ BASIN TOPLANTISI...

SAYİN BASİN MENSUBU ARKADASLAR

HOS GELDİNİZ,

Sizlerle ilk defa siyasi olmayan sosyal içerikli bir basın toplantısı düzenliyorum, bugün burada yalnız fotoğraf sergisi ile ilgili konuşacağız, siyaseten bana bugün soru sormamanızı rica ediyorum. ARKADASLAR, ben 1985 yılında Silivri Folklor Araştırma Derneği’nde Ali Gürsoy ile sohbet ederken, oturduğum sandalyenin yanındaki kutuda dört adet eski Silivri fotoğrafı buldum, Ali Gürsoy dan izin alarak bu fotoğrafları aldım. Fotoğraflar çok eski oldukları için bu fotoğrafların hangi sokak ve cadde olduğunu tespit etmek için o zaman Silivri de yasayan yaşlı büyüklerimize sorarak, fotoğrafların hangi sokaklara ait olduğunu tespit ettim. Bu dört fotoğrafla hobi olarak başlayan bu merakım, zamanla Silivrinin eski fotoğraflarını toplama ve biriktirme sekline dönüştü, arkadaşlar iyi ki de dönüşmüş 28 yılda Silivri halkının yardımlarıyla ve bana olan güvenleriyle (aile albümlerini bana vererek albümlerden fotoğraf seçmemi sağladılar) arşivimde 1200 civarında fotoğraf birikti, bana albümlerini açarak ve tekte olsa fotoğraf vererek destekleyen herkese teşekkür ederim.

Fotoğraf toplamaya basladigim 1985 yilindan 1987 yilina kadar arsivimde biriken yetmiş küsur fotoğrafla 1987 yılının nisan ayında Silivri Akbank Sanat Galerisi’nde SİLİVRİ’NİN DÜNÜ BUGÜNÜ adli ilk sergimi açtım. Bu sergiye olan ilgi, benim bu isi daha ciddi bir şekilde sürdürmem için teşvik oldu.

1993 yilinin aralik ayinda yine Silivri Akbank Sanat Galerisi’nde iki yüz kusur fotografla SİLVRİ’NİN DÜNÜ adli bir sergi actim. Bu sergimden sonra gecen 15 yillik sure icinde fotograf toplamaya devam ettim,elimde bulunan fotograf sayisi besyuz kusur lara vardiginda 2008 yilinin haziran ayinda Saribekir ailesine ait olan tarihi yogurthanede BİR ZAMANLAR SİLİVRİ adli bir sergi actim, bu sergimi 45 gunluk sure icinde 17000-18000 kisinin gezdigini tespit ettim ve bu 45 gunluk sergi boyunca Silivri halkinin getirdigi 700 civarinda fotograf ile sergideki foograf sayisi 1200 lere cikmisti.

Evet sayin basin mensubu arkadaslar bu anlattiklarim gecmiste kaldi, simdi bu konuda bundan sonra ne yapmayi dusunuyorum sizlerle ve Silivri halkinla bunlari paylasacagim. Arkadaslar ,kismet olursa bu yazin sonuna dogru dorduncu kez ve son defa bir sergi acmayi tasarladim bu basin toplantisini da bunun ilk duyurusunu yapmak icin duzenledim. Dusundugum son sergimi acarken ve arsivimde biriken fotograflarin tumunu koyacagim 10000-15000 civarinda bir kitap bastirip bu arsivimdeki fotograflarin tamamini bu kitapla Silivri halkinla paylasmak ve bu fotograflarin onlarca yil kaybolmadan Silivri halkinin elinde nesilden nesile gecmesini saglamaktir. Cünkü bilgi paylaştıkça çoğalır.

Arkadaslar bu toplantiyi yapmamın en buyuk nedeni siz basin mensubu ardaslarin yardimiyla Silivri halkinin elinde ve aile albumlerinde eski silivri fotograflari var ise bu fotograflari bana 1.haziran tarihine kadar ulastirirlarsa bu getirecekleri fotograflar basimi yapilacak olan kitaba girmis olacaktir,bu tarihten sonra gelecek olan fotograflari yalniz yaz sonunda acacagim SİLİVRİ’NİN DÜNÜ BUGÜNÜ adli sergide sergilenmis olacaktir. Serginin ve bastiracagim kitabin daha fazla fotograftan olusmasi icin,Yunanistana giderek Silivri kale mahallesinden 1924 mübadelesi ile goc eden ve Selanikte yogunlukla yasadiklari kasabaya gidip o zamanki Silivrili Rum ailelerden ve yine 1948 li yillara kadar kale mahallesinde yasamis musevi ailerin elindeki fotograflara ulasabilmek icin istanbuldaki yahudi hahambasi ile irtibata gecmeyi dusunuyorum. Ulasabilecegim rum ve musevi ailelerden bircok fotograf temin edebilecegimi dusunuyorum, bununyapmamin amaci son kez acacagim sergi bastiracagim kitabin cok daha fazla fotograftan olusmasini saglamaktir.Arkadaslar,sayin basin mensplari sizden ricam bu konuyu 1.haziran tarihine kadar en iyi sekilde Silivri halkina duyurmaniz ve kitabimizda daha cok fotograf olmasini saglamaniz,bu kitaptaki fotograf sayisi ne kadar fazla olursa bu oncelikli olarak sizin basariniz olacak ve Silivrimizin kultur tarihine hizmetiniz olacaktir.1987 ve 1993 yilinda Silivrideki sanat galerisinde sergi acmama izin veren Akbank Bolge Mudurlugu ve silivri sube mudurlugune,2008 yilinda tarihi yogurthanede sergi acmama musaade eden Sarbekir ailesine ve simdiye kadar acmis oldugum uc serginin isim babaligini yapan Mali Musavir Nedim Altınkeser'e ve desteklerinden dolayi tum silivri halkina tesekkur eder sevgi ve saygilarimi sunarim.

EDİTÖR NOTU: Yılmaz Kandemir siyaset konuşmayacağız dediği basın toplantısında; sorduğumuz sorular üzerine dayanamayıp yine siyasi mesajlar verdi... Bu güzel projeyi okumanız için habere söylediklerini ilave etmedik... Kandemir'in siyasi mesajlarını daha sonra yayınlayacağız.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol