Silivri Facebook
banner88

Korsan'dan nükleer enerji tepkisi
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Geçtiğimiz günlerde Küresel Eylem Grubu önderliğinde gerçekleşen “Nükleer Enerjiye Hayır” mitingine katılan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan mitingi değerlendiren bir basın açıklamasında bulundu.
 
Korsan açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
 
“Küresel Eylem Grubu önderliğinde 26 Nisan'da Kadıköy'de düzenlenen "Nükleer Santrala Hayır" mitingine Silivri Çevre Derneği olarak katıldık. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingde, nükleer karşıtı sloganlar atıldı.
 
AKP Hükumeti, geçtiğimiz haftalarda Sinop'a nükleer santral kurulacağını ilan etti. Çevre ve Orman Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve Japonya gibi nükleer enerjiye sahip ülkelerde bugüne kadar santral kaynaklı çevre sorunu yaşanmadığını söyledi.
 
Biz bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz:
 
Bundan tam 22 yıl önce gerçekleşen Çernobil faciasının ardından, dönemin bakanı televizyonlara çıkıp radyasyonlu çayı içerek "Bakın ben içiyorum ve birşey olmuyor" demişti.
 
Aynı Bakan, yıllar sonra, "Millete radyasyonlu çayları içirdik" şeklindeki itirafıyla, kendince vicdanını rahatlatmış, bir nevi günah çıkarmıştı. Şimdi de bakanlık, belki de yıllar sonra itiraf ederek vicdanını hafifletmesine neden olacak bir masala inanmamız için uğraşıyor.
 
Açıkça vurgulamak istiyoruz ki; bizim bu masallara karnımız tok! Nükleer santralleri bir zorunlulukmuş gibi göstermeye çalışanlara hatırlatıyoruz: Nükleer enerji bir zorunluluk değil, siyasi bir tercihtir. Milyonlarca Dolarlık bir rantın döndüğü siyasi bir tercihtir!
 
Aybaşında çevreciler tarafından yapılan basın toplantısında, nükleer santral yapımına şu 5 temel nedenden ötürü itiraz edilmişti: Her nükleer santral radyoaktif atık üretir. Nükleer santraller tehlikelidir. Nükleer santraller ekonomik olarak makul yatırımlar değildir. Rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanmak ekonomik ve ekolojik açıdan dikkate alınması gereken alternatiflerdir.
 
Enerji verimliliği ve tasarrufu nükleer enerjinin en önemli alternatifidir.
Görüldüğü gibi, nükleer enerjinin savunabilir herhangi bir tarafı yoktur. Her anlamda tehlikesi su götürmez bir gerçek olan nükleer santrallere; ülkemiz kirlenmesin diye, çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek bırakılsın diye, bu dünya insanlarının DNA'ları bozulmasın diye, yeni yeni ölümler ve facialar yaşanmasın diye karşıyız!
 
Başta AKP hükumeti olmak üzere, tüm nükleer yanlılarına söylüyoruz: Avrupa, bugün nükleer santral yapımından vazgeçtiği gibi, var olanları da kapatmaya çalışıyor. Eski teknolojilerini satmak için Türkiye gibi ülkelerde pazar yaratmaya çalışıyor. Nükleer santrallerin atıkları için dünyada hala sürekli depolama alanları kurulamıyorken, bu atıklar milyonlarca yılda yok olmazken, Çernobil kazası gibi olası bir kaza ya da sızıntıda can kaybı ve geniş bir çevrenin etkilenmesi söz konusuyken; nükleer santrallerin bakım ve güvenlik maliyetleri kuruluş maliyetlerini aşıyorken, nükleer santrallerin bilimsel olarak savunulabilir bir yanı yok!
 
Çevre Derneği olarak; nükleer santral yapımına karşı olduğumuzun ve bu amaçla düzenlenen her türlü eyleme sonuna kadar destek vereceğimizin bilinmesini istiyoruz.”
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol