Silivri Facebook
banner88

Maşalacı tuttu, Eren vurdu
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Dün Muhtarlar Derneği tarafından düzenlenen yemekle muhtarlar ve İl Özel İdare meclis üyeleri araya geldiler.
 
Çayırdere’de yapılan etkinliğe Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Karakaş, Silivri Belediyesi Özel Kalem Müdürü Temel Aslan, Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Maşalacı, İstanbul İl Özel İdare Meclis Başkanı Seyfullah Şahbaz, Silivri Ziraat Odası Başkanı Rıdvan Gümüşoğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, köy ve mahalle muhtarları ve Çayırdere sakinleri katıldılar.
 
Çarşamba günü bu yıl üçüncüsü düzenlenen Erguvan Çevre Ödülleri, çevre değerlerinin korunması için gösterdikleri çabalardan dolayı Muharrem Eren ve Danamandıra Köyü Muhtarı Emrullah Çakır ödül aldılar.
 
Etkinlikte canlı müzik ekibi misafirlere yemek boyunca şarkılar söylediler. Ardından bir konuşma yapan Muharrem Eren muhtarların sıkıntılarını, isteklerini açıklayan bir konuşma yaptı. Ellerinden alınan bazı görevlerin geri verilmesini isteyen Eren genel bir durum değerlendirmesi yaparak şu açıklamalarda bulundu:
 
“Muhtarlık camiası olarak zor günler yaşıyoruz. Sayın İl Özel İdare Başkanım ve müdürlerim. Muhtarlıklarımızın artık hiçbir geliri kalmadı. Halbuki giderlerimiz aynı şekli ile devam ediyor. Elektrik, su, telefon, kira, katip, köy bekçisi, ilköğretim hizmetli maaşı gibi giderleri artık karşılayamaz hale geldik. Biz orman köyleri ve mahalle muhtarlıklarının bu yöndeki zorunlu giderlerini karşılamak üzere bir çalışma programı ve bütçe oluşturmayı planlıyor ve çalışmalarını merak ediyoruz.
 
Orman köy muhtarlıklarının tüzel kişiliği devam ediyor. Günümüz teknolojisi gereği yaşamın her alanına olduğu gibi muhtarlıklarımıza da internet ağı girmiş bulunmakta. Köy halkımız il özel idarenin ve belediyemizin yaptıklarını görerek, bizim köylerimize yapılan hizmetlerimizi anlattığımızda bizlere getirilen hizmetin onlara oranla solda sıfır kaldığını söylüyorlar. Hak vermemek elde değil. Birçok İl Genel Meclis üyemiz ile çalışmalarımız oldu ve köylerimize hizmet götürdük.
 
Geçmiş dönemlerle günümüzü kıyasladığımızda arada ciddi bir fark var. Silivri’miz gerçekten Ak Parti ve Hüseyin Turan başkanlığında önemli hizmetler gördü. Bu anlamda ilçede tarih yazdınız. Tüm bu çalışmalardan ötürü ayrıca teşekkürü bir borç bilirim. Bu nedenle oyumu da Silivri Belediye Başkanımız Hüseyin Turan’dan yana kullanacağım.
 
Ancak üzülerek belirtmek istiyorum ki, İl Özel İdaresi 13 Orman köyümüze yapılabilecek birçok hizmet varken bu hizmetleri yerine getirmedi. Hiç hizmet almadık demek yersiz olur ama günün şartlarında yapılan yatırım ve hizmetler çok yetersiz kaldı. Biz 2004 seçimlerinde köylerimizde, kahve toplantılarımızda “Ak Parti’ye oy verin, köylerimize hizmet getirebilmemiz için Ak Partili İl Genel Meclis üyelerini İl Meclisine yerleştirelim” dedik. Halkımız bize inandı güvendi ve köylerimizde Ak Partiyi birinci parti çıkardı. Şimdi aradan 4 yıl geçti ve seçimlere 10 ay gibi kısa bir zaman kaldı. Tekrar köylümüze aynı şeyi söyleyebilmemiz için, talep ettiğimiz hizmetleri artık getirin. Getirin ki halkımıza aynı sözü tekrar söyleyebilmek için elimizde somut verilerimiz bulunsun.”
 
Eren:”Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir.”.
Bir şeyin çok iyi ayırt edilmesini istiyorum. Muhtarlar olarak amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemektir. İl Özel İdaremizin bölgeye yapması gereken yatırımların altını çizmekte fayda görüyorum. İstanbul İl Özel İdaresi 2008 yılı yatırım programına baktık ve gördük ki, orman köylerine hiçbir şey ayrılmamış. En basitinden spor hizmetleri için ayrılan bütçe eski bütçede görülen 61 Trilyon. Neden peki köylerimiz spor hizmetleri için bütçeden pay alamıyor?
 
İl Özel İdaremizden Orman Köylerimize ve mahalleye dönüşen köylerimize yatırım yapılması yönünde 2008 yılı programında yer ve hizmet istiyorum. İl Özel İdaresi Kurumsal kimliğiniz ile üstlendiğiniz misyon açıktır. Ben Muhtarlar Derneği Başkanı olarak yapılan yatırımlar ve yatırım programlarına yönelik çalışmalarınızda misyonunuza uygun ve ilkeleri ile hareket eden bir anlayış ile görev yapmanızı rica ediyorum.
 
Daha önce Köylere Yardım Tertibinde belirtilen nakdi ve ayni yardımlar köy tüzel kişiliğindeydi. Daha sonra bir yasayla Köylere Hizmet Götürme Birliği adı altında birlikler oluşturularak oralara devredildi. Ve şimdi de İmar yatırım ve daire başkanlığına verildi. Peki köylere Hizmet götürme birliklerini boşuna mu kurduk?Bu çalışmanın tekrardan Köylere Hizmet Götürme Birliklerine devredilmesini talep ediyoruz.
2009 yılında tohumluk buğday dağıtımı yapılacak mı öğrenmek istiyorum. 2005 yılı itibari ile Orman Köylerine düve dağıtılmamasının sebebi ve gerekçeleri nelerdir? Makro Kredi ödeneğini Köylere Hizmet Götürme Birliklerine devredin bu birlikler yürütsün çalışmaları. İşlemlerin bu suretle daha da hızlanacağı kanısındayız. Uygun görülen bir orman köyümüze geri ödemeli olarak süt sığırcılığı yapabilmek için 300 başlık süt entegre tesisi kurulmasını istiyoruz. Orman köylerimizde tarım ve hayvancılıkta kullanılmak üzere havuzlar yapılması gerekmekte. Tarımda kullanılmak üzere hububat kurutma ünitesi, gasilhane ve bu gasilhaneler de morg bulundurulmak üzere çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Sütümüzü değerlendirebilmek için süt sağım evi istiyoruz. Kapalı Pazar yeri, eksik olan okul, camii, sağlık evi ve sağlık ocaklarının bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Köylerimize düğün salonu istiyoruz. Köylerde yarım bırakılan işlerin tamamlanmasını istiyoruz. Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin desteklenmesini istiyoruz. Her ne kadar mahalle statüsü kazanmış dahi olsalar yaşamını köy olarak sürdüren mahallelerimizin de İl Özel İdare yardımlarından faydalanabilmelerini istiyoruz. Köylerimizde spor kompleksleri yapılmasını istiyoruz.”Dedi.
 
Ardından söz alan Ahmet Maşalacı ise Cumhuriyet tarihinden bu yana başarılmayanı başardıklarını ve insanların hastane ve okul gibi temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.
 
Maşalacı:
“İstanbul yalnız bir Silivri değil. İstanbul’un tek sorunu da Silivri değil. Siz bizim arkamızdan ayrılmayacaksınız, bizde sizin yanınızda olacağız.”Diyerek bazı şeylerin birden yapılamayacağını, ama hizmete devam edeceklerini açıkladı.
 
Muharrem Eren’in isteklerine cevap olarak söz alan İstanbul İl Özel İdare Meclis Başkanı Seyfullah Şahbaz, Maşalacı tarafından oyuna getirildiğini yemeğin toplantı şeklinde olmayacağını tahmin ettiklerini dile getirerek şaka yoluyla Maşalacı’ya “Oyuna geldik gibi oldu. Kimden yana olduğunun değerlendirmesini tabi ayrıca yapacağız” diyerek şu açıklamalarda bulundu.
 
Şahbaz:” Kontrolü bile yapılmayan işler için, yapacağız diyerek para istemek olmaz.”
İstanbul İzmit yeni yasayla farklı bir konum aldı. Köy hizmetleri kalktı ve Büyükşehir Belediyesine bağlandı. Eskiden yolundan suyuna kadar her şeye İl Özel İdaresi bakıyordu. Ama şimdi tamamen Büyükşehir Belediyesine bağlı oldu. Biz artık köylerin muhtarlık binası, cami gibi yerlerinden sorumluyuz. Yarım kalsan her şey de tamamlanıyor. Yarım kalan işler oluyor. Hastane okul gibi işler tamamlanıyor. En önemli meselelerden biride her köy sağlık ocağı istiyor. Bunu sadece köye yapmamızla bitmiyor. Sağlık ocağına doktor, hemşiresi, perseloni lazım. Biliyorsunuz ciddi doktor sıkıntımız var. Hastane yapılacak ama doktor sıkıntısı yaşandığı için yapılamıyor. Okul sorunumuz yok. Hastane meselemizde yakında bitmiş olacak. Devlet her istediğimizi versin alışkanlığımızdan biraz kurtulmamız gerekiyor. Hep başkasından bekliyoruz. Mesela biz geçen sene düveleri dağıttık. Ama insanlarımız aralarında birleşip  bizde toplanıp bir tesis kuralım,her şeyi devletten beklemeyelim, demiyorlar. Biraz daha düşünceli yaklaşmak lazım. Taşın altına elimizi sokmamız lazım. Artık inek vermiyoruz. Zaten verdiğimiz düvelerden birer tane buzağı alacağız. Bu dönüşümlü bir proje ve devam ediyor. 2000 yılında okul yapmışız bu sene güçlendirmeleri yapılıyor. Biz eskisi gibi köylünün her sorununu karşılamak zorunda değiliz. Ayrıca Hizmet Birliği kuruldu ama kimse bize danışmadı. Parayı aktırdık diyelim. Bazı şeyler kademe kademe olması gerekiyor. Biz yapacağız para gerek demekle olmaz. Şu anda bir hizmet birliği var. Ama ne mühendisi ne ihalesi yapılmadan bunun kontrolü kimde olacak. Teknik donanım olmadan insanlara bir takım görevler verirseniz sorunlar yaşamış oluruz.” Dedi.
 
Müge CESUR

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol