Silivri Facebook
banner88

Satranç Turnuvası Büyük ilgi Gördü
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
55 yarışmacının yarıştığı turnuvada, Emrehan Bulayır ve Furkan Ağalar birinci oldu.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Silivri Gençlik Kolları tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik Satranç Turnuvası, geçtiğimiz günlerde Silivri sahilinde bulunan Yar Cafe’de yapıldı. Yapılan turnuvaya CHP İl Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Silivri İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu ve Türkiye Satranç Federasyonu temsilcileri katıldı.
 
Turnuva başlamadan bir konuşma yapan CHP Silivri Gençlik Kolları Başkanı Beyzat Bedel, düzenlenen Satranç Turnuvası’nın 19 Mayıs’ta yapılma nedenini şu cümlelerle açıkladı;
 
“19 Mayıs, laik, demokratik, çağdaş, kısacası aydınlık Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına uzanan sürecin ilk adımıdır. 19 Mayıs bu yönüyle, Atatürk'ün ve Ulusumuzun yazgısının kesiştiği bir dönüm noktasıdır.
 
Ulusumuzun kararlılığı ve Atatürk'ün eşsiz dehasının birleşmesiyle zaferle sonuçlandırılan Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet'in ilanının, yeni Türk Devleti'nin tarih sahnesinde güçlü biçimde yerini almasının yolunu da açmıştır. 19 Mayıs 1919 günü milletimizin esarete karşı direnişini ortaya koyduğu, özünden aldığı güçle topyekün bir varoluş mücadelesi başlattığı gündür. Ulu Önder Atatürk milli mücadeleyi başlattığı 19 Mayıs'ı Türk gençliğine armağan ederek onlara olan güvenini, sevgisini belirtmiştir.
 
Cumhuriyet kuşakları olarak bizler, tüm adımlarımızı bu anlayışla atmalı, Devletimizi, Cumhuriyetimizi ve Ulusumuzu sonsuza kadar yaşatmak ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak için elbirliğiyle çalışmalıyız. Birlik ve beraberliğimizin güzel bir örneğini de bu gün satrançta yaşıyoruz. Geldiğimiz nokta; çalışılırsa ve azimle uğraşılırsa, bu milletin yapamayacağı bir şey olmadığını bize kanıtlıyor. 19 Mayıs 1919 da Ulu Önderimiz, siyah bir piyonu, sessizce ama güneşin doğuşundaki kararlılıkla bir kare ileri sürer. İşte bu hamle bozkırın, bu toprağın, bu engin coğrafyanın, Türk milletinin kaderini belirleyecek hamledir. İşte Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarlarından olan vatansever halkımız da satranç tahtasının en son sırası sayılan düşman cephesinde savaşmışlardır. Bu öyle bir savaştır ki tam donanımlı bir orduya karşı kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle top yekûn bir savaştır. Bu savaşı kazanmaktan başka yol yoktu.”
 
Bedel konuşmasına şu cümlelerle devam etti
 
“Bir satranç ustası zamanın içinden bize şöyle seslenmektedir: “Piyonlar satrancın ruhudur.” Öyle bir ruh ki savaşın kazanılmasını sağlamıştır. Piyonların ne kadar değerli olduğunu hem hayatta hem de satranç tahtasında çok sık görürüz. Önemli olan küçümsemek değil önemsemektir, unutmayın her piyon bir vezirdir. Atatürk’ün satranç tahtasında her piyon bir vezir kadar, her vezir bir piyon gibi sorumluluk alabilmekte, başarılı olmaktadır. Tıpkı Çanakkale ve kurtuluş savaşında olduğu gibi, hayatı ve savaş alanını bir satranç tahtası olarak gören Atatürk oyunu hayata yaymayı başarabilmiş bir dehadır. Bu başarının devamının, Çağdaşlığın ve ilericiliğin savunucusu ve Türkiye Cumhuriyetinin en büyük güvencesi Türk Gençliğidir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın bu büyük bayramını kutluyor, başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyor ve turnuvaya katılan tüm sporcularımıza başarılar diliyorum”
 
Dereceye giren yarışmacılara ödüllerini, il yönetim kurulu üyeleri, il gençlik kolları yönetim kurulu üyeleri ve ilçe yönetim kurulu üyeleri tarafından verildi. Dereceye girenlere Türkiye Satranç Federasyonu satranç takımı, madalya ve nutuk hediye edildi. Yarışmaya katılan tüm sporculara katılım belgesi ve ardından kokteyl verildi.
 
16 YAŞ VE ÜZERİ DERECEYE GİRENLER
BİRİNCİ: EMREHAN BULAYIR
İKİNCİ: OĞUZHAN ALTINÖRS
ÜÇÜNCÜ: ÇAĞATAY YAKAR
 
13-15 YAŞ ÜZERİ DERECEYE GİRENLER
BİRİNCİ: FURKAN AĞALAR
İKİNCİ: MEHMET EMRE TOPAL
ÜÇÜNCÜ: GÖKTUĞ AÇIK
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol