Silivri Facebook
banner88

Müge CESUR

Gündemi uzun süredir meşgul eden yıllar önce ölmüş kişilerin seçmen listelerinde çıkması ve bir evde 50 seçmenin gözükmesi gibi konular hakkında muhtarlar fikirlerini paylaştı. YSK’nın getirdiği yeni sistemi değerlendiren muhtarlar bu aksaklıkların bilgi esikliğinden kaynaklandığını söyleyen muhtarlar Ocak ayında tekrar askıya çıkacak seçmen listelerinde sorunla karşılaşılmayacağını öne sürdü.
Muhtarların konularla ilgili fikirleri şu şekilde:

Yeni Mahalle Muhtarı: Mahmut Alkan: “1 ölü seçmen ve 18 yaşını doldurmamış kişiler çıktı”

“Konuyla ilgili gündemde çok yankılar oluştu. Bizim seçmen askılarımızda 1 ölü olduğunu gördük.  Genelde de 18 yaşını doldurmamış kişilerin seçmen kütüklerinden isimleri çıkartıldı. Vatandaş eksik bilgi veriyor. Birde iki adres beyanında bulunan var. Vatandaşlar en çok hangi evde ikamet ediyorlarsa o evin adres beyanını yapması lazım ve işlemlerinde sürekli o adresi kullanması lazım.”

Mimarsinan Mahalle Muhtarı Yaşar Kara: “Suç vatandaşlar, belediye yetkilileri ve mezarlıklar müdürlüklerinde”

“Yeni çıkan yasaya göre bir kişinin adres beyanı esas kabul ediliyor. Yani muhtarlardan bu tamamen kaldırıldı. Muhtarlıkların verdiği ikametgâhlarda kaldırıldı. Artık vukuat nüfus kâğıt örneğine Nüfus Müdürlüğü veriyor. Bundan sonra Türkiye’de yapılacak her işlem nüfus Müdürlüklerinden yapılacak. Tabi bu sistem yeni olduğu için ölü seçmenleri çıkarılması da mesela köy ve belde muhtarlarının, belediyenin veya mezarlıklar müdürlüğünün ihmalinden kaynaklanıyor. Kişi ölmüş, mezarlığa devredilmiş, mezarlıklar müdürlüğü gidip nüfusa bunun düşümünü yaptırmıyor. Veya kişi ölmüş nüfusa bildirilmemiş. Yeni çıkan bir s
İstem olduğu için nüfus tabiî ki bu öleni bilemez. Nüfusa bildirilerde nüfus ondan sonra düşümünü yapar. Burada nüfus müdürlüklerinin hata payı %1. Hatalar belediyelerden, belde belediyelerinden veya muhtarlardan kaynaklanıyor. Seçmen sayısı yüksek seçim kurulunun toplantısında bu konular ele alınmıştır ve 29 Mart seçimine kadar ölülerin isimlerinin düşürülmesiyle ilgili işlem yapılacaktır ve büyük bir çoğunluğu da temizlenecektir. Şuan da nüfus müdürlüğünün kullandığı mail sistemi çok güzel bir sistem.  Önümüzdeki senelerde de zaten Türkiye bu sisteme alışacak. Türkiye’nin kalbi nüfus müdürlükleri olacak ve bu sistemden yararlanacak. Adres değişiklikleri, ölenler, gelenler gidenler herkes bu sistemden geçecek.

“Seçimi baltalamak için bir bahane bulmak amacındalar”

Burada art niyet arayanların ben aklına şaşıyorum. Zaten kişi seçim sandığına kimliği ile beraber gidiyor. Her partinin de sandıklarını başında görevliler var. Ölü bir seçmenin oy kullandığını iddia edenler bana bunu gösterebilir mi? Seçimi baltalamak bir bahane bulmak amacıyla uygulanan bir plan. Muhalif kanadın iktidarı pompalaması da diyebiliriz. Bunun gerçekle, uzaktan yakından bir bağlantısı yok. Nüfus müdürlükleri de mümkün olduğu kadar hatasız çalışırken böyle bir şey söz konusu olamaz. Bizde ölü seçmen olarak kimse çıkmadı. Çünkü çok titiz çalışılıyor. Yeni ölen kişilerin bile düşümü yapılıyor ve listelere ekleniyor. Kimse zaten ölüden medet ummaz. 1 milyon tane ölüyü zaten oraya kimse yazdıramaz. Buna kimsenin gücü yetmez. Kimlikle oy kullanıyorsunuz ve başınızda da görevliler var.
İkinci nokta ise evlerde fazla kayıtların çıkması. Mesela bir adreste bulunan evden 70 tane seçmen gözüküyor. Benim mahallemdeki insan manifilasyon çok olduğu için ben bunu çok yaşıyorum. Bir kiracı evini boşaltıp başka yere taşınıyor. Ama adres değişikliği beyanında bulunmadan onun yerine başka bir kiracı geliyor. Sora o da çıkınca başka yine başka biri. Her ailenin nüfusu katlana katlana adresteki seçmen sayısı da artıyor. İnsanlarımız daha adres beyanı için nereye gideceklerini bu işin ne kadar ciddi bir şey olduğunu bile bilmiyorlar.

“Muharrem Aydoğan’a gerekli açıklamayı yaptım”

Dün Sayın CHP belediye meclis üyesi Muharrem Aydoğan geldi. Elinde 750 kişilik bir listeyle fazla kayıtlar çıktığını söyledi. Birebir incelemelerimizde kendisi de ikna oldu. Bu işin peşine düşmüşler ve çokta iyi oldu. Bilgisayarda destekleyerek ben bunu izah etti ve ikna oldular. Vatandaş beyanlarında bulunmadıkları için kargaşa ve karışıklık ortaya çıkıyor. Ayrıca suçta işliyorlar. Seçmen kütüklerinde boş bir arsada ev varmış gibi gözüktüğü görülüyormuş. Daha doğru düzgün adresini Bilmeyen vatandaş yanlış bilgi veriyor. Nüfus müdürlükleri müneccim değil. Gidip herkesin adresini tek tek kontrol edemez.”

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Salih Yakar: “Yazlıkçıdan oy yok”

“Şu ana kadar ölü seçmene hiç rast gelmedik. Sadece 18 yaşını doldurmamış kişilerin seçmen kütüklerinden isimleri düşüldü. Cumhuriyet Mahallesinde yazlıkçılar fazla olduğu için o konuda bir sıkıntı yaşıyoruz. Geçen seçimde yazlıkçılardan büyük oranda oy gelmişti. Bu sene yaz kış Silivri’de ikamet etmeyenler 1. adreslerinden oylarını kullanacak. Buradan kullanamayacaklar. Aksaklıkları seçmen kuruluna bildirdik. Ocakta düzenlenmiş olarak tekrar seçen listeleri askıya çıkarılacak.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol