Silivri Facebook
banner88

Bağkur Borcu Olan Esnafa Müjde
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
SSK ve BAĞKUR’a borcu olanlar artık yeni çıkan yasayla aftan yararlanarak boçlarını cazip. Alınan karar vatandaşlara isteklerine göre peşin ya da taksit ödeme imkânlarıyla borçlarından kurtulma imkânı sunuyor.
 
Konu ile ilgili bilgi aldığımız Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu borçların peşin ödenmesi halinde büyük avantaj sağlanabileceğini belirterek konu ilgili şu açıklamalarda bulundu:
 
BAĞKUR primlerini ödeyemez hale gelen dükkân sahiplerinin gün geçtikçe borçları kabarıyor. Primlerin cazip ödenebilmesi için çıkan yasa 26 Mayıs 2008 tarihinde kabul edilmesi isabetli bir karar oldu. Çıkan afla başvuru tarihini takip eden ay içerinde borç asıllarının cezalarının ve gecikme zammının%15 ile birlikte prim borcunun ödenmesi halinde %85’i telkin oluyor. Bu peşin ödemelerde geçerli. Özellikle peşin ödemelerde bu indirim büyük bir avantajdır. Bu peşin ödemelerde borçlarına faiz de uygulanmamış oluyor. Borçlarının 12 aya kadar taksit yapmak isteyenlerinde yasal olarak %55 ve 24 aya bölmek isteyenlerinde cezaları ile birlikte tutan borcun %30unun siliniyor.” Dedi.
 
Ayrıca alınan kararla sadece borç ödeme şekillerinin belirlenmesinin haricinde birçok yeniş düzenlemelerinde getirildiğini belirten Tabakoğlu”Önceki yapılan taksitlendirmelerde teminat aranıyordu. Bu taksitlendirmelerde teminat aranmıyor. Önceden vatandaş BAĞKUR’a borcu olması nedeniyle taksitlendirme yapmış olsa da o taksitlendirme süresi bitene kadar bazı kurumlarda işlem yaptıramıyordu. Ama bu taksitlendirme imkânıyla kurumlarda da sıkıntı yaşamayacaklar. Ayrıca mesela banka ve ihale makamları nezdin de  hâl de ilk ödemeden sonra hacizlerin kaldırılmasıyla ilgili bir karar da var. Büyük işletmelerin yapacakları anlaşmalara SSK borçları yüzünden el konuluyordu. Bu surette işletmeler yatırım ve devlet yardımı gibi destek ve teşviklerden yararlanması da kararlaştırıldı. Bu taksitlendirme süresi içinde Borç durumu ile ilgili devlet ihalelerine girmeye elverişli ve borcu yoktur yazılarının alınabilmesi de bu kapsamda geçerli kararlardan olacak. Haciz ve satış işlemleri de durmuş olacak.
 
İrtibat büromuzda Cuma gününden itibaren başvurular başladı. BAĞKUR’luları kapsayacak önemli bir durumda eğer borçlarını ödeme ya da taksitlendirme yoluna gitmezlerse geriye dönük hizmetlerinin 5 senesi silinecek. Fakat isterlerse bu haktan tekrar yararlanabiliyorlar. O zamanda bugünkü prim borcu üzerinden geriye dönük tüm ayları bugünkü prim borcu üzerinden alnacak. Bununla ilgili önemli bir olay da BAĞKUR irtibat büromuzda her gün sağlık karnesi işlemleri yapılıyordu. Şu anda taksitlendirme süresi içinde artık sağlık karnesi işlemlerini Perşembe günleri yapacağız. Fakat taksitlendirme işlemleri bittikten sonra her zamanki gibi sağlık karnesi işlemlerini her gün yapmaya devam edeceğiz. Biz her zaman esnafımızın yanındayız. Bu imkândan bütün borçluların yararlanmasını istiyorum.” Dedi.
 
1 Haziran’dan itibaren geçerli olan karar 31 Temmuz’da sona erecek. Bu yüzden borçluların bu karardan yararlanabilmesi için acele etmesi gerekiyor.
 
Müge CESUR
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol