Silivri Facebook
banner88

Bakan Eroğlu:

Haber MERKEZİ

Silivri Çevre Derneği’nin gündeme taşıdığı ve CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız’ın, Silivri’nin Avrupa Birliği standartlarındaki cezaevinin kanalizasyonunun arıtılmaksızın Kula deresine akıtılmasına ilişkin verdiği soru önergesine Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'dan yanıt geldi. Bakan Eroğlu, cezaevi atık su numunesinin alındığını ve analiz sonucunun standartlara uygun olduğunun tespit edildiği savunmasında bulundu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’de daha önce konu ile ilgili bir açıklama yaparak, cezaevi atıklarının çevreyi kirletmediğini iddia etmişti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Kula deresine Silivri cezaevinin kanalizasyonunun arıtılmaksızın atılmasının nedeninin “atıkların standartlara uygun” olmasından kaynaklandığını açıkladı. Bakan Eroğlu, verdi yanıtta, İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları tarafından 13 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusunda yapılan inceleme neticesinde; kampus yetkililerince kontrol amaçlı tesis çıkışından atık su numunesi alındığını bildirdi. Eroğlu, bu atıkların analizinin yaptırıldığını ve analiz sonucunun "standartlara uygun olduğu"nun tespit edildiğini bildirerek, "Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliğinin "İzleme' başlıklı 14. maddesinde yer alan; "Yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan sulardaki izleme çalışmaları 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu çerçevesinde. Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir' hükmü uyarınca Silivri İlçesinde yer alan yüzme alanlarından numune alınarak yapılan izleme çalışmaları İI Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 11. Maddesi uyarınca atık suları toplayan kanalizasyon sistemi ile atık suların arıtıldığı ve arıtılmış atık suların bertarafının sağlandığı atık su altyapı sistemlerinin kurulması, bakımı, onarımı, ıslahı ve işletilmesinden tüm İstanbul il'i genelinde İSKİ Genel Müdürlüğünün sorumluluğundadır. Bahse konu Bölgede, İstanbul Valiliğince rutin denetimler yapılmakta olup, konu Bakanlığımızca da takip edilmektedir" açıklamasında bulundu.

Atıkları dereye boşaltan idarecilere uyarı dahi yapılmadı!

Bakan Eroğlu, AB standartlarına uygun olan cezaevinin arıtma tesisi olduğu halde kanalizasyon atıklarının arıtılmadan dereye boşaltılmasına göz yuman cezaevi yetkililerine ise sadece; 2005/5 sayılı Genelge hükümlerine göre onaylanmak üzere hazırlanacak dosyanın Çevre ve Orman Bakanlığı'na sunulması gerektiğinin, ayrıca SKKY'nin 37. maddesi uyarınca da arıtma tesisi proje onayını müteakip deşarj izni için İstanbul Valiliğine başvuruda bulunulması gerektiği hususunda bildirim yapıldığını söyledi. Bakan Eroğlu, Bakanlığın taşra teşkilatlanmasında ilçe çevre müdürlükleri bulunmadığı belirtilerek, İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün, çevre kirliliği ile mücadele hususunda mevzuat kapsamında çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol