Silivri Facebook
banner88

''BBP'nin  bayrağını yakan bizden değil''

Müge CESUR

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Silivri Şube Başkanı Tamam Köroğlu, 9 Kasım’da Ankara’da yapılan Büyük Alevi Yürüyüşünün değerlendirmesi ile ilgili bir basın toplantısı yaptı.  Mitingde bir gurup tarafından Büyük Birlik Parti’nin yakılmasını eleştiren Köroğlu “ BBP bayrağını çiğneyen bizden değil” dedi.
Ankara’daki miting sonrası Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneğinde dün  saat 14.30’da bir basın açıklaması yapıldı. Toplantıya yaklaşık 30 dernek üyesi katıldı. Toplantıda konuşma yapan Dernek Başkanı Tamam Köroğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Miting her yönüyle önemli ve değerlidir”

“Özü öze bağladık, Sular gibi çağladık,Bir yürüyüş eyledik.
Aleviler, kendi tarihlerindeki örgütlü mücadelelerini ilk kez 9 Kasım 2008 tarihinde alanlara taşımışlardır. Bunun içindir ki “ Büyük Alevi Yürüyüşü” Aleviler için bir milattır. Alevi – Bektaşi örgütlülüğü için bir milattır. Bu miladın mimarı Türkiye Alevi- Bektaşi Federasyonu ve bileşenleridir.
Aleviler, bu güne kadar sadece Sivas katliamını protesto etmek için alanlarda, bir araya geldiler. Bunun haricinde bir araya geliş nedenleri, gecelerde ve şölenlerde dayanışmanın yanı sıra, genel eğilim olarak Arif SAĞ, Musa EROĞLU,  Mahsuni ŞERİF ve Ali Ekber ÇİÇEK  gibi ozanları daha yakından dinlemek için bir araya geldiler. Her yıl Hacı Bektaş Veli, Abdal Musa ve Pir Sultan Abdal gibi ulularımızın huzurunda bir araya geliş sebebi ise kültürel etkinliklerden öteye  geçememiştir.
Ancak bu miting her yönüyle önemlidir ve değerlidir. Ve bu mitinge hangi perspektiften bakarsak bakalım her yönüyle başarılı olmuştur. Alevilere yakışan bir miting olmuştur. Başladığı güzellikte ve ahenkte de son bulmuştur.”

“Mitingi kıskanalar oldu”

“Bu mitingi kıskananlar oldu. Bu mitinge gelmeyenler oldu. Gelmek isteyen Alevilere gelmemeleri için, baskı yapanlar oldu. Bu mitinge gelenlerin Alevi olmadığını söylediler. Mitingi düzenleyenleri kariyer peşinde olmakla suçladılar. Tüm bunlara rağmen Türkiye’nin her ilinden ve Avrupa’dan yüz-bin kadar Alevi can Ankara’da Sıhhiye meydanında, Türkiye Alevi- Bektaşi Federasyonu Yönetim  Kurulunun önderliğinde ve Dede Velayettin ULUSOY ‘un huzurunda Dara durdu, Cem yaptı. Kimseyi kırmadı ve incitmedi. Çünkü onlar demokrasi istiyorlardı, insan hakları istiyorlardı ve dahası da eşit vatandaşlık hakkı istiyorlardı. Bunları isterken Alevi gibi istedi. Ve bunları isterken Pir Sultan gibi ozan, Hacı Bektaş gibi bilge,  Abdal Musa gibi örgütlü davrandı.
Bu mitingle Aleviler, yaşadıkları coğrafyada başta Türkiye Cumhuriyeti devleti olmak üzere, tüm Dünya Devletlerine karşı siyasal taleplerini ilk kez haykırarak dile getirdiler.  Bu talepler insan haklarını esas alan demokrasiden ve laiklikten yana eşit yurttaşlık hakkından başka  bir şey değildir. Peki ne istiyor Aleviler;
1) Zorunlu din dersleri kaldırılsın,
2) Cem Evleri ibadet yeri olarak yasal statüye kavuşturulsun,
3) Hacı Bektaş Veli Dergâhı gerçek sahiplerine teslim edilsin,
4) Alevi Köylerine cami yapılmasın,
5) Devlet, asimilasyoncu politikalarından vazgeçsin,
6) Diyanet işleri başkanlığı kaldırılarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti Laikliğe kavuşturulsun,
7) Her yönüyle Türkiye’de herkese eşit yurttaşlık hakkı verilsin istiyor.

“Taleplerimiz  miladın başlangıcı olarak kabul edilmelidir”

Bu talepler miladın başlıca ilkeleri olarak kabul edilmelidir. Ve bu ilkeler doğrultusunda örgütlülüğümüz kendini her geçen gün biraz daha inşa ederek büyümelidir.
Bu mitingden sonra herkes artık Alevilerin örgütlü bir güç olduğunu kabul edecektir. Buna bağlı olarak Aleviler de örgütlü olduklarına artık inanmalı ve bundan sonra da hep örgütlü davranmalıdır. Bu örgütlülük Türkiye Alevi- Bektaşi Federasyonu’nun çatısı altında bilinçli bir şekilde büyümelidir. Bu örgütlülük ailelerden başlayarak, şubelerden genel merkezlere doğru, hem ekonomik hem de siyasal anlamda kendini sürekli yenileyerek güçlendirmeyi, bir yol olarak benimsemelidir. 
Bu mitingle Aleviler kendilerine güvenmeyi öğrendiler.
Bu mitingle Aleviler gericiliğe karşı Türkiye’de Demokrasinin, laikliğin, insan haklarının ve eşit vatandaşlık haklarının savunulmasında önder olduklarını kanıtladılar.
Bu miting Alevilerin  örgütlenerek siyasallaştığının önemli bir kanıtı ve belgesidir.
Bu miting Türkiye siyasi tarihi için de önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Bu mitingle Türkiye Alevi- Bektaşi Federasyonu bir süreci bitirirken yeni bir süreç açmıştır.
Dolayısıyla yolumuz uzun, zahmetli ve daha  yapacak çok işimiz var.”
Son olarak mitingde BBP’nin bayrağını yakan şahıslar için değerlendirmelerde bulunan Köroğlu “ Bu tür davranışları gösteren insanların amacı mitinge gölge düşürmekti. Bayrağı yakanlar bizden değil. Biz 1990 Madımak Olayından sonra duyurmaya başladık. sesimizi . Bu yürüyüş de bizim miladımız oldu. Artık sessiz kalmayacağız. Genel teşkilatımız bu tğr mitingler düzenlemeye devam edecektir.” Dedi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol