Silivri Facebook
banner88

Bu fırsat kaçmaz
 
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu bir basın açıklaması yaparak odalarına üye olan esnaf ve sanatkar için 356 meslek dalına sınavsız ustalık belgesi vereceklerini söyledi. 14 Ocak 2008 tarihinden önce vergi mükellefi olup söz konusu meslek dallarını icra edenler 30 Kasım 2008 tarihine kadar Esnaf ve Sanatkârlar Odasına başvurarak sınavsız (doğrudan) belge alabilecekler.
 
Tabakoğlu’nun konu ile ilgili basın açıklaması şu şekilde:
 
“ Konfederasyonumuzun belirlediği ”TESK” Ustalık ve Esnaflık Belgesi meslek dallarını icra eden üyelerimizle yanlarında çalışanlara ilişkin 14 Ocak 2008 tarihli Yönetmeliğin 8.ve 9. maddeleri hükmü çerçevesinde Kapsam dışında kalan meslek dallarına doğrudan (sınavsız) TESK Ustalık ve TESK Esnaflık belgesi alacak olan müktesep hak sahiplerine yönelik 1 Mayıs 2008 tarihinden geçerli olmak üzere 3 aylık bir başvuru süresi tanınmıştır.
 
Esnaflık ve Sanatkarlık Mesleklerini Ayırma Komisyonu çalışmaları sırasında Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri ile diğer komisyon üyeleri arasında aşağıda isimleri yazılı bulunan meslek dallarında mesleki belgelerin 3308 sayılı Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamında mı? Yoksa “TESK” kapsamında mı? Verileceği konusunda görüş ayrılığı olmuştur.
 
Bunun üzerine bizler Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak Üst kuruluşumuz Odalar Birliği’ne yapmış olduğumuz girişimler neticesinde konu Ankara’ya Konfederasyona iletilerek gerekli çalışmalara başlanmış olup,   Köftecilik, Kebapçılık, Dönercilik, Kokoreççilik, Ciğercilik, Tantunicilik, Lahmacunculuk, Pidecilik, Simit İmalatı, Börek, Poğaça, Çörek İmalatı, Manikür, Pedikürcülük ve Ağdacılık, Meslek dallarındaki uygulamanın 20 nci Mesleki Eğitim Kurulu gündemine alınacağı ve alınan Kurul kararı çerçevesinde işlem yapılacağı duyurulmuştur.20 nci Mesleki Eğitim Kurulu da 10 Temmuz 2008 tarihinde toplanmış ve Konfederasyonumuzun teklifi ile yukarıda belirtilen konu Kurul gündemine alınmıştır.
 
Sonuç olarak; yukarıda belirtilen Mesleki Eğitim Kurulu kararı çerçevesinde, köftecilik, kebapçılık, dönercilik, kokoreççilik, ciğercilik, tantunicilik, lahmacunculuk, pidecilik, simit imalatı, börek, poğaça, çörek, imalatı, manikür, pedikürcülük ve ağdacılık meslek dalları 3308 sayılı Kanunun çıraklık eğitim kapsamı dışındadır.Yukarıda belirttiğimiz meslek dalları ile ilgili yaşanan sorun nedeniyle sınavsız “TESK” Ustalık-Esnaflık belgelerinin verilmesine ilişkin 1 Mayıs 2008 tarihinde başlayan ve 31 Temmuz 2008 tarihinde sona eren 3 aylık süreden yararlanılamamış, belirtilen meslek dallarında faaliyet gösteren üyelerimizin belgelendirmesi yapılamamıştır.
Bu nedenle; kapsam dışı mesleklerde “TESK” Ustalık ve “TESK” Esnaflık belgesi alacak olan müktesep hak sahibi üyelerimize yönelik 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 aylık ek başvuru süre verilmesi uygun görülmüştür.
 
Bizlerde Oda olarak konunun hassasiyeti ve önemini çok iyi bildiğimiz için Esnaf ve Sanatkârımız ile ilgili TESK Esnaflık Belgesi verilecek (195 )Meslek dalı ile TESK Ustalık belgesi verilecek(161) Meslek olmak üzere toplam (356) Meslek dalı için 600’ün üzerinde üyemize bilgi yazısı gönderdik.Yukarıda belirtmiş olduğumuz çelişki yaşanan meslekleri de göndermiş olduğumuz bilgilendirme yazısı içinde yer verdik zaman içersinde mesleki belge alınmasında sıkıntılı süreç yaşandığını ve “TESK” belgesi olmayan Esnaf ve Sanatkarlarımızın daha duyarlı davranması menfaatlerine olacaktır.Yine çok önemli bir konuyu da burada belirtmek istiyorum.
 
Odamıza yeni kayıt olan üyelerimizin (2) yılı doldurmadıkları süre içersinde; Esnaflık veya Kalfalık belgesi verilmesi mümkün olmadığından yeni üyelerimize de mağdur olmamaları açısından TESK’in hazırlamış olduğu geçici işyeri açma belgesi prosedür çerçevesinde kendilerine verilmektedir. Geçici belgenin de süresi iki yıldır iki yıl sonra kanuni çerçeve içersinde mesleğine uygun belge alma zorunluluğu vardır. 
 
SANATKARLIK Meslek Dalında (161) ESNAFLIK Meslek Dalında (195) olmak üzere doğrudan Sınavsız Belge verilecek Toplam (356) Meslek dalı bulunmaktadır ve sırası ile Meslek dalları aşağıda belirtilmiştir.
 
14 Ocak 2008 tarihinden önce vergi mükellefi olup aşağıda yazılı meslek dallarını icra ediyorsanız 30 Kasım 2008 tarihine kadar Odamıza başvurarak sınavsız( doğrudan ) belge alabilirsiniz.
 
Bu vesile ile Yönetim Kurulum adına Mübarek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar hayırlı işler diler, saygılar sunarım.”
 
Doğrudan belge alınabilmesi için gerekli evraklar
Doğrudan belge verilebilmesi için istenen evraklar ise şu şekilde: 
1- 3 Adet fotoğraf
2-Öğrenim belgesi aslı ve fotokopisi
3-Nüfus cüzdanı fotokopisi
4-İkametgâh (muhtarlıktan)
5-Belge bedeli

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol