Silivri Facebook
banner88

''Doktor, hastaya Combicid yazacak bilgisayar verelim''
 
Silivri'de her gün poliklinik yapan HÖ Bey günde ortalama 80 hasta bakmaktadır. Günde ortalama 10 Combicid reçetesi üretecek olan hekim bize haftada 50 yani ayda 200 reçete desteği sağlayarak, yılbaşına kadar bu desteği devam edecektir."
 
Kaynak : Haberler
 
Bir ilaç şirketinin çalışanı, işten ayrılınca ’kirlibilim.com’ adlı sitede bine yakın doktora promosyon adı altında verilen hediyelerin tam listesini yayınladı.
 
Derbi maç biletinden uçak biletine, koltuk takımından muayenehane badanasına kadar değişen hediyeleri yayınlayan site Bilim İlaç’ın başvurusu üzerine kapatıldı.
 
BÜYÜK bir ilaç firmasından ayrılan çalışanın intikam amacıyla internette bine yakın doktora "promosyon" adı altında verilen değerli hediyelerin tam listesini yayınlaması sağlık dünyasını sarstı. İlaç mümessillerinin, belirli miktarlarda ilaç yazılması karşılığında doktorlara futbol maçı biletleri, uçak bileti, koltuk takımı, klima, muayenehane boyası gibi hediyeler verdiğine ilişkin iddiaları içeren listelerle ilgili olarak, Sağlık Bakanlığı, illerde sağlık müdürlükleri düzeyinde soruşturma başlattı. Müfettişler, listelerdeki doktorların ifadesine başvurarak, iddiaları sordu. Bazı doktorlar rüşvet aldıklarını ancak bu rüşvetleri görev yaptıkları kurumlara hibe ettikleri savunmasında bulunurken, bazıları iddialarının doğru olmadığını ifade etti.
 
Site kapatıldı
İddiaların odağındaki Bilim İlaç firmasının başvurusu üzerine, promosyon listelerinin yer aldığı ve Amerika’da bulunan server üzerinde kurulan "www.kirlibilim.atspace.com" ve "www.kirlibilim.com" web sayfalarının yayını durduruldu. Web sayfasında yayınlanan 17 dosyada bine yakın doktorun ismi, çalıştıkları kurumlar, adresleri ve aldıkları hediyelerin piyasa değeri tek tek sıralandı. Sayfalar dolusu rüşvet listesinde, Fenerbahçe-Galatasaray maçı uçak bileti, koltuk takımı, tenis maçı bileti, muayenehane tadilatı, otomobil lastiğinin yanı sıra, buzdolabı, televizyon, dizüstü bilgisayar, bulaşık makinesi, cep telefonu, kamera, klima, uydu anteni, plazma tv, mp3 çalar, DVD de yer aldı.
 
Yurtdışı seyahati belgeleri
Doktorların, rüşvet amacıyla eşleriyle birlikte yurt dışı seyahatlerine çıkarıldığı iddia edilen dosyalarda, pasaport bilgilerinden, telefon numaralarına, eşlerinin isimlerinden, uzmanlık alanlarına kadar her bilginin olduğu belirlendi. Sitede yayınlanan başka bir dosyada ise doktorlara verilen hediyeler karşılığında kaç adet ilaç yazacaklarını belirten listelerin olduğu görüldü.
 
Suç duyurusunda bulunduk
Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, iddiaların yayınlandığı internet sitesi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederek, "Veri tabanımızdaki mümessil bilgileri ve doktor bilgileri alınarak ekleme yapılmış. Dosyalarda şirket mümessilleri doktorlara rüşvet veriyormuş gibi gösterilmiş. Asılsız listeleri yayınlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk ve siteye erişimin engellenmesini sağladık" dedi.
 
Kabul edenler oldu
TRABZON’da görev yapan ve ismi listede yer alan doktor F.B., mümessil G.B.’den reçetelere şirketin ilaçlarını yazma karşılığı buzdolabı aldığını kabul etti. F.B. aldığı buzdolabını çalıştığı sağlık ocağına hibe ettiğini söyledi. F.B., müfettişlere savunma verdiğini belirterek, "Sağlık ocağında buzdolabı olmadığı için firmanın teklifini kabul ettim. Ancak karşılığında ’Size bu kadar ilaç yazarım’ demedim. İlacın değerlendirmesini yaparak gereken hastalara verdim. Bunu rüşvet olarak kabul etmiyorum" dedi.
 
Doktor, hastaya Combicid yazacak bilgisayar verelim
BİLİM İlaç’ın internette yayınlanan promosyon listelerinde yer alan ve mümessillerin hazırladığı doktor görüş raporlarının bazılarında rüşvet karşılığı ilaçların satışının artacağı şöyle anlatıldı: "Kasırga Grubu olarak adlandırılan İstanbul Bölgesi’ndeki ’Fırtına’ rumuzlu mümessil, Silivri’de görev yapan doktora bilgisayar monitörü alınması talebini şöyle bildirdi: Silivri’de her gün poliklinik yapan HÖ Bey günde ortalama 80 hasta bakmaktadır. Günde ortalama 10 Combicid reçetesi üretecek olan hekim bize haftada 50 yani ayda 200 reçete desteği sağlayarak, yılbaşına kadar bu desteği devam edecektir."
 
Cep telefonu gönderelim bizim ilaçları seçecek
BİLİM İlaç’ın Adana bölgesinde çalışan mümessil, 380 YTL değerindeki cep telefonunun alınması halinde pratisyen hekimin reçete yazacağını şirketine şöyle anlatıyor: "Dr. E.K., Nusratiye brickinde oldukça iyi bir pazar payı yapmamızda katkısı olan bir hekimimizdir. Bu aksiyon sonrasında (telefonun alınmasını kast ediyor) ikinci altı ay için bizlere desteği çok daha fazla artacaktır."
 
Bilim İlaç: Adımızı karalamak istiyorlar
BİLİM İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, sitede Temmuz 2007’de yayınlanan belgeler üzerine Sağlık Bakanlığı’nın inceleme başlattığını doğrulayarak Hürriyet’e şunları söyledi: "Türkiye’nin en önemli yerli ilaç firmalarından biri olan şirketimizin adı karalanmak isteniyor. İşten çıkarılan bir çalışanın yaptığı bu karalama kampanyasında kararın lehimize çıkacağına inanıyoruz. Hemen her ilaç firması bu tür karalama kampanyalarına maruz kalmaktadır. Şeffaf bir çalışma ortamımız var ve kesinlikle etik değerlerimize sahip çıktığımız için 55 yıldır ayaktayız. İddiaların asılsız olduğu ortaya çıkacaktır. Soruşturmayı yürüten Sağlık Bakanlığı’yla her türlü belge ve bilgiyi paylaşıyoruz."
 
Listede adı geçen doktor dava açacak
LİSTEDE ismi bulunan ve Rize’de doktorluk yapan H.U. ise, hiçbir mümessilden rüşvet almadığını söyledi. H.U., "Bilim İlaç’tan herhangi bir mümessille rüşvet konuşmam olmadığı halde listede benim ismim de yer almış. Siteyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Bizim de ismimizi karalamışlar" dedi.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol