Silivri Facebook
banner88

Fiyatı düştü fındık yağı satışları arttı

Haber:Cihangir Davutoğlu


T.C Toprak Mahsulleri  Ofisi Genel Müdürlüğü  Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden gönderilen Yönetim Kurulu Başkanı Genel Müdür Vekili Mesut Köse’nin kaleme aldığı duyuru şöyle:

TMO, FINDIK YAĞI SATIŞLARINA BAŞLADI
FINDIK YAĞININ UYGUN FİYATLA TÜKETİLEBİLMESİ VE SOFRALARIMIZDA HAK ETTİĞİ YERİ ALMASI HEDEFLENMEKTEDİR

Kuruluşumuz, kavrulmuş iç fındık ve fındık ezmesi yanında, imal ettirdiği fındık yağının, ülke genelindeki işyerlerimizde satışını yapmaya başlamıştır.
2006 yılından itibaren fındık üreticilerimizin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla fındık alımıyla görevlendirilen Kuruluşumuz, uyguladığı fiyat ve alım politikaları ile fındık üreticilerinin mağduriyetini gidermiş ve 2008-2009 dönemi üretiminin yüzde 46’sı olan 366 bin ton fındığı alarak, ürün bedellerinin tamamını (1.518 milyon TL) üreticilerimizin hesaplarına aktarmıştır.
TMO, iç piyasa tüketiminin ve dış talebin artırılmasına dönük çalışmalarıyla arz fazlası fındık stoklarının piyasa üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda, 2005 ve 2006 yılı mahsulü fındıkların yağ olarak değerlendirilmesi kararlaştırılmış olup halen 67.500 ton fındıktan yağ imalatına devam edilmektedir. 
Üreticinin yanı sıra tüketiciye de hizmet etmeyi amaçlayan Kuruluşumuz, vatandaşın ucuz fındık tüketmesi ve tüketimin daha geniş kitlelere yaygınlaştırılması amacıyla, uzun süredir satış noktalarında kavrulmuş iç fındık ve fındık ezmesinin perakende olarak satışını yapmaktadır. Bu satışların yanında, daha önce yüksek fiyatı nedeniyle sınırlı miktarda tüketimi söz konusu olan fındık yağı, Kuruluşumuz tarafından imal ettirilerek uygun fiyattan tüketicilere sunulmaya başlanmıştır. Bu çerçevede imalattan üretilen yağın, ham yağ olarak toptan, rafine yağ olarak ise toptan ve perakende şeklinde satışı yapılmaktadır.
İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olan fındık yağının tanıtımı ve geniş kitlelerce tüketiminin sağlanması için, TMO markalı özel teneke kutular içinde perakende satış fiyatı;
1 litre fındık yağı 4,75 TL ve 5 litre fındık yağı ise 22 TL
olarak belirlenmiştir. Satışlar, TMO işyerlerindeki satış noktalarında yapılmaktadır.
İnsan sağlığı ve beslenmesindeki önemi de dikkate alındığında, vatandaşlarımızın daha sağlıklı beslenebilmesi bakımından, bundan sonraki süreçte fındık yağının tüketiminin artırılması ve sofralarımızdaki hak ettiği yeri alması için çalışmalarımız sürdürülecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

                                                                                                 Mesut KÖSE
                                                                                        Yönetim Kurulu Başkanı
                                                                                                Genel Müdür V.

 

TMO tarafından imalatı yaptırılan ve perakende olarak ülke genelindeki 150 satış noktasında satışa sunulan rafine fındık yağının diğer bitkisel yağlarla karşılaştırılması ve insan sağlığına olan faydaları aşağıda yer almıştır:

• Fındık yağının yağ asitleri bileşiminde % 80 oranında oleik asit bulunmakta olup bu oran zeytinyağı da dâhil diğer bitkisel yağların üzerindedir.
• Oleik asit; yüksek tansiyon riskini azaltmakta, kötü kolesterolü (LDL) düşürmekte, iyi kolesterolü (HDL) arttırmakta, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermekte, diyabetli hastaların insülin ihtiyacını azaltmakta, kan şekerini düzenlemekte ve tümör gelişimini engelleyerek kansere karşı koruyucu etki yapmaktadır.
• E vitamini fındık yağında diğer bitkisel yağlardan daha fazla miktarda bulunmaktadır.
• E vitamininin; üreme sistemine olumlu katkıda bulunduğu, alyuvarların parçalanmasını önleyerek kansızlığa karşı koruyucu etki yaptığı, vücut hücrelerini koruyarak yaşlanmayı geciktirdiği, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarını önlediği bilinmektedir.
• Fındık yağının yanma noktası diğer yağlardan çok daha yüksektir. Yanma ısısı 220 0C olan fındık yağı ısıya karşı en dayanıklı yağdır. Fındık yağı dışındaki diğer yağların, yüksek ısıya dayanamadığından pişirildiklerinde, (özellikle yüksek dereceli kızartmalarda) fiziksel ve kimyasal yapıları değişerek zehirli (toksik) özellikleri açığa çıkmaktadır.
• Fındık yağının, kızartmalarda kullanıldığında ortamda ve yiyecekte koku bırakmadığı, hafif ve lezzetli olması nedeniyle hamur işleri de dâhil her türlü yemek yapımında çok iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol