Silivri Facebook
banner88

Gazeteciler sorunlarını konuştu

Haber MERKEZİ

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği, her yıl olduğu gibi bu yılda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü düzenlediği kahvaltılı toplantı ile kutladı. Esenkent Hasbahçe’de yapılan etkinliğe ilçe belediye başkanı Necmi Kadıoğlu, evsahibi belediye başkanı olarak katıldı. Siyasi partilerin davet edilmediği toplantıda gazeteciler günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı.
Konuşmasına Gazze’de İsrail bombaları altında can veren çocukların dünya ülkeleri tarafından görülmemesi nedeniyle saldırıyı kınayarak başlayan İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek Başkanı Metin Karakoç “Dünyanın neresinde olursa olsun. İnsanların canına kast eden ve onları öldüren her kim olursa olsun karşıyız ve lanetliyoruz” dedi.

“Bayram demek bize üzüntü veriyor”

Karakoç konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, diğer bir adıyla gazetecilerin bayramı. Ama maalesef bugünü bayram olarak kutlayamıyoruz. Yüzlerce meslektaşımız, işsiz dolaşırken, gazetecilerin bayramı demek bize üzüntü vermektedir. Gazetecilik çağımızın en dinamik mesleklerinden birisi olmasından dolayı, insanlara haber ve bilgi akışı sağlayan çok yönlü bir misyon üstlenmektedir. Her şartta ve her koşulda görevleri peşinde olan gazeteciler, doğal olarak, her türlü tehdit ve yıpranmaya da açık olmaktadır. Bu nedenle gazetecilerin ekonomik ve sosyal imkanları konusu önem arz etmektedir”
 
“Haklar medyayı güçlendirecektir”

212 sayılı yasanın gazeteciler için önemini vurgulayan Metin Karakoç “Ülkemizde, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe sokulan 212 sayılı yasa ile gazetecilerin bu sorunlarına, sınırlı ölçüde de olsa, çözüm bulunmak istenmiştir. Bu yasanın önemini kamuoyuna da mal etmek isteyen meslektaşlarımız, her 10 Ocak' Gününü "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlamaktadırlar. Gazetecilerin çalışma şartlarının tüm Türkiye'de daha da iyileştirilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması ve hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması, kuşkusuz medyamıza güç kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

“Gazeteci güçlünün değil haklının yanında”

Karakoç konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü bir bayram olarak kutlarken, bugün sadece üzüntü ile özleyerek hatırlanan günler olarak yaşanmaktadır."Medya sektörünün finansal ve teknolojik gelişmesi çalışanlarına refah ve özgürlük getireceğine, maalesef sosyal güvenlikten yoksun ve sendikasız bir çalışma hayatı getirmiştir. Böyle bir ortamda 'Çalışan Gazeteciler Bayramı'ndan söz etmek ne derece doğru olacaktır? Her türlü olumsuzluğa rağmen, halkın haber alma ihtiyacını büyük bir sorumluluk içinde yerine getiren; güçlünün yanında değil, haklının yanında olan, kameralarını, objektiflerini hayatın doğrularına çeviren, halkı doğru bilgilendiren, basın emekçilerinin bu gününü kutluyorum.”

Kızılay’a teşekkür

Metin Karakoç, son olarak İYGAD üyelerine ücretsiz tedavi imkanı sunan Kızılay’a teşekkür etti. Karakoç: “Bölgemizde Gazetecilik yapan meslektaşlarımızın birçoğu maalesef sosyal güvenceden yoksun olarak çalışmaktadırlar. Buda Yerel Gazetecilerin kısıtlı imkanları ve teknolojinin yüksek maliyetlerde olması ve yıllara gören değişen ekonomik krizlerden kaynaklanmaktadır. İYGAD, meslektaşlarımızın azda olsa bu sıkıntılarına çare bulmak için Esenyurt Belediye Başkanı aynı zamanda Kızılay Derneği Başkanı olan Sayın Necmi Kadıoğlu’nun desteği ile üyelerimize; Kızılay Hastanesi’nden ücretsiz tedavi olma imkanı sağlamıştır. Bu büyük katkısından dolayı kendisine ve Kızılay Ekibine teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Kadıoğlu da katıldı

İYGAD’ın düzenlediği 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kahvaltıya ev sahibi ilçe belediye başkanı olarak katılan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu gazetecilerin gününü kutlayarak, “Gazetecilerin hayatında son 5 yılda gerçekten bir değişim yaşanmadı. Bunun hatası elbette ki herkeste var. Bizler elimizden gelen ne varsa yaptık ve bundan sonra da sizlerin talepleri oldukça da yapmaya devam edeceğiz 5 yıldır sizinle birlikte bölgemizde hizmet vermek için çalışmaktayız. Görev yaptığımız süre içinde bölgemizde yayın yapan gazetelerin belden aşağı vurarak haberler yapmadığını zaman zaman eksiklerde olsa kamuoyunu bilgilendirdiklerini gördüm. Buda işinizi ne kadar samimi ve ciddiyetle yaptığınızı gösteriyor. İyi bir noktaya geldiğinizi gösteriyor” dedi.
 
Dolu: “Hedef hep gazeteciler oldu”

Gazetecilerin iktidarlar tarafından hep yok sayıldığını ve her zaman hırpalandığının söyleyen Akşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Köşe Yazarı Mustafa Dolu, “Gazeteciler herkesin hakkını savunan ama kendi hakkını savunamaz görünümde. Geçmiş tüm iktidarlar her zaman gazetecileri hedef aldılar. Bizler çeşitli davalar içerisine sokuluyoruz ve sokulmaya da devam ediyoruz. Mevcut iktidar kriz bizi teyt geçti derken ben bile gazetemde 340 gazeteci arkadaşımla yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Birçok kurumlarda bize ait olan indirim kartlarımız kaldırıldı. Bu kadar çok sorunumuz varken bizler birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Bu coğrafya bizim bu tabiat bizimdir. Hepinizin bu birlikteliğini bozmamanızı diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle gününüzü kutluyorum.”dedi.
Toplantıya katılan; Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı ve Ak Parti Arnavuköy Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Akboğa, gazetecilerin gününü kutladığını söyleyerek, basının demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu ifade etti.
Gerçek Medya Yayın Kurulu Başkanı Ali Tarakçı, İYGAD’ı önemsediğini söyleyerek “ Gazeteciler, Belediye Başkanları, Milletvekilleri kadar bilgi ve birikimlidir. Her platformda siyasilerin gazetecilere ders vermesinden sıkılıyorum. Bunun yolu itiraz etmekten geçer. Gazetecilik son dönemlerde internet gazeteciliği yüzünden maalesef ölmüştür. Derneğimiz yöneticileri, genç meslektaşlarımıza yönelik seminer, toplantı ve yarışmalar düzenlemesi gerekir” dedi.

Kim ne dedi?

Daha sonra Gazeteci Zafer Yiğiter meslektaşların kendilerini yazmalarını ve kamuoyunda rencide etmeye çalışmasının yanlış olduğuna dikkat çekerek bu konuda dikkatli olmaya davet etti. Aydın Aşık, bir gazeteciye yada kuruma fili yada sözlü saldırı halinde birlikte hareket etmek gerektiğini söyledi. Özürlüler Gazetesi Sahibi Sevim Önay Çavdar, gazetelerde özürlülerin sorunlarına daha fazla yer vermek gerektiğini ve daha eğitici toplantılar düzenlenmesini istedi. Hasan Can, Akşam Gazetesi Yazı İşler Müdürü Mustafa Dolu’nun Beyoğlu’ndan CHP Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu hatırlatarak, her bölgede siyasete atılan gazetecilere meslektaşların destek vermesi gerektiğini belirtti. İrfan Ermiş, siyasetçilerin gazetecilere ahlak dersi vermesini kınadığını söyleyerek, “Ben bu güne kadar hırsızlık yapan çalan çırpan ya da ihaleden dolayı cezaevine giren gazeteci görmedim. Gazeteciler birçok siyasetçiden daha çok ahlaklıdır” dedi. İYGAD Disiplin Kurulu Başkanı Erkan Özmen, gazetecilik mesleğinin zor ve zevkli bir meslek olduğuna dikkat çekerek, meslek içi eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Yerel Basın Birliği Başkanı Nezir Karayün, İYGAD ile kardeş dernek olduklarını ifade ederek, meslek örgütlerinin yaşamda daha etkili olmaları için üyelerinin derneklerine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol