Silivri Facebook
banner88

GOOGLE Yasağı Yanlış Yorumdan mı kaynaklandı?

Kaynak : Vatan Gazetesi

Hakimin internetle ilgili yasal düzenlemeyi bilmemesi hem 1.5 milyon üyesi olan Google ’ı, hem de dünyayı şaşkına çeviren kapatma kararına neden oldu. Oysa Silivri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi Cemil Kuru, Google ’ın mail gruplarının kapatılması talebini, Google ’a girip “internet hukukunu” aratsa geri çevirebilirdi.

Çünkü hem Adalet Bakanlığı , hem TBMM ’nin internet sitelerinde 5651 sayılı “İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki” kanun yer alıyor. 23 Mayıs 2007’de Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren bu kanun, bir yıla yakın uygulanmayı bekliyor.

Site kapatmaya gerek yok
Kanun 9. maddesi ise siteleri kapatmadan, sadece suç unsuru taşıyan içeriğini kaldırarak çözüm getiriyor. Ayrıca Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı bilişim suçlarıyla ilgili verdiği meslek içi eğitim seminerlerinde, bu kanunun ilgili maddelerininde anlatıldığını açıkladı.

Adnan Oktar ’ın daha önce “kişilik haklarına saldırı ve hakaret” gerekçesiyle kapattırdığı Ekşi Sözlük ’ün avukatı Başak Purtul, hukuk mücadelesiyle siteyi açtırmıştı.

Purtul şunları anlattı:
“Hakimler konuyu bilmedikleri için, sitenin içeriğinde hakaret içeren bir yazı varsa, başka çare yok diye düşünüp sitenin tümden kapatılmasına karar veriyor. O yazının yayınlandığı sayfa ya da başlıkları kapatmak gelmiyor akıllarına.” 5651 sayılı kanun tam olarak bu konuyla ilgili. Kanunun 9. maddesi “içerik nedeniyle hakları ihlal edildiği iddia edildiğinde, sitenin tümden kapatılmadan, içeriğin yasaklanmasını” düzenliyor. Ayrıca görevli mahkeme olarak sulh ceza mahkemelerini gösteriyor. Bu kanunu bilen olmadığı için siteler kapatılmaya devam ediyor.

Hilal ÖZTÜRK
Vatan Gazetesi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol