Silivri Facebook
banner88

Gözyaşları sel olup aktı...

Her yıl düzenlenen Çanakkale Şehitlerini anma programı, bu yıl Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu’nda gerçekleşti. Saat 12.00’da başlayan programa; Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, Silivri Belediye Başkanı AK Parti Belediye Başkan Adayı Hüseyin Turan, CHP Silivri Belediye Başkan Adayı Özcan Işıklar, MHP Silivri Belediye Başkan Adayı Afşın Düğencioğlu, Jandarma Kol Ordu Komutanları, Silivri Emniyet Müdürü Vekili, Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler ve şehit aileleri katıldı.

İşler: “Şehitler canlarını vatanları için satmışlardır”

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler şunları söyledi; “Bu gün Çanakkale savaşlarının 94. yılı ve aynı zaman da şehitler gününü kutlamak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Şehit Allah yolunda ve ulvi ilahiyat uğrunda canını feda eden bir Müslüman’a verilmektedir. Bu fedakârlığı göstererek dinini ve vatanını koruyan canını veren insana şehit denilmesi, cennetin güzelliklerinden faydalanası için Şehit ismi verilmiştir. Türkçemizde vatanını ve milletini müdafaa yolunda ölenler için kullanılır. Çanakkale savaşlarını anlatan Atatürk bombasın olayı çok önemli ve dünya savaş tarihinde eşine rastlanmayan bir olaydır.”

“Kim bu cennet vatanın uğrana olmaz ki feda”

İşler konuşmasına şu şekilde devam etti; “Farkında olsak ta olmasak ta son derece zengin ve stratejik öneme sahip bir vatan üzerinde yaşıyoruz. Ülkemiz Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü Ak deniz ve Kara deniz arasında bir doğa bakımından, yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle, sahip oldukları tarihi mirasıyla dünyanın en gözde mekânlardan biri İstiklal Marşı sahibi Mehmet Akif Ersoy bunu şu şekilde dile getiriyor. ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.’ Şehit olmasındaki ikinci nedende Türk aile yapısıdır. Hangi ulusun anneleri askere uğurladıkları evlatlarını ‘haydi oğul haydi git, ya gazi ol ya da şehit ol’ diye askere uğurlar ki? Hangi ulusun ataları askerlerine peygamberlerin adı olan Mehmetçik adını vermiştir, asker ocağını peygamber ocağı olarak nitelendirmiş, hangi ulusun anlayışında ‘Askerlik’ le eş anlam olarak ‘Adam’ olmak kelimesi eş değerde kullanılmıştır. Hangi ulusun askeri ‘ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ diyen komutanın emri üzerine giderek ve gülerek şehit olmuştur. Üçüncü neden de İslam dininin şehitlik anlayışıdır. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim de ‘Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın onlar diridirler, fakat siz bilmezsiniz’ buyrulmaktadır. İşte bu yüzden de şehit olduktan sonra günahları bağışlanır, kadir azabından kurtulun ur, makamı cennet olur. Şehitler canlarını vatanları için satmışlardır. Tarihte Atatürk’ü kahraman ve sembol yapan olaylardan biride Çanakkale Savaşları’dır. Onun bu cephede yaptığı kahramanlık Atatürk’ü Albaylıktan Yarbaylığa geçmesine de yol açmıştır. Yurdumuzu, bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü, hayatlarımızı, bu günümüzü bağışlı olduğumuz bizler için canlarını feda eden atalarımız, biz sizleri görmesek de siz bizleri görüyorsunuz. Allah rahmet etsin ruhlarınız şad olsun şehitlerimiz.”

Yapılan konuşmaların ardından Hasan Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi’nin hazırladığı Çanakkale Şehitleri için oratoryo gösterisi sunuldu. Ardından da Fener Köyü İstiklal Marşı birincisi İstiklal Marşı’nı okudu. İki senedir Çanakkale Şehitler gününe katılan okuma yazma bilmeyen, altı yaşındaki Esma Nur Akbayrak ezbere okuduğu şiirle tüm salonu ağlattı. Daha küçük olduğu için yarışmalara katılamayan ve okula gitmeyen Esma’ya Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol tarafından küçük bir hediye verildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol