Silivri Facebook
banner88

Korsan Kemerburgaz'daki rüzgâr çiftliğini gezdi

Kemerburgaz Rüzgar Çiftliğinin ekolojik, sosyolojik ve ekonomik etkileri hakkında yöre halkı ve konuya duyarlı sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almak üzere yapılan İkinci Paydaş toplantısı 28 Kasım Perşembe günü saat 14 00 de Rüzgar Çiftliği Proje Sahasında düzenlendi. Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve dernek üyelerinden Ertuğrul Akçaoğlu da toplantıya katıldı.
Lodos Elektrik Üretim A.Ş. 28 Kasımda, Kemerburgaz Rüzgâr Çiftliğinde, İkinci Paydaş Toplantısını Düzenledi.

Kemerburgaz Rüzgar Çiftliğinin ekolojik, sosyolojik ve ekonomik etkileri hakkında yöre halkı ve konuya duyarlı sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almak üzere yapılan İkinci Paydaş toplantısı 28 Kasım Perşembe günü saat 14 00 de Rüzgar Çiftliği Proje Sahasında düzenlendi. Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve dernek üyelerinden Ertuğrul Akçaoğlu da bu toplantıya katıldılar.
Proje sahasının hemen yanında yer alan Tayakadın köyünden yurttaşların yoğun olarak katıldığı toplantıya ayrıca bazı İlköğretim ve Lise öğrencileri de katılmışlardı.
Lodos Elektrik Üretim A.Ş. den Sn. Mustafa İlhan'ın yönetiminde başlayan toplantıda,  Kemerburgaz Rüzgar Çiftliği yöneticisi Sn. İsmail Bahçıvan ve Windcom GmbH müşaviri Sn. Mustafa Burç birer sunum yaparak rüzgar çiftliğinin kuruluş sürecini ve bugünkü durumunu anlattılar. Santral yapımı sürecinde bir miktar ağacın kesildiğini de anlatan İsmail Bahçıvan, daha sonra ormanlık alanın etrafını çevirerek, ormanı koruma altına aldıklarını anlattı.
Her biri 2 MW gücünde 12 rüzgar gülünden oluşan santralın yıllık enerji üretiminin yaklaşık 85 Gwh, yani yılda 85 milyar vat saat olduğunu açıklayan konuşmacılar, bunun ülkemiz enerji ihtiyacının temiz ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanması açısından önemini vurguladılar. 
Daha sonra yapılan konuşmalarda, rüzgar çiftliği çalışanlarının yarısının yöre halkından olduğu, bunun hem yöre insanlarına iş bulmak açısından hem de yöre ekonomisine katkıda bulunmak açısından iki önemli nokta olduğu vurgulandı.
Sunumlardan sonra söz alan Tayakadın muhtarı ve diğer yöre sakinleri, rüzgâr çiftliğinin yörelerinde bulunmasının kendileri açısından olumlu etkilerini anlatırken beklentilerini de dile getirdiler. Yörelerinde böyle temiz bir tesisin bulunmasından memnun olan yöre halkı aynı zamanda santralın yapılmasıyla birlikte yörelerindeki ormanlık alanın da korunmaya alınmış olduğu görüşüne katıldıklarını ifade ettiler. Söz alan bir öğrenci ise, Lodos enerjinin okullarının kütüphanesine ve laboratuar yapımına katsını beklediklerini söyledi.
Rüzgar çiftliğinin yöreye etkilerinin değerlendirildiği bir anketin tamamlanmasının ardından biten toplantıdan herkes memnun ayrıldı.

Korsan: “Böyle bir tesissin açıldığını görmek çok sevindirici”

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, “Uzun yıllar Türkiye’de elektrik üretiminin sadece kömürden ve hidrolik kaynaklardan gerçekleştirildiğini, daha sonra enerji ihtiyacı arttıkça yeni kaynaklar olarak çözümü ithal kömürde ve doğal gazda gören yöneticilerin ülkemizin rüzgar ve güneş potansiyelini göz ardı ettiğini, nükleer lobicilerin etkileriyle, geçtiğimiz yıllarda, ülkemizde yeterli rüzgar olmadığı ileri sürülerek rüzgarla ilgili araştırmaların bile yasaklamaya kalkışıldığını” söyledi.
“Bugün, böyle bir tesisin bölgemizde çalıyor olduğunu görmek, ülkemiz açısından çok sevindirici bir durumdur” diyen Korsan, ülkemizin her tarafında rüzgar santralleri yapmaya yeterli rüzgarın var olduğunun bugün artık bilindiğini, gelecekte enerji ihtiyacımızın önemli bir bölümünün yenilenebilir kaynaklardan elde edilebilmesinin mümkün olduğunu sözlerine ekledi. Korsan, “Gelecek yenilenebilir kaynaklardadır” dedi.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol