Silivri Facebook
banner88

Nükleer Enerjiye Hayır
 
Haber MERKEZİ
 
Silivri Çevre Derneği başkanı Ali Korsan, AKP hükümetinin ülkemizde hayata geçirmeye çalıştığı nükleer enerji programına ve halkı yanıltmaya yönelik politikalarına karşı, kamuoyunu sağlıklı bilgilendirmeye ve yaşama sahip çıkmaya çalışan Nükleer Karşıtı Platformu’nun dün Ankara’da Enerji Bakanlığı önünde düzenlediği basın açıklamasına katıldı. Dün aynı saatlerde Enerji Bakanlığında AKP hükümetinin yapılmasını istediği nükleer santral ihalesinin sonucu açıklanacaktı.
 
Çeşitli mühendis odalarının, sendikaların ve ülkemizin dört bir yanındaki birçok çevre kuruluşunun katılımı ile oluşan Nükleer Karşıtı Platformun üyeleri dün Kızılay'dan, Bahçelievler’deki Enerji bakanlığı önüne kadar yürüdüler ve saat 13.30 da Enerji Bakanlığı önünde okudukları basın bildirisinde, “Nükleer santrallerin taşıdığı riskler, nükleer atık sorunu ve nükleer santrallerin doğurabileceği geri dönülmesi imkânsız sonuçlar ile nükleer teknolojinin pahalılığı, dışa bağımlı olması ve dünya genelinde nükleer santral yapımından vazgeçilmeye başlanmış olması gibi konularda enerji bakanlığı ve hükümeti son kez uyararak bu projeden vazgeçmeye davet ettiler.
 
Bu sırada enerji bakanlığında nükleer santral ihalesi için teklif istenen firmalardan gelen cevap mektupları açılmaktaydı. Öğrenildiğine göre teklif istenilen firmalardan yalnızca bir tanesi teklif vermiş ve diğerleri teşekkür ederek bu ihaleye katılmayacaklarını bildirmişlerdir. Yasaya göre ihalenin sonuçlanabilmesi için en az iki firmanın teklif vermesi gerekmektedir. Bu nedenle ihale sonuçlanamayarak ertelenmiştir. Bu Türkiye’de sonuç alınamayan dördüncü nükleer santral ihalesidir.  Bu sonucu duyan Nükleer Karşıtı Platform üyeleri haberi sevinç sloganları atarak ve halay çekerek kutlamışlardır.
 
Dileğimiz yöneticilerimizin bu durumu fırsat bilerek bir daha düşünmeleri ve ülkemiz için hiç de gerekli olmayan bu tehlikeli maceraya atılmaktan vazgeçmeleridir. Rüzgâr ve güneş başta olmak üzere ülkemizin bol olarak sahip olduğu alternatif enerji kaynaklarından enerji elde ederek enerji ihtiyacımızı karşılarken daha da önemlisi fosil yakıtlardan enerji eldesini azaltarak temiz enerji üretimini teşvik etmeleridir. Bir başka önemli husus da tasarruf önlemlerini hayata geçirerek enerji tüketimimizi azaltmaktır. Sadece enerji tasarrufu ile bir kaç santral yapmaktan vazgeçebileceğimizi bugün bu konuyla ilgili tüm bilim adamları söylemekte ve tüm politikacılar da bu konuyu bilmektedirler.
 
Birleşmiş Milletler belgelerine göre, “temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak temel bir insan hakkıdır”.
Anayasamızın 56. maddesine göre “herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir”.
Türkiye Çernobil olmasın. Radyasyonla kirlenmemiş bir ülkede yaşamak istiyoruz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol