Silivri Facebook
banner88

Okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim kapsamına alınmalıdır
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2009–2010 yılından itibaren, okul öncesinde pilot olarak ''zorunlu eğitime'' geçmeyi planlıyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okul öncesi alanda okullaşma oranları en yüksek 30 il belirleyerek, bu çerçevede hazırlık çalışması yapmaları talimatı verdi. Bağımsız Eğitimciler Sendikası Silivri İlçe Başkanı Can Dağaşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in gelecek yıl 30 ilde başlatacağı pilot uygulama ile eğitim yaşını öne çekerek, okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmeye dönük politikasını olumlu bulduklarını ve bu uygulamaya destek verdiklerini belirtti.
 
Okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim kapsamına alınmalıdır
 
Okul öncesi eğitim zorunlu hale getirmeye dönük Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı yasal ve idari çalışmaların eğitim sisteminin sağaltımına dönük çok faydalı bir çalışma olacağını kaydeden Dağaşan, "Okul öncesi eğitimde okullaşma oranı 6 yıl içinde yüzde 11'den yüzde 25 lere yükselmiş bulunuyor. Fakat yinede gelişmiş ülkelere bakıldığında yetersiz bir oran" dedi.
 
Okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla ilgili yapılan yasa tasarısı çalışmalarının biran önce sonuçlanmasını isteyen Dağaşan, okul öncesi eğitimin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyleyerek, "Okul öncesi eğitimde Türkiye, en iyi örneklerden birisi olan Hollanda modelini örnek almalıdır. Hollanda'da Ana Sınıflarında ve Şehir Okullarında uygulamalı tarım dersinde, çocuklar ana sınıflarında çiçek yetiştiriyor, uygulama bahçelerinde çiçek, sebze, meyve yetiştiriyor; hayvan besliyor. Bu eğitimin sonunda Hollanda tüm dünyaya çiçek, yağ ve peynir satıyor. Bu nedenle, Talim Terbiye Kurulu köy okulları programına Tarım Ünitelerini koyması gerekir" şeklinde konuştu.
 
"5 – 6 yaş dönemi eğitim için kesinlikle değerlendirilmesi gereken "Altın Çağ"dır. Çocuk hayatı boyunca öğreneceklerinin yüzde 35'ini bu dönemde öğrenir. Birçok gelişmiş ülkede çocuk 3- 4 yaşında eğitimle tanışıyor. Sosyal, duygusal gelişimini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamladığı gibi akademik gelişiminin temeli de bu süreçte atılmaya başlanıyor." dedi.
“Yaptığımız gözlemler sonucunda toplumun en alt ve yoksul kesimlerinde bile ailelerin çocuklarını anaokullarına gönderme yönünde çok istekli olduklarını görüyoruz.
 
Devlet Anaokullarında velilerimizden aylık 100 ila 250 YTL civarında ücret istendiği için bu aileler çocuklarını gönderemiyor veya göndermek istemiyorlar. Anayasamızın 42. maddesine atfen devletin bu hizmeti vermekle yükümlü olduğunu düşünüyoruz. Resmi veri ve araştırmalarımıza göre, okul öncesi eğitimde yüzde 100 oranında okullaşabilmek için, müstakil 3 bin 745 okul, 26 bin 211 öğretmen gerekiyor. Bunun maliyeti 2007 fiyatları ile 1 milyar 198 bin 400 YTL. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bu maliyet bilançosu çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini tamamen değiştirecek ve şekillendirecek böylesine önemli bir proje için önemsiz bir miktardır. 2009, 2010 ve 2011 yılı bütçelerine bu projenin altyapı koşullarını hazırlayacak miktarda ödenek ayrılmalıdır”dedi.
 
Silivri’de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çalışmaları sonucunda, son yıllarda açılan anaokulu ve anasınıflarının sayısında önemli bir iyileşme olduğunu,  yeni açılan Abdullah-Aliye Can Anaokulu’nun da Silivri için ciddi bir kazanım olduğunu belirten Dağaşan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler’e ve hayırsever işadamı Mustafa Can’a teşekkürlerini ileterek açıklamasını bitirdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol