Silivri Facebook
banner88

Sayalar, Çayırdere ve Danamandıra muhtarına şok haber!

Melis AVCI

Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, Silivri’nin köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü salonunda meydana gelen toplantıya Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, İlçe Tarım Müdürü Hasan Güven, İlçe Sağlık Grup Başkanı Sadık Balcı, Silivri Müftüsü Mustafa Onat ve CHP İl Genel Meclis Üyeleri Gürcan Albayrak ve Şerif Sezen’de katıldı.
Belli başlı konularda muhtarları uyararak ve bilgi veren Kaymakam Demirkol, Sayalar, Çayırdere ve Danamandıra köyü muhtarlarını şok eden açıklamalarda bulundu. Üç köyde hazine arazilerine yapılan inşaatların yıkılacağını ve yapılmasına göz yumdukları için muhtarlarında suçlu durumuna düştüklerini ve konunun yargıya intikal ettiğini belirten Demirkol, şunları söyledi;

“Hazine araziler talan ediliyor”

“İmar kanunu ile alaka çok önemli bir sorunumuz var. Atladığımız çok önemli bir konu var. Bugün Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere köyümüzde hazine arazileri var ve şahıs arazileri istisnalar dışında yok. Eskiden satın alma olayı ile bir satış yapılmış, insanlar evlerini bahçelerini almışlar. Ama şimdi vatandaş sorun olarak görüyor. Yeni bir ev açılacak, yer yok. Şimdi hazine arazilerine ev yapılıyor, ilgili belediye başkanı göz yumuyor, muhtarda görmezden gelip arkasını dönüyorsa işte bir suç. Şimdi 60 küsur ev tespit edildi. Bu evler parselleriyle tespit edildi, bunların hepsi mahkemelik olacak. Bunlar çözüm değil, hoş değil ama göz yummanın sonu yok. Bu 60, 160, 260 olacak. Hazine arazilerini talan ediyorlar. Göz yummakla birisine hak tanınmış oluyor. Haksız yere hak tanınmış oluyor. Bunun sonu yok. ‘Bu garibin ev yapacak arsası yok, köyde kenarda evini yapsın’ demedin bir sonu yok. Bu nedenle biz eğer katı bir uygulama yaparsak, hâkim karşısında suçlusun. 3 muhtarımız bundan sonra daha dikkatli olmak zorunda. Biz bu konuda resmi bir uyarı yazısı yazacağız. Bu arkadaşlarımız kendi arsası olmayan yerde köye inşaat yapıldığını bize resmi olarak bildirmediği takdirde suçludur. Bunun altını çizelim.”

“Bilmiyorum deme lüksüne sahip değilsiniz”

Hazine arazisi yerlerini bilmeyen muhtarların Kaymakamlıktan arazi sınırlarını çıkartabileceğini ifade eden Kaymakam Demirkol “Diğer muhtarlarımızda camimiz, okulumuz, meramız, köy çeşmemiz, köy arazimiz ve hazine mallarının korunması konusunda vurdumduymaz olursa, onlarda aynı şekilde suçludur. Ama muhtar bize ‘Bendeki hazine arazilerinin tam sınırını bilmiyorum bunları bana çıkarıver’ derse haklıdır, bizde ona cevap vermek zorundayız. Göndeririz kadastro elemanlarımızı çizeriz ve ‘Seni koruyacağın yer burası’ deriz. Bizden hazine arazilerin sınırının tespitini isteyebilirsiniz. Bu sizin hakkınızdır. Şahsi işler için değil, kamu adına sizler bilmiyorum deme lüksüne sahip değilsiniz. Kamu görevidir. Köy camisi, köy okulu, köy çeşmesi ne ise hazine arazisi de odur. Aynı şekilde korunması gerekir” dedi.

“İl Özel İdaresi’ne başvuru yapın”

Hazine arazileri ile ilgili sorun yaşanan Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere köyü muhtarlarının derhal İl Özel İdaresine başvuru yapması gerektiğini ifade eden Demirkol “3 muhtarımız bugünden itibaren İl Özel İdaresine başvuru yaparak, köy yerleşim yeri ile ilgili ihtiyacınız olduğunu belirtin. Bunu kaymakamlık ve valilik onaylıyor. İl Özel İdare mühendislerini gönderiyor ve uygun hazine arazileri varsa yer belirleniyor. Plan hazırlıyor ve daha sonra ihtiyacı olanlara parsel parsel dağıtılıyor. Ama bunun en az 1 senelik bir alt yapısı var. İhtiyaç varsa bunun bu zamana kadar yapılması lazımdı. Niye yapılmamış o ayrı bir konu. İlk yapacağınız şey başvurmak. Bu çok düşük miktarlarla veriliyor. Ve bu arsalara 5 yıl içinde inşaat yapmak zorundasınız, yapmazsanız arsalar geri alınıyor. Kaçak göçek ev yapmak doğru değil, buna çözüm bulmak gerek” şeklinde konuştu. 

Tek Adımda Hizmet Birimi!

Yardıma muhtaç insanlara yardım ulaşması konusunda da muhtarların önemli görevleri olduğunu dile getiren Demirkol, yeni oluşturulacak olan hizmet birimiyle birçok şeyin kolaylaşacağı söyledi. Konu ile ilgili bilgi veren Kaymakam Demirkol “Hem yeşil kart, hem özürlü aylıkları hem de vakıf yardımları tek çatı altına girecek. Bu sistemde her şey yerinde tespit edilecek. Vatandaşımıza nüfusa git, vergi dairesine git, trafiğe git, ziraata git, tapuya git demeyeceğiz. Bir kere muhtara göndereceğiz, muhtarda kişiyi tanısın ve adres değişikliği varsa düzeltilsin diye. Onun dışında vatandaş hiçbir yere gitmeden dosyasını tamamlayacak ve en son bizden yardım alacaksa yardım, yeşil kartsa yeşil kart, özürlü aylığı ise özürlü aylığını alacak. Bunun adı da Tek Adımda Hizmet birimi olacak. Bunu bugüne kadar yapmadık, Adliyemiz Hükümet Konağı’nda bulunduğu için yer yoktu. Adliye çıktıktan sonrada onarım işlerinden ötürü yapamadık. Binamız tarihi eser damgası yediği için işler ayrı bir prosedürde gidiyor. Az kaldığına inanıyoruz. Kaynak hazır, şuanda proje hazırlanıyor. Anıtlar Kurulu’nda geçtiği takdirde derhal ihale edilecek. Maliye Bakanlığı da artık ilgilenmiyor. Bizi İçişleri Bakanlığı ile baş başa bıraktılar. Valimiz bu konuda gereken ilgiyi gösterdi. Programa aldırdı, şimdi Anıtlar Kurulu’ndan geçecek mimari onarım projesini bekliyor” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol