Silivri Facebook
banner88

SİLİVRİ HATIRALARINA YENİ FOTOĞRAF EKLENDİ
 
Kaynak:Değişim Gazetesi
 
Silivri Belediyesi, ilçedeki görüntü zenginliğine ilçe girişi ve E-5 karayolu kenarında yoldan geçen herkesin görebileceği konumda yeni bir eser kazandırmaya hazırlanıyor. Çevre düzenlemesi ve doğal görünümlü şelale, yapımı tamamlanmamasına rağmen deneme sürecinde bir çok vatandaşın “Silivri Hatırası” fotoğrafı çektirdiği mekanlar arasına girdi.
 
TERMİNAL KARŞISINDA ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILDI
 
Turgut Özal Bulvarı - Silviya Cad. kesişimi, E-5 yan yol kenarı ve Terminal karşısı yamaçta Silivri Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından mevcut yamacın yeniden düzenlenmesini içeren proje kapsamında öncelikle mevcut ağaçların nakil çalışmaları yapıldı.
 
Mevcut ağaçlar nakil döneminde uygun alanlara nakledildi ve düzenli periyotlarda bakım çalışmaları devam ettirildi. Bu projeyle mevcut yamaç yeniden düzenlendi.
 
Süs Eriği, Oya, Piramit Mazı, Ardıç, Taflan gibi özellikli bitkilerle donatılan alan öncelikle iş makineleri ile tesviye edildi, toprağın üst tabakası temizlendi, ardından gübreli bir karışım olan çim harç toprağı serildi. Çimlendirme işlemi yapıldı, ayrıca bütün yamaçta ve şelalede çim alanların, bitkilerin sulanması için ayrı ayrı hatlar çekilerek otomatik sulama sistemi döşendi. Üst noktaya sulama sistemi için bir adet 20 tonluk su tankı  gömüldü.
 
“SİLİVRİMİZE HOŞGELDİNİZ” YAZISI YAZILDI
 
Çevre düzenlemesi kapsamında alana “SİLİVRİMİZE HOŞGELDİNİZ” yazısı da yazıldı. Yazının yazılacağı zeminin ince tesviyesi yapılarak doğal bir eğim verildi. Harfler projede verilen ölçülere göre her bir harfin boyu 2 m. olacak şekilde ve projedeki harf alanı ve ara mesafeleri dikkate alınarak 20 cm. derinliğinde kazıldı.
 
Kazı alanlarına 8’lik çeşan demir ızgara şeklinde döşendi ve belirli noktalardan kaynakla birbirine sabitlendi, harflerin kenar noktalarından toprağa 50 cm.lik kazıklar çakıldı. Her bir harf için belirtilen ölçülerde kalıplar  hazırlandı. Kalıpların içi 20 cm. kalınlığında betonlandı. Beton yüzey üzeri dolomit taşı ile yapıştırma yapılarak kaplandı. Yazının başlangıç harfi olan S harfinin sol üst kısmına 4 m. x 6 m. ebatlarında üç boyutlu, 24 m² büyüklüğünde dalgalanan Türk Bayrağı yerleştirildi.
 
DOĞAL GÖRÜNÜMLÜ ŞELALE YAPILDI
 
Doğal şelale ve gölet çalışması için mevcut meyilli alanın kademeli doğal doku ve estetiği sağlayacak şekilde kazısı ve  kademelendirilmesi yapıldı. Alt kademede sağ ve solda 2,5 m. x 5 m. genişliğindeki ceplere 7,5 kw.lık 4 adet motor yerleştirildi. Saatte toplam 600 tonluk suyun devir daim yapması sağlandı. En alt kottaki gölet 20 m. uzunluğunda ve yer yer 10 m. genişliğinde, 1 m. derinliğinde oluşturuldu. Şelale çift kat 8’lik çesan demirle döşenerek, C 30 hazır betonla betonlandı ve radyal temel olarak inşa edildi. Her türlü boru giderleri ve besi boruları çelik konstrüksiyon esnasında yerleştirildi.
 
 
Doğal materyaller; renkli dere taşı, orman kayası ve ağaç kütükleri, Bursa’dan özel olarak getirildi. Farklı ölçülerdeki ve renklerdeki doğal taşlarla dizayn yapıldı. Toplam 370 ton taş uygulaması yapıldı. Elle taşınamayan kayalar, iş makinesi ve vinç yardımıyla yerleştirildi. Kayaların tamamı yüksek dozlu karma betonla yerlerine sabitlendi. Sabitleme esnasında kayalar arasındaki beton görünümü beton kurumadan ince çakıl ve kumla baskı yöntemiyle kapatılarak şelalenin doğal görünümü sağlandı.
 
Şelale içinde 20 adet büyüklü küçüklü bitki cebi oluşturuldu. Şelale için daha formlu ve özellikli bitkiler tercih edildi. Birçok ithal bitki kullanıldı. Göletin ön kısmında 20 m. uzunluğunda ve 2,5 m. genişliğinde 20’lik ve 25’lik kütüklerle ve 50 m. uzunluğunda kendir halatla sınırlandırılmış bir seyir alanı oluşturuldu. Gece görüşü için 10adet spot aydınlatma kullanıldı. Alanın çevresi 3 mm. kalınlığında 5x5 cm. göz aralıklı, 1,5x2 m. ebatlarında galvanizli kafes tel çit ile kapatıldı ve üst noktalardan alana giriş engellendi. Mevcut kanal betonunun üzerine yine aynı ölçülerde yerinde kalıpları hazırlanarak BS 25 hazır beton döküldü.
 
Silivri Belediyesi tarafından ilçe girişi, Terminal karşısında yapılan çevre düzenlemesi ve doğal görünümlü şelale yapımı önümüzdeki günlerde tamamlanacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol