Silivri Facebook
banner88

Silivri Şimdi ve Sonrası için Cazip Bölge
 
Kaynak : Haberturk
 
-Gayrimenkul sektöründe son dönemde yaşanan durgunluk ve ev fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi? Bu düşüş kiraları da aşağı çeker mi?
 
Gayrimenkul sektöründe son dönemde yaşanan durgunluğun global ve ulusal gelişmelerden kaynaklandığı bir gerçek. Ancak şu da bir gerçek ki artık Türkiye "de gelişme trendini çok büyük sekteye uğratacak olumsuzlukların yaşanmayacağını düşünüyorum. Şu an Türkiye "de yaşanan durgunluğun bir diğer önemli sebebi de kredi faizlerinin yükselmesidir. Çünkü faizlerin yükselmesi, büyük bir çoğunluğu kredi ile ev alan tüketiciyi korkutmuştur. Tüketici açısından böyle bir sorun ortaya çıkarken, yatırımcıda bu durumdan nasibini almıştır. Ancak bizim gibi geliştirme şirketleri için bu kriz dönemleri aslında birer fırsattır. Projelerimizin uzun soluklu olmasından dolayı, safha zamanlamasını doğru yapmak yeterli oluyor.
 
Böyle bir ortamda talebi yeniden canlandırmak görevi ise tekrar ve tekrar yinelediğimiz gibi faiz oranlarının düşürülmesine ve finansal yapısı güçlü inşaat şirketlerine bağlıdır. Daha önce satışlarını cazip hale getirmek isteyen bazı inşaat firmaları bankalarla anlaşma yoluna giderek uygun faiz seçenekleri yaratırken, son dönemde bankaların faiz oranlarını yükseltmesiyle, farklı ödeme alternatifleri sunma yoluna gittiler. Böylece finansman yapıları güçlü inşaat firmaları, kendi ürettikleri ödeme seçenekleriyle bu durgunluğu aşabilirler diye düşünüyorum.
 
Ev fiyatları daha fazla düşmez, çünkü üretim maliyetleri çok yükseldi. Ev fiyatları ucuzlayacak diye düşünmek yanlış olur. Uygun ev bulunduğunda alınmalı diyoruz. Bir söz de konut üreticilerine; doğru hedef kitle tespiti yapılmalı, üretim modeli ve fiyatlandırma ona göre şekillendirilmelidir. Maliyet baskısı nedeniyle ev fiyatlarında bir düşme beklemediğimize yukarda değinmiştik. Dolayısıyla kira rakamlarında bir düşüş beklemiyoruz. Ofis ve konut talebi yüksek olduğundan, kira fiyatlarında daha ziyade artış bekliyoruz.
 
- Bu dönemde konut yatırımı öneriyor musunuz? Tüketiciler konut alırken nelere dikkat etmeli?
 
30 senedir emlak işiyle uğraşan biri olarak, konuta yapılan yatırımın asla değer kaybetmediğini bizzat gördüm, yaşadım. Şu an için fiyatlarda da yüzde 10 -15 bir düşüş söz konusu. Ancak; konuta yatırım yapacakların öncelikle hesabını çok iyi yapması gerekiyor. Kredi kullanacaksa öncelikle aylık ödeyeceği taksite bakmalı ve bu rakamı ödeyip ödeyemeyeceğine kanaat getirmelidir. Sonrasında, eve ödediği toplam para ile evin değeri arasındaki farka bakmalıdır. Eğer altında kalırsa kredi kullanması çok daha uygundur. Aksi olursa nakit alımı tercih etmelidir.
 
Konut alırken öncelikle lokasyan ve inşaatı yapan şirketin kim olduğu çok büyük önem taşır. Kişinin tercihleri de (yatırım amaçlı mı yoksa oturum için mi olduğu) dikkat edilecek hususları etkiler. Yatırım amaçlı düşünüyorsa, gelişmekte olan bölgeleri çok iyi takip etmeli ve yatırımlarını bu doğrultuda yapmalıdır.
 
- Önümüzdeki dönemde İstanbul "da hangi bölgeler cazip hale gelecek?
 
Anadolu yakasında Kurtköy , Çekmeköy bölgesi, Avrupa yakasında da Bahçeşehir ve Silivri tarafı cazip bölgeler arasında yer alıyor.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol