Silivri Facebook
banner88

Silivri'de arkeolojik araştırmalar
 
Haber Merkezi
 
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında İstanbul, Bristol, KKTC Doğu Akdeniz, Yıldız Teknik üniversitelerinden 25 bilim insanının katıldığı  Silivri Kaymakamlığı ve Silivri Belediyesi’nce desteklenen 2008 yılı Silivri arkeolojik çalışmaları tamamlandı. Ağustos ayı içerisinde gerçekleşen çalışmalara Türk bilim adamlarının yanı sıra Alman, İngiliz ve Fransızlar da katıldı. Arkeolog, jeolog, jeofizikçi, mimar, harita mühendisi, bilgi işlemci gibi pek çok bilim dalından interdisipliner olarak yapılan çalışmalar bölgenin bilinmeyen tarihine ışık tutuyor.
Araştırma Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün İstanbul ilinde sürdürdükleri arkeolojik çalışmaların en önemli ayaklarından birisinin Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve Başkan Yardımcısı Namık Öndeş’in yakın desteği ile aynı ekip tarafından geçen yıl keşfedilen Danamandıra Antik Kült Merkezi’nde yoğunlaştığını belirtti.
 
Danamandıra’da germeler bulundu
 
Silivri’nin orman köylerinin yeterli araştırılmadığını vurgulayan Aydıngün, “2007 yılında yaptığımız çalışmalar sırasında orman içinde sarmaşık bitkiler tarafından kaplanarak unutulmuş bir antik kent keşfetmiştik. Bu kentin kaya oyma kalıntıları ve çok etkileyici bir anıtsal su yapısı var. Bu noktada eski kült (dinsel) törenleri yapılmış olabilir. Kayalar oyularak oluşturulan bu merkezin etrafı tümülüslerle kaplı. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık Demirçağ tümülüsleri bu yapılar.
 
Bu yıl ki çalışmalarımızda bu bölgenin Roma Çağında Taş ocağı olarak kullanıldığını ve Danamandıra’nın hemen yakınlarındaki Ballıgerme ve Kurşungerme adlı antik çağ su kemerlerinin inşaatında kullanılan tüm yapı taşlarının buradan gittiğini sanıyoruz. Ancak bizi oldukça üzen durum ise bölgenin hala sit alanı ilan edilmemesi nedeniyle burada yakınlarda açılan taş ocağının bu antik alanı tamamen yok edeceğinin açık olması. Oysa bu tür yerler hem orman alanı hem de  kültürel varlık taşıdığı için dünyanın her yerinde Millipark ilan edilerek koruma altına alınır. Taş ocağı en eski insanlık izlerini taşıyan Aylapınarı mağarasının neredeyse tam üstüne kadar gelmiş. Bu mağara girişinde Trakya coğrafyasında hiç görülmeyen resimler var. Mağarada geçen yıl Boğaziçi Mağaracılık Kulübü’nden arkadaşlarımızın yaptığı incelemeler sonucunda iki büyük salon ve yaklaşık 55 metre uzunluk  olduğunu tespit ettiler.
 
2010’a yeni kültür-turizm alanı
 
Bizim bu yılki projemiz Danamandıra’da keşfettiğimiz antik yerleşmenin sınırlarını tam olarak tespit etmek ve Silivri’den Danamandıra’ya oradan da Roma döneminden kalma 373 yılında yapımı tamamlanmış dünyanın en uzun ve güzel antik su kemerlerinden olan ve orman içinde büyülü bir coğrafyada kalmış ve her geçen gün definecilerce tahrip edilen Germelere uzanan coğrafyayı koruyabilmek ve İstanbul’a yeni bir kültür-turizm alanı açabilmek istiyoruz. Çalışmamızı Silivri Belediyesi ile birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine hazırlıyoruz.” dedi.
 
Turan’a teşekkür ziyareti
 
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığındaki ekip, çalışmalara verdikleri desteklerden ötürü Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve Başkan Yardımcısı Namık Öndeş’e teşekkür ziyaretinde bulundu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol