Silivri Facebook
banner88

Silivri'de töre cinayeti olmadı
 
Kaynak: Değişim Gazetesi
 
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın hazırladığı 2007 Türkiye İnsan Hakları Raporu açıklandı. Şikayetlerde ilk sırayı sağlık-hasta hakkı alırken, işkence şikayetleri geriledi. Töre-namus cinayetinde ise gerileme yok ve ilk sırada İstanbul var.
 
Aynı araştırma kapsamında bir müddet önce Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol’un da hazırlattığı, Töre/ Namus cinayetleri ile ilgili İnsan Hakları Raporu, Başbakanlık tarafından Türkiye’nin İl ve İlçelerinden gelen raporlar birleştirilerek açıklandı.
 
Toplumsal bir yaraya parmak basan, İnsan Hakları Başkanlığı Raporuna göre, töre cinayetlerinin nedenleri ortaya konuldu. Raporda kadının cinselliğe ilişkin kendisinden beklenen rollere veya cinsellikle ilgili geleneklere aykırı davranması ile işleniyor.
 
Geçen yıl töre cinayeti sayısı 370, yasak ilişki sebebiyle ölenlerin sayısı 106, cinsel taciz sebebiyle öldürülenlerin sayısı 72 ve tecavüz nedeniyle öldürülenlerin sayısı ise 18 kişiyi buluyor. Ayrıca, kan davaları, kız alıp-verme, aile içi uyuşmazlık töre cinayetlerinin sebepleri arasında…
 
Töre ve namus cinayetleri en çok İstanbul, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Antalya gibi yoğun nüfuslu ve göç alan yerlerde görülüyor.
 
Töre ve namus cinayetlerinde cezaların arttırılması da bu fiilleri işleyenler için caydırıcı olmuyor. Bu suçları işleyenler pişmanlık duymuyorlar. Geleneklere göre belirlenen namus anlayışı bu kişiler için toplumsal ve bireysel varoluş anlamına geliyor…
 
Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol tarafından görevlendirilen, 30/04/2008 tarihli, İnsan Hakları Kurulu Komisyon Raporuna göre özetle; “Töre ve Namus Cinayeti adı altında anılan kadına yönelik öldürme cürümünün işlenmediği, söz konusu suçun oluşması için gerekli sosyal ve kültürel ön koşulların ilçemizde bulunmadığı, büyük bir memnuniyetle gözlemlendiği, bilindiği üzere töre cinayetlerini etkileyen temel faktör, toplumun feodal bir yapılanmaya sahip olmasıdır.
 
İlçemiz sosyal dokusu incelendiğinde yapının son derece çağdaş olduğu anlaşılmıştır.” denmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol